Mmmm ham & meloen: een wereldberoemde, gouden combinatie. Het zoete sappige van de meloen combineert gewoon perfect met het zilte rokerige van de spaanse of Italiaanse ham. Samen met de burrata en de pesto-achtige dressing is deze salade een perfect zomers voorgerechtje voor een zonnig dinertje met vrienden. Of als starter voor de BBQ natuurlijk!
Zomers voorgerecht met meloen & ham
Deze salade is zooo lekker! Burrata is sowieso goddelijk, met die stevige mozzarella-achtige buitenkant en de room binnenin. En meloen smaakt gewoon naar zomer! Het receptje voor dit zomer voorgerecht is gebaseerd op een goddelijk caprese-receptje van de Amerikaanse foodblogger Half Baked Harvest.
Ik heb het natuurlijk wel aangepast aan mijn eigen smaakprofiel en getwist op basis van mijn eigen voorkeuren. Zo heb ik mijn favoriete meloensoorten gebruikt: watermeloen en Galia. Maar any melon goes! Ook honingmeloen, cantaloupe of piel de Sapo passen perfect! Qua ham ben ik voor serrano gegaan, maar een goede Italiaanse culatello is denk ik nog lekkerder.
INGREDIËNTEN | zomer voorgerecht
Oke, tijd voor het recept. Wat moet je in huis halen? Voor vier personen heb je nodig:
- handje basilicumblaadjes + extra ter garnering
- handje verse muntblaadjes
- stuk of 20 hazelnootjes
- ongeveer een kwart watermeloen
- halve Galia meloen
- 2 burrata’s
- 40-50 gram Italiaanse of Spaanse ham
- 0,5 eetlepel witte balsamico-azijn
- 1,5 eetlepel honing
- 3 eetlepels olijfolie
- sap van een halve citroen
- flink wat zeezout
Qua materialen heb je o.a. nodig: een meloenlepeltje om bolletjes meloen mee te maken, een hakmolentje voor het mixen van de dressing, een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag en tot slot natuurlijk vier glaasjes om de salade in te serveren.
Hoe maak je dit zomerse voorgerechtje?
- Maak met een meloenlepel minimaal 12 bolletjes van de Galia en minimaal 12 bolletjes van de watermeloen. Meer mag natuurlijk ook!
- Rooster de hazelnootjes kort in een droge koekenpan. Hak ze grof. Doe de nootjes met de honing, olijfolie, azijn, het citroensap en de basilicumblaadjes in een hakmolentje en blend tot een dressing. Proef en breng op smaak met zeezout.
- Doe in elk glas een halve bol burrata, strooi er wat fijngehakte muntblaadjes overheen. Doe vervolgens circa zes bolletjes meloen in elk glas. Draai rolletjes van de ham en steek die er hier en daar tussen. Maak de salades af met een paar theelepels dressing en garneer met wat kleine basilicumblaadjes. Smakelijk!
Nog een paar variatips en suggesties
Eventueel kun je nog wat gehakte hazelnootjes over de glaasjes verdelen voor wat extra crunch. Eet je vegetarisch? Laat de ham dan gewoon weg. Eventueel kun je dan wat brokjes parmezaanse kaas voor extra ziltigheid toevoegen. En als je geen varkensvlees eet, dan is bresaola (een rundvlees-variant) ook heerlijk. Tot slot: heb je geen witte balsamico-azijn, gebruik dan wittewijnazijn of laat de azijn weg en gebruik het sap van een hele citroen.
Smakelijk en geniet van de zomer!
Esther says
Ziet er geweldig uit! Leuk om een keer te maken als we mensen te eten krijgen 😊
Tessa says
Ok dit ziet er echt goddelijk uit. Ga ik zeker maken!!
Saskia de Laat says
Doen!! Het is echt super yum 🥰
Wytske says
Heerlijk we hebben genoten, vooral de dressing is een echte aanrader.