Hoe vrolijk ziet dit eruit!? Pasta in de vorm van gekleurde strikjes is gewoon een feestje op tafel. Dit recept bedacht ik voor de paasbrunch, omdat ik al die gezellige kleurtjes daar perfect bij vind passen. Deze vegetarische pastasalade is heerlijk met Pasen en tijdens het voorjaar, maar je kunt ‘m natuurlijk ook heel goed maken voor bij de barbecue of als zomers maaltje met bijvoorbeeld wat gegrilde groente erbij.
Pastasalade voor de paasbrunch
Ik kwam deze kleine, gekleurde pastastrikjes tegen in een culinaire winkel in Veldhoven en ik was meteen verliefd! Strikjes zijn dit jaar sowieso helemaal trending, en met al die vrolijke kleurtjes kun je gewoon geen slecht gerecht op tafel zetten, toch? De pasta is van Morelli en heet Fiocchetti. Het is o.a. verkrijgbaar bij Fooddelicious. Bij de Dille & Kamille verkopen ze de grotere variant, de farfalle. Ook met allemaal kleurtjes. Ik heb de pastasalade nog wat extra kleur gegeven met gedroogde eetbare bloemen van Add:wise. Die koop je o.a. bij Baktotaal.
Ingrediënten voor de pastasalade
Tijd om aan de kook te gaan! Wat heb je allemaal nodig om deze pastasalade met gekleurde strikjes te maken? Voor een maaltijdsalade voor vier personen (met nog wat gegrilde groente erbij) of als bijgerecht op tafel voor 6-8 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 300 gram bevroren doperwten
- 250 gram gekleurde pasta
- 2 flinke knoflooktenen
- handje verse peterselieblaadjes
- volle theelepel gedroogde oregano
- 400 gram ricotta
- sap en rasp van een citroen
- 50 gram pijnboompitten of hazelnoten
- handje geraspte Parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper & zout
- chilivlokken en eventueel gedroogde bloemen
Bereiding pastasalade voor pasen
- Blancheer de doperwtjes kort in kokend water (een minuutje). Giet af, strooi er een beetje zout overheen en zet apart.
- Kook de pasta volgens de verpakking (waarschijnlijk tien minuten) en giet af. Bewaar een beetje van het pastawater. Doe de pasta in een schaal en schep er wat olijfolie doorheen.
- Rooster de pijnboompitten of hazelnoten in een droge koekenpan. Gebruik je hazelnootjes? Hak ze dan nog even fijn.
- Doe de knoflooktenen (geperst) met de peterselie, oregano, ricotta, het citroensap en de citroenrasp samen met drie a vier eetlepels olijfolie en twee derde (200 gram) van de doperwtjes in een keukenmachine. Blend tot je een grove saus hebt. Je mag nog wat stukjes doperwtjes zien zitten.
- Proef de saus en breng op smaak met flink wat peper en zout. Is de saus nog wat te dik? Voeg dan wat van het opgevangen pastawater en/of wat extra olijfolie toe.
- Schep de saus samen met de rest van de doperwtjes door de pasta. Drizzle er nog wat olijfolie overheen en garneer met de pijnboompitten of gehakte hazelnoten, de geraspte parmezaanse kaas, chilivlokken naar smaak en eventueel gedroogde bloemen. En je pastasalade voor Pasen is klaar om te serveren!
Liever warm? Dat kan ook!
Laat de chilivlokken weg als er kinderen mee-eten. Je kunt ze er ook naast zetten in een schaaltje zodat mensen naar eigen smaak wat extra pit kunnen toevoegen. Het is ook zeker mogelijk om de pasta lauwwarm te serveren. Doe de saus dan even in een koekenpan met anti-aanbaklaag en warm hem – op laag vuur – op. Niet laten koken, alleen even opwarmen. Schep vervolgens de pasta erdoor, garneer en serveer direct. Ook heel lekker! Vragen? Stel ze gerust hieronder!
Zalig Pasen.
TESSA♡ says
Dat ziet er super feestelijk uit!! En lekker vooral!!
stefanie says
Wat lekker en leuk ziet dat eruit. Wat een leuke aanrader.