De komende week wordt het bloedjeheet. Dat betekent dus: verkoeling zoeken! Ik heb laatst voor het eerst zelf ijsjes gemaakt, in zo’n kek vormpje van de HEMA (kost maar €1,50) en het was echt een succes! En het leuke is, het is helemaal niet moeilijk. Deze yoghurtijsjes met rood fruit maak je zo healthy of guilty als je zelf wil.
Wat heb je nodig om zelf ijsjes te maken?
Ik heb gekozen voor ijsjes met yoghurt, honing en vers fruit. Maar je kunt de ijsjes op allerlei manieren en met tig verschillende ingrediënten maken. Onderaan deze blog vind je nog een aantal andere heerlijke recepten. Wat je nodig hebt voor de yoghurtijsjes:
- Een paar handjes frambozen, blauwe bessen, aardbeien of ander lekker fruit
- Kristalsuiker (hoeveelheid naar smaak)
- Honing
- 500 ml Griekse yoghurt
- Citroen (of citroensap)
- Ijsjesvorm (bijv. van HEMA)
- Evt. bosvruchtenlimonade
Zelf ijsjes maken van yoghurt en rood fruit
Ik had echt niet verwacht dat het zo simpel zou zijn om yoghurtijsjes op een stokkie te maken. Maar dat is het echt! Let me guide you there…
Stap 1.
Doe de yoghurt in een kom en spatel er naar smaak honing doorheen. Proef tot het mengsel voor jou een goede zoetheid heeft. Ik heb er ook nog wat citroensap doorheen gedaan omdat ik wel van zuur houd.
Stap 2.
Doe het fruit in een pannetje met antiaanbaklaag en gooi er een flinke hoeveelheid suiker overheen. Ook hier weer; gebruik zoveel als je zelf lekker vindt. Ik heb er ongeveer 50 gram doorheen gedaan, maar 100 – 200 gram zou ook zeker kunnen. Zet het pannetje een aantal minuten op het vuur en roer tot de suiker is opgelost en het mengsel een beetje plakkerig wordt. De suiker zorgt ervoor dat het fruit straks niet te hard is en dat je het goed kunt eten als het bevroren is. Als je de textuur van het fruit wil bewaren, moet je het niet te lang verwarmen.
Stap 3.
Laat het fruitmengsel even afkoelen en meng het vervolgens met een spatel door het yoghurthoningmengsel. Roer het er niet helemaal door als je een marmereffect wil. Als je roze ijsjes wil, dan kun je natuurlijk lekker blijven roeren. Proef het mengsel nog eens. Wil je meer zoetheid? Giet er dan wat limonadesiroop doorheen (bijvoorbeeld bosvruchten of cassis). Ook dit kun je weer voorzichtig door het mengsel vouwen als je een marmereffect wil houden.
Stap 4.
Pak de ijscohouder erbij. Ik heb in sommige topjes van de ijsjesvormpjes eerst wat limonadesiroop gegoten, voor een leuk effect en een lekker zoete bite! Echt een aanrader. Schep het yoghurtfruitmengsel er vervolgens met twee kleine lepeltjes bovenop. Druk het zachtjes aan, zodat je zeker weet dat alle ruimtes in het vormpje goed gevuld zijn. Sluit de ijsvormpjes af door het dekseltje erop te klikken. Veeg met een nat doekje eventuele knoeisels weg. Doe de ijsjes gedurende minimaal 4 uur in de vriezer (6 is nog beter).
Stap 5.
Smullen geblazen! Na een paar uur wachten heb je heerlijke yoghurt-bosvruchtenijsjes, helemaal zelf gemaakt. Keigoed van jou :). Superleuk voor een kinderfeestje, maar ook voor volwassenen geweldig. Op een tuinfeestje bijvoorbeeld, of na de bbq. Nom nom nom!
Zelf waterijsjes maken: 6 heerlijke varianten
Je kunt je ijsjes met yoghurt maken, maar er is nog zoveel meer leuks en lekkers! Hieronder zes linkjes naar andere fijne blogs met nog veel meer variaties.
- Gin-tonic ijsjes van Colourful Rebel (ja! graag!)
- Lactosevrije perenijsjes van Suus
- Healthy waterijs van Ellen (vier varianten!)
- Ijsjes met Fanta, Rum & Passoa van Monique
- Mango waterijsjes van Voedzaam & Snel (ook heel healthy)
- Paletas (fruiteisjes met mango en framboos) van de Appie
En dat was nog maar een kleine selectie van de fijne recepten die ik vond tijdens mijn zoektocht naar inspiratie. Ice, ice baby!
Suus says
Smullen maar! Wat leuk dat je mijn artikel hebt gelinkt 😉
Geniet van je ijsjes met dit warme weer!
Liefs Suus
Saskia de Laat says
Graag gedaan Suus! Ik ga er zeker van smullen 🙂