Heb je basilicum, aardbeien, limoen(sap) en suiker in huis? Dan kun je een heerlijke strawberry basil mocktail (zonder alcohol) óf aardbei basilicum cocktail (met alcohol) maken! Ik maakte dit drankje zojuist voor mijn lief en mezelf en bedacht op het laatste moment: hier kan ik natuurlijk ook wel een blogje over schrijven! Deze cocktail kun je zowel mét als zonder alcohol maken. Dus perfect voor de hele familie :).
Aardbei basilicum cocktail (met of zonder alcohol)
Ik was op zoek naar een ideetje om mijn vele aardbeitjes uit eigen moestuin te gebruiken én ik wilde een lekker drankje maken. Voor mij zonder en voor hem met alcohol. Ik heb wat ge-experimenteerd en het was verdorie nog lekker ook! Dus vandaar dat ik er meteen een blogje bij schreef.
Eigenlijk was het al te donker om foto’s te maken zojuist, but I did it anyway (en thank god voor Adobe Lightroom waarmee ik de foto’s kunstmatig wat lichter kon maken). Let op als je dit recept maakt: bij het water en het limoensap staan grammen, dus geen mililiters!!
Welke ingrediënten heb je nodig?
Voor circa 7 a 8 aardbei basilicum cocktails heb je nodig:
- 225 gram water (let op, 225 gram, niet ml)
- 200 gram suiker
- 180 gram aardbeien + een paar extra voor garnering
- 10 gram geplukte basilicumblaadjes
- Sap van 6 limoenen (ongeveer 150 gram)
- water of spa rood
- eventueel: wodka
- hoge glazen
Hoe maak je de aardbeiencocktail?
- Begin met het maken van de siroop. Doe het water en de suiker in een pannetje, zet het op middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Zet de siroop in de koelkast tot hij op kamertemperatuur is.
- Maak ondertussen de aardbeienpuree. Snijd de aardbeien in kwartjes en doe ze met de geplukte basilicumblaadjes en het limoensap in een food processor of blender en pulseer een aantal keer tot je een fijne aardbeienpuree hebt.
- Giet de puree en de siroop bij elkaar en roer goed door. Zet minimaal 30 minuten in de koelkast. Dit mengsel kun je trouwens prima van tevoren maken en weg zetten tot gebruik (blijft zeker een dag of twee lekker in de koelkast).
- Klaar om de cocktails of mocktails te maken? Doe twee a drie ijsklontjes in elk glas, voeg daar 100 a 120 ml aardbei-basilicumsiroop aan toe (hoe meer siroop, hoe zoeter het drankje). Voor de cocktail: voeg er 60 ml wodka aan toe en roer goed door. Voor de mocktail laat je de wodka uiteraard weg.
- Top de glazen nu af met water of spa rood. Roer nog even goed door, garneer met een aardbeitje en misschien wat blaadjes basilicum en je bent klaar!
Aardbei basilicum mocktail & cocktail
In plaats van wodka kun je natuurlijk ook rum gebruiken, dan wordt het een mojito. En zoals je misschien wel kunt zien aan de foto’s heb ik Griekse basilicum gebruikt voor dit recept, dat is zo’n schattig plantje met allemaal kleine takjes en blaadjes. Ik ben echt verliefd op dit ras. Maar het gaat natuurlijk ook prima met de traditionele basilicum genovese. Anyway, ik hoop dat jullie net zo van deze aardbei basilicum cocktail genieten als wij. Proost!
Anja’s place says
Jaaa met spa rood, lijkt me wel verfrissend ook 🍓