Tussen al die zoete paasrecepten hoort natuurlijk ook een wat gezonder gerechtje voor de paasbrunch. Deze voorjaarssalade met venkel, aspergetips & rivierkreeftjes maakte ik van allerlei lekkere dingen die ik in huis had, als een yummie lunch op vrijdagmiddag. Normaal doe ik maar wat als ik salades maak, en schrijf ik niet op wat er allemaal in gaat. Maar deze keer heb ik dat eens wel gedaan!
Vegetarische & vegan variant
Het recept voor de voorjaarssalade hieronder is voor 2 personen (als lunch) of voor 4-6 personen als bijgerecht tijdens de paasbrunch. Voor de salade kun je eigenlijk elke salademix gebruiken. Ik had er eentje met babyspinazie, yum! Hou je niet van rivierkreeftjes? Vervang ze dan bijvoorbeeld door garnalen. Eet je vegetarisch? Kies dan voor partjes hard gekookt ei of blokjes jonge kaas, ook lekker!
Eet je vegan? Vervang de mayonaise dan voor vegan mayonaise, laat de rivierkreeftjes weg en garneer met geroosterde stukjes macademianoot. As a matter of fact had ik die ook geroosterd klaar liggen, maar ben ze vergeten over de salade te strooien voor de foto’s. Dus heb ze maar niet in het recept gezet, haha. Maar ze zijn er dus wel heel lekker bij!
voorjaarssalade: Wat heb je nodig?
Voor deze frisse voorjaarssalade heb je nodig:
- 100 gram rivierkreeftjes
- 100 gram groene aspergetips
- 1 venkel
- stuk of 6 radijsjes
- 75 gram gemengde sla
- 1-2 takjes verse dille
- handje kiemgroentes
- 3 a 4 volle eetlepels mayonaise
- 2 volle theelepels ketchup
- 1 theelepel whisky
- 0,5 theelepel paprikapoeder
- peper & zout
- eventueel: eetbare viooltjes
Hoe maak je de salade?
- Warm de oven voor op 220 graden (hetelucht). Snijd de venkel in dunne plakken en leg plat in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en wat peper & zout. Zet 20 minuutjes in de oven.
- Maak de dressing door de mayonaise, ketchup, paprikapoeder, whisky en een eetlepel kraanwater door elkaar te roeren. Breng op smaak met peper en zout.
- Was de radijsjes en snij ze in dunne plakjes.
- Kook de groene aspergetips 3 minuten in een pan met kokend water en wat zout. Giet af en laat schrikken met wat koud water (net zoals bij eitjes) om het kookproces te stoppen.
- Leg de gemengde salade op een serveerschaal of groot bord. Verdeel er een handje kiemgroentes over (bijvoorbeeld radijskiemen). Leg daar overheen de plakken geroosterde venkel, de aspergetips en de schijfjes radijs.
- Leg nu de rivierkreeftjes op de salade en gebruik een lepel om de dressing over de salade heen te verdelen. De dressing die overblijft kun je in een schaaltje doen en erbij zetten. Zo kunnen je gasten zelf doseren.
- Garneer je salade met een paar plukjes verse dille en eventueel met wat eetbare viooltjes. Lekker met vers stokbrood erbij!
Salade voor de paasbrunch
Zoals je kon lezen, bevat de dressing een klein beetje whisky (het is een whisky-cocktail dressing). Eten er kinderen of zwangeren of andere mensen die geen alcohol willen of mogen mee? Laat de whisky dan weg! Voeg eventueel een kneepje citroensap toe aan de dressing voor wat extra zing!
Ik hoop dat deze voorjaarssalade je aanspreekt. Ik heb er met veel plezier van gesmikkeld tijdens het werken. Hier vind je trouwens nog andere yummie paasrecepten en andere heerlijke gerechtjes die je kunt serveren tijdens de paasbrunch. Hele fijne paasdagen!
Tessa♡ says
Deze ga ik vanavond maken ben heel erg benieuwd!