Sommige mensen vinden nóoit iets leuks bij de kringloop of brocante zaakjes en andere mensen lijken werkelijk altijd met prachtige tweedehands pareltjes thuis te komen. Hoe kan dat toch? Ik hoor het ook vaak als ik online mijn vondsten deel: hoe vínd je toch die mooie spullen voor je interieur? Hoog tijd om mijn geheimen *kuch* te delen met jullie! Met onderstaande tips vind ook jij wat je zoekt bij de kringloop, tweedehandszaak of brocante winkel.
Zo vind je tweedehands interieur items
Ik HOU van tweedehands, brocante en vintage woonaccessoires en meubels. Ten eerste omdat ze gewoon zoveel karakter toevoegen in huis. Maar natuurlijk ook omdat ze vaak voordeliger zijn dan nieuwe spullen. En het is ook nog eens goed voor het milieu. Het vinden van hele mooie, toffe spullen is écht zo makkelijk nog niet. Dat weet ik heus. Dus ben jij iemand die vaak zegt: “ik vind nooit iets leuks bij de kringloop (of brocante zaak)”? Deze tips & technieken helpen je vast!
1. Doe eerst inspiratie op!
Er zijn zooooveel spulletjes te koop in tweedehands zaken, in verschillende stijlen en uit verschillende periodes. Het is heel moeilijk om door de bomen het bos te zien, als je niet weet wat je mooi vindt of zoekt. Dus: voordat je gaat winkelen bij de kringloop of brocante winkel, doe eerst wat broodnodige inspiratie op. Zorg dat je weet wat je voor sfeer wil neerzetten thuis. Klik rond op Pinterest en Instagram en kijk goed naar wat voor (oudere) items te vinden zijn in de interieurplaatjes die jij mooi vindt. Zo weet je waar je naar op zoek moet!
2. Maak een lijstje van wat je zoekt
Weet je wat je wil? Maak dan een lijstje van spullen waar je in geïnteresseerd bent als je gaat struinen in tweedehands interieurwinkels, zodat je een beetje weet waar je op moet letten. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld messing beeldjes en kandelaren, grespotten en schalen, houten broodplanken en kistjes / kratjes om spullen in op te bergen.
Mijn man Robert vraagt ook altijd om een lijstje, zodat hij gericht mee kan zoeken. Want echt, hem vallen weer totaal andere dingen op dan mij (dat is trouwens meteen nog een tip: neem iemand mee!). Als je op zoek bent naar meubels, zorg dan dat je de gewenste afmetingen genoteerd hebt en neem een rolmaat mee.
3. Loop een paar keer de winkel door
Neem de tijd als je tweedehands gaat shoppen. In tegenstelling tot winkels met nieuwe spullen, die vaak rustig en overzichtelijk zijn, is de tweedehands winkel vaak een visueel rommeltje. Het kan echt enorm overprikkelend zijn om hier rond te lopen. Eén keer rondgaan in een kringloopzaak of winkel met vintage of brocante is daarom echt niet genoeg. Je zult zeker twee of drie keer de winkel door moeten om goed te kunnen zien wat er allemaal te koop is.
Ik ga meestal eerst een rondje zonder te zoeken. Dan kijk ik gewoon, en laat ik me verrassen door wat er allemaal te zien is. Puur om mijn brein te laten wennen aan alle indrukken. Tijdens een tweede rondje kom ik in de flow, wordt het allemaal rustiger en zie ik vaak véél meer! Dat is het moment om gericht te gaan zoeken. Als ik tijd heb, ga ik nog een derde keer rond. Dan vallen de kleine dingen pas echt op en zie ik dingen waar ik niet specifiek naar op zoek was, maar die ik wel heel tof vind.
4. Kijk onder & achter andere spullen
Kringlopen wordt ook wel schatgraven genoemd, en met een reden! Het hangt natuurlijk een beetje af van hoe vol de winkel staat, maar meestal staan spullen in tweedehands winkels niet allemaal los gepresenteerd. Er staan vrijwel altijd producten op en achter andere items. Het is vaak rommelig, niet super overzichtelijk. Het kan dus absoluut lonen om dingen op te tillen, te schuiven en even goed tussen de spullen in rekken door te turen. Wat ook kan helpen, is op je hurken gaan zitten. Op een andere hoogte kijk je met een andere blik en vallen je ineens andere dingen op! Neem je tijd, kijk goed en loop niet te snel ergens langs.
5. Meteen pakken, Niet twijfelen!
Twijfelen is géén optie als het om shoppen van tweedehands woonartikelen gaat. Zie je iets wat je leuk vindt bij de kringloop of in de brocante winkel? Doe het in een winkelmand of laat het apart zetten. Daarna kun je rustig nog even nadenken over of je het wel echt wil hebben. Maar wat je ook doet: laat het niet in de winkel staan!
Je wil niet weten hoe vaak ik ergens langs ben gelopen en een paar minuten later terug ging om het te pakken, en te ontdekken dat iemand anders het item al meegenomen had. Ook andersom gebeurt regelmatig hetzelfde: dat ik iets pak en iemand anders tegen me zegt dat ze er ook naar hebben gekeken en nu spijt hebben!
