Het is alweer half maart geweest en dat betekent dat het moestuinseizoen al volop bezig is! En het weer is de afgelopen weken werkelijk fantastisch geweest. Zoveel zon! Toch groeit er nog niet zo heel veel in de moestuin, hoor. In deze blog vertel ik je graag wat ik de afgelopen weken gedaan heb, welke nieuwe gadgets ik heb gekocht en gekregen en wat mijn moestuinplannen zijn voor de komende weken!
Spring has sprung!
Morgen is het zover: het is officieel lente! Na de herfst is het voorjaar mijn favoriete seizoen. En in de moestuin is het sowieso het fijnste jaargetijde dat er is. Alles begint weer volop te groeien, want de dagen worden langer en de nachten warmer. Het frisse groen biedt zoveel hoop, zeker in roerige tijden. Maar voordat we vooruitblikken, kijk ik graag eerst nog even terug.
Eerder dit jaar heb ik een moestuinplan gemaakt, zodat ik een overzicht had van wat ik allemaal wil kweken. Ook heb ik een kweekkast gemaakt voor binnen, waar ik strakjes mijn Dahlia’s in kan voortrekken, mijn courgette en tomaatjes in kan voorzaaien en waar ik nu al pluksla en kiemgroentjes in kweek. De groeilampen werken echt geweldig, ik vind het ideaal!
Wat een natte bedoeling
Het dakterras, waar mijn moestuin zich bevindt, heeft het zwaar gehad het afgelopen jaar. Wat is het nat geweest! Dus was het tijd voor een grote schoonmaak. Ik heb alle meubeltjes gepoetst, de tuintafel geschuurd en in de olie gezet. En natuurlijk de groene aanslag op de kweekdeksels en tegels (zo veel mogelijk) weggehaald met water, groeneaanslag-reiniger (en een schrobber).
Vorige winter hadden we helemaal geen last van groene aanslag hier, het dakterras ligt immers op het zuiden. Maar die natte zomer van 2021 was echt funest. In de moestuin zelf heb ik de bakken leeggemaakt (er zaten nog heel wat wortels en bieten in de grond). Vervolgens heb ik alle aarde door elkaar gehusseld en waar nodig aangevuld, voeding in de bakken gedaan en daarna was mijn dakterras helemaal klaar voor een nieuw moestuinseizoen!
De eerste groentjes zijn gezaaid!
In vrijwel alle bakken is inmiddels wat gezaaid, maar opkomen wil het nog niet echt. Het gaat allemaal vrij langzaam. Hier en daar zijn wel wat zaailingen te zien hoor, maar ik had met al die zon wel meer verwacht. Dat komt vooral door de koude nachten die we begin maart hebben gehad. Maar ik weet inmiddels: over een paar weken gaat het super rap en heb ik weer zoveel radijsjes en sla dat ik niet weet wat ik er mee moet, haha.
Nieuwe moestuingadgets
Uiteraard heb ik ook weer allerlei nieuwe moestuingadgets uitgeprobeerd. Mijn favoriete nieuwe tool, is deze soft sprayer van Gardena. Het is een broes, perfect voor het bewateren van pas gezaaide bedden en zaailingen. Je geeft water met weinig druk, daardoor is de kans dat je de zaadjes wegspoelt of zaailingen beschadigt veel kleiner.
Er zit een gewichtje in waardoor het uiteinde van de slang goed op de bodem blijft hangen en je zelfs als er maar een klein beetje water in zit, perfect kunt sproeien. Andere favoriete nieuwe moestuingadgets zijn deze tuinwerkhandschoenen, die blijven perfect zitten. En dit knielkussen, voor als je op de grond moet werken en je je knieën wilt sparen!
Nieuw moestuin(kook)boek!
Verder heb ik een nieuw moestuinboek gekregen om te reviewen! Het heet Seasons – Moestuin (van de Seasons-tijdschriften). Ik lees eigenlijk altijd ebooks op mijn ereader. De enige fysieke boeken die ik in huis heb, zijn (moes)tuinboeken en kookboeken. En dit boek van Jessica Koomen combineert beide! Echt super leuk.
Het boek begint met een uitleg van alle belangrijke basisprincipes die je moet kennen om goed te kunnen moestuinieren. Jessica legt uit wat wisselteelt en combinatieteelt precies inhoudt, je leest over polycultuur en biodiversiteit. Ook is er aandacht voor het aanleggen van de moestuin, het maken van je eigen potgrond, brandnetelgier, bananenschilthee en andere handigheden!
Koken uit eigen moestuin
En daarna… gaat het boek vooral over koken! Welk gereedschap heb je nodig in de keuken om van je zelf gekweekte groentjes iets lekkers te maken? Hoe breng je groente op smaak? Je leest ook welke technieken handig zijn om te kennen, zoals drogen, fermenteren, inmaken en wecken. Vervolgens legt Jessica per plantgroep uit hoe je verschillende groente zaait, kweekt en wat je er allemaal voor lekkers mee klaar kunt maken. Het boek is hartstikke leuk en leerzaam dus! Je koopt Seasons – Moestuin voor €34,99, bijvoorbeeld hier op Bol.com.
