Wat is er nou vrolijker dan een heerlijke cake met goddelijke topping en kleurrijke sprinkles erop? Deze citroencake met confetti is fris én zoet en absoluut een showstopper. Hij is ook niet zo heel erg groot, en daarmee perfect voor als je gewoon iets lekkers wil maken voor een weekend samen met je lief. Of als toetje voor als je een paar eters krijgt. Of gewoon, als je er zin in hebt, zoals ik!
Citroencake met vrolijke sprinkles
Het internet staat bol van de voorbeelden van échte confetticake. Helaas kon ik nergens in de winkels eetbare confetti vinden (wel online, maar dan zit je vast aan flinke verzendkosten). Gelukkig bood de cakedecoratieset van HEMA uitkomst!
Ik heb wat van de sprinkles gemengd en door het beslag gedaan, helaas zie je dat niet zo goed in de cake zelf. Bovenop de citroen-roomkaasfrosting zitten de smarties en de minisprinkles van HEMA. De kaarsjes op de cake zijn van het merk Toot Sweet en kocht ik een tijd geleden bij Sissy Boy.
Recept citroencake met confetti
- Voor de cake
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 200 gram kristalsuiker
- 200 gram zachte roomboter
- rasp van 2 citroenen
- optioneel: 50 gram sprinkles (let op: daar wordt de cake wel zoeter van)[br][br]
- Voor de frosting
- 60 gram poedersuiker
- sap van 1/2 citroen
- 50 gram zachte boter
- 200 gram zachte roomkaas (bijvoorbeeld Monchou)[br][br]
- Materiaal
- Springvorm 18 cm
- Spatel
- Verwarm de oven voor op 180 graden (gasstand 4). Bedek de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en klem de ring weer vast. Vet de rand van de bakvorm in met boter of olie.
- Gebruik een houten lepel of de mixer om de zacht geworden boter met de suiker samen tot een licht, luchtig mengsel te kloppen. Voeg de citroenrasp toe en klop nog 2 minuten.
- Klop in een andere kom de eieren voorzichtig los zodat het eiwit en het eigeel goed mengt. Voeg nu beetje bij beetje het eimengsel toe aan de boter. Zorg dat het ei volledig is opgenomen voor je er meer bij toevoegt (anders krijg je eierklontjes in je cake).
- Zeef het bakmeel in de kom en vouw het voorzichtig door het mengsel. Zorg dat je niet teveel klopt/roert.
- Voeg nu eventueel 50 gram sprinkles of eetbare confetti toe aan je beslag en verdeel het evenredig over je springvorm.
- Zet 50 – 55 minuten in de oven (afhankelijk van je oven). Controleer of je cake klaar is door een lange sateprikker in het midden van je cake te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is je cake gaar. Zo niet, zet je cake dan nog een paar minuten terug in de oven.
- Haal de gare cake uit de oven en laat een paar minuten afkoelen. Verwijder nu de springvorm en laat de cake nog een half uur afkoelen op een rooster.[br][br]
- Maak ondertussen de roomkaasfrosting. Doe de zachtgeworden boter (50 gram) in een kom en mix met de mixer tot het zacht en bijna wit is.
- Voeg nu de poedersuiker, het citroensap en de roomkaas toe en mix het geheel tot je een mooie gladde massa hebt. Zet in de koelkast tot gebruik.[br][br]
- Is je cake afgekoeld? Dan is het tijd om te gaan decoreren! Gebruik een palletmes of platte spatel om de cake helemaal in te smeren met een dikke laag frosting. Nu kun je los met de decoratie. Ik heb eerst de ‘smarties’ in een ring aan de buitenzijde verdeeld en vervolgens de kleine sprinkles eroverheen gestrooid. Maar je kunt de cake natuurlijk ook op een andere manier versieren.
- Klaar met decoreren? Geniet ervan! Bewaar de cake maximaal 3 dagen in de koelkast.
Ga je deze citroencake met confetti maken? Dan wens ik je onwijs veel plezier met maken & opeten! Heb je vragen over dit recept? Stel ze dan hieronder in de reacties. Ik zal je vraag zo snel mogelijk proberen te beantwoorden!
Geef een reactie