6. Weet wat het waard is
Alles is de afgelopen tijd duurder geworden en dat geldt ook voor tweedehands, brocante en vintage interieurartikelen. Bij een kringloopzaak worden spullen gratis gedropt en hoeft meestal geen winst te worden gemaakt, dus daar zul je altijd goedkopere spullen vinden dan bij een vintage of brocante zaak. Bij dat soort winkels staan spullen die door een ondernemer met zorg zijn uitgekozen, ingekocht en vervoerd.
Er is dus in geïnvesteerd. Bovendien moeten zij vaak (deels) van de verkoop leven. Bij de meeste winkels die tweedehands spullen verkopen, is afdingen uit den boze. Soms kun je wel een deal maken als je meerdere items koopt, meestal is het gewoon een kwestie van betalen wat men vraagt. Uiteindelijk is een item waard wat jij er voor over hebt. Maar het kan absoluut helpen om te weten wat vergelijkbare tweedehands spulletjes kosten, zodat je kunt inschatten of het een realistische en eerlijke prijs is.
Zoek online naar items die erop lijken en check de prijs. Een superhandige tool om te zoeken naar vergelijkbare items is Google Lens. Maak een foto van het item in de winkel en open de Google Lens app op je telefoon. Via de zoekfunctie vind je heel snel vergelijkbare artikelen en kun je de prijs checken. Nog een tip: hou een lijstje bij met wat je eerder betaald hebt voor vergelijkbare spullen, dat is zeker handig als je wil verzamelen / een collectie wil opbouwen.
7. Zie het potentieel: poetsen & opknappen
Soms heeft een meubeltje of item dat je vindt bij de kringloop de perfecte vorm, maar niet de perfecte kleur. Probeer er doorheen te kijken! Met een likje verf kun je een houten meubeltje compleet transformeren. Soms is iets stuk, maar wel nog reparabel. En soms is het gewoon vies, en kan een beetje schoonmaakwerk wonderen doen. Zie het potentieel! Bovendien: kleine imperfecties en patina maken tweedehands items nou juist zo mooi.
8. Vergelijk kringloopwinkels met elkaar
Niet alle kringloopwinkels zijn hetzelfde. Het assortiment en de kwaliteit van de spullen die te koop zijn verschilt enorm. Het heeft echt zin om meerdere winkels af te struinen, want collecties kunnen ontzettend anders zijn. De ene kringloopzaak verkoopt vooral veel mooie meubels, de andere meer kleding en bij een derde vind je bijvoorbeeld vooral leuk servies.
9. Word vrienden met de eigenaar
Bij kleinere zaken die vintage of brocante verkopen, kan het absoluut helpen om een praatje te maken met de eigenaar als je op zoek bent naar iets specifieks. Als zij weten wat je zoekt en jij vriendelijk en dankbaar bent voor hun hulp, houden ze hun ogen graag voor je open tijdens hun zoektochten naar nieuwe spullen. Zij komen immers op plekken waar wij niet komen! Je kunt ze ook vragen om je even een mailtje of appje te sturen als ze iets hebben ingekocht wat helemaal bij jouw smaak past. Vragen staat vrij!
10. Ga regelmatig terug
Het assortiment bij kringloopwinkels, tweedehands meubelzaken en loodsen waar brocante en vintage winkels te koop zijn, is nooit hetzelfde! Ga dus regelmatig langs. Vraag het personeel wat het beste moment op de dag is of de beste dag in de week om langs te komen (wanneer de meeste nieuwe spulletjes in de winkel gezet worden). Voor veel brocante en vintage zaken geldt daarbij: volg ze online, want vaak worden daar mooie, nieuwste vondsten gedeeld.
11. Kijk ook online!
En dat is meteen de volgende tip: niet alleen in fysieke winkels zijn mooie brocante, tweedehands en vintage meubels en accessoires voor in huis te koop. Ook online zijn steeds meer handelaren en hobbyisten te vinden. In deze blog vind je bijvoorbeeld een aantal toffe Instagram-accounts en webshops om rond te neuzen (naast een boel fysieke winkels trouwens). En verder zijn natuurlijk platforms als Marktplaats, Vinted en Reliving geweldig voor het vinden van tweedehands pareltjes.
Vinden wat je zoekt: wat is jouw tip?
Ben jij iemand die graag naar de kringloop gaat of naar vintage / tweedehands meubelzaken? Speur je naar brocante? Dan ben ik erg benieuwd of jij vaak vindt wat je zoekt! Ik hoor het graag in de comments onder deze blog. Enneh, als jij nog andere tips hebt voor kringloopspeurders en schatzoekers om bij hun volgende bezoek aan de brocante winkel of kringloop mooie interieuritems te vinden: laat het dan ook absoluut even weten!
AnneMarie says
Mbt meerdere rondjes lopen: maak t rondje ook in de omgekeerde richting, vaak zie je dan hele andere spulletjes !
Saskia de Laat says
Jaaa, wat goed, dat doe ik inderdaad ook! Hele goede aanvulling.
TA says
Iets kopen bij een Dorcas tweedehandswinkel geeft een dubbel goed gevoel, de opbrengst gaat naar projecten van Dorcas. En nog een reden het servies is schoon (gemaakt)! Dit vaak in tegenstelling tot andere kringloopwinkels met theeresten in engelse kopjes …
Tessa♡ says
Wat een fijne, gezellige blog!
Ik als liefhebber, lees hier graag over!