Zaaien wat je lekker vindt
En dan: wat zijn mijn moestuinplannen voor 2022? Sommige mensen moestuinieren omdat ze graag zelfgekweekte groente eten. En dat vind ik ook geweldig natuurlijk. Maar het leukste aan de moestuin is voor mij het plannen, het zaaien, het onderhoud, de verzorging en het bezig zijn. Als ik bezig ben in de aarde vergeet ik mijn zorgen even. Het is voor mij vooral een hobby, en ik geniet het meest van het proces.
Ik ben er inmiddels wel achter welke groenten ik weliswaar heel leuk vind om te kweken, maar die we vervolgens nauwelijks eten. En ook al doe ik dit vooral voor de lol, ik vind het veel te zonde om een vak bezet te houden voor een groente die we vervolgens niet eten en die in de GFT-bak belandt. Ik zaai dit jaar dus een stuk minder gevarieerd dan eerdere jaren, maar wel veel efficiënter!
meer fruit kweken op het dakterras
Waar ik wel meer variatie van wil, is fruit! Ik heb al een mini-appelplantje (bonsai) op het dakterras en aardbeien. En in de tuin staat een mini-kiwi. Daar heb ik vorig jaar veel plezier van gehad. Dit jaar wil ik ook graag bosbessen kweken en misschien ook wel citroen- en een sinaasappelplant op het dakterras (of allebei).
Natuurlijk moeten citrusplanten in de winter en bij nachtvorst wel binnen staan (ze kunnen niet tegen kou). Maar het staat in de warmere maanden zooo gezellig buiten! Bovendien gebruik ik citrusfruit ook heel graag als ik kook. Ik hou jullie hier vast op de hoogte van mijn fruit-kweek-avonturen op het dakterras dit seizoen!
Meer bloemen kweken
Ook wil ik dit jaar meer soorten bloemen kweken. Op dit moment zitten er narcissen en tulpen in mijn lage bakken, die heb ik afgelopen najaar in de grond gestopt. Ik ben zo benieuwd hoe ze eruit gaan zien als ze straks allemaal volop bloeien! Als de tulpen en narcissen zijn uitgebloeid, komen er weer Dahlias in de bakken. Ik heb mijn knollen van vorig jaar bewaard, maar ook een flink aantal nieuwe knollen besteld om mee te experimenteren.
En ik wil nog meer bloemen, zodat ik mooie boeketjes kan maken. Ik ben van plan om beneden in de tuin grote bakken te zetten om bloemen in te kweken, daarvoor heb ik ook al zaadjes besteld. Ik hou je ongetwijfeld op de hoogte van mijn vorderingen op mijn Instagram-stories en natuurlijk in mijn volgende moestuindagboek. Mocht je nog vragen hebben of gewoon iets leuks willen delen over jouw eigen (moes)tuin, het reactieformulier hieronder is natuurlijk weer geopend! Ik hoor heel graag van je :).
Nancy says
Het ziet er goed uit 🙂 Ik heb dit jaar ook heel veel bloemknollen gekocht om te experimenteren. Misschien dat ik ook eens wat groente ga proberen, heb nog wel plaats voor een bak.
Saskia de Laat says
Het is zo leuk en zo makkelijk! Ik kan het alleen maar aanraden 🙂
Mariet says
Leuk om te lezen! Hier liggen er nog bloembollen klaar en voor t eerst ook Dahlia’s ook aangestoken door jou 🤩
Saskia de Laat says
Superleuk!!! Veel plezier ermee alvast.
Ing says
Hai, ik heb meteen die sprayen besteld, ik zag binnen een week in me moestuin bak met kap de 1e radijsblaadjes alert bovenuit steken zo leuk 😄 gr Ing
Saskia de Laat says
Jaaa dat is het allerleukste aan moestuinieren, het groen zien opkomen! 😀
Karina says
Ben zo blij met zulke verhaaltjes en leuke tips … haal veel inspiratie uit je blog’s of het nou over tuinieren, interieur en lekkere huis, tuin en keuken dingen gaat eigenlijk alles waar ik van hou kom in je blog terug !
Hier ook weer lekker druk in de weer met zaaien van bloemen daarmee ben ik verleden jaar begonnen en ga dit jaar voor het eerst wat verschillende soorten courgette, aubergine en tomaten proberen te kweken !
Hier bij ons Dordrecht ( Vreeken’s zaden ) heb je een waar snoepwinkeltje ( zo noem ik het ) zitten die echt heel veel verschillende soorten zaden verkoopt en daar heb ik weer het 1 en ander gekocht !
De tip van de Gardena is helemaal top !
Ga zo door Saskia !!!
Mvg, Karina