Ik ben gék op de Spaanse keuken. En zolang het nog een beetje zomers is, mag ik graag een paella maken. Meestal maak je paella echter in grote hoeveelheden, maar deze pan goddelijkheid is precies goed voor twee personen. Het recept is gebaseerd op deze van de Allerhande, maar ik heb er mijn eigen twist aan gegeven (en wat dingetjes aan het recept ‘verbeterd’).
Paella voor twee met gamba’s, chorizo en kip
Recipe Type: Hoofdgerecht, Spaans, Eenpansgerecht, Paella, Rijstgerecht
Cuisine: Spaans
Prep time:
Cook time:
Total time:
Ingredients
- 100 g chorizo (worst) (in blokjes)
- 200 g kipfilet (in grove stukken)
- 200 g bevroren gepelde gamba’s of wokgarnalen
- 1/5 grote ui (grofgesnipperd)
- 1 rode paprika (in blokjes)
- 1/2 blik tomatenblokjes (200 g)
- 100 g doperwten (uit de diepvries)
- 200 gram risottorijst
- 600 ml kippenbouillon (bv. van tablet)
- olijfolie
- 1 citroen
- zure room
- paprikapoeder
- chilipoeder
- 1 envelopje saffraandraadjes
- wat platte peterselie
- peper
- zout
Instructions
- Zorg dat alle ingrediënten gesneden en ontdooid zijn. Bak de chorizoblokjes in een hapjespan op zacht vuur uit tot ze knapperig zijn en het vet zich over de panbodem verdeeld heeft. Smeer ondertussen de kipblokjes in met flink wat paprikapoeder, chilipoeder en een beetje zout.
- Schep de chorizo op een bord en bak eerst de stukken kip en vervolgens de garnalen in het vet op matig vuur tot ze net gaar zijn. Leg ze ieder op een apart bord.
- Doe de saffraan in een klein kommetje met een eetlepel olie en laat het even trekken. Schep de ui en paprika door het bakvet, voeg indien nodig nog wat olijfolie toe en laat ze in 5-10 min. zachtjes gaar worden. Roer nu de tomaatblokjes met vocht, saffraan en rijst erdoor. Verwarm alles al omscheppend 3-4 min. en voeg dan warme kippenbouillon toe. Roer alles goed door en laat de paella op zacht vuur in 25 min. gaar worden, roer regelmatig. Let op: de pan niet afdekken.
- Schep nu de doperwten en de chorizo door de rijst en schep een paar keer goed om. Breng de paella pittig op smaak met zout en peper. Leg de stukken kip en garnalen ertussen en verwarm de rijst nog 2 a 3 min. Garneer met wat partjes citroen, een flinke schep zure room en wat grof gehakte platte peterselie. Serveer in de pan op tafel!
Geef een reactie