De winter is het perfecte moment om een moestuinplan te maken. Er valt nog niks te kweken en het is een ideale manier om vooruit te kijken naar een nieuw tuinseizoen. Een moestuinplan maken is even wat gepuzzel, maar het helpt je de beschikbare ruimte optimaliseren en zo kun je nóg meer oogsten. En het zorgt voor een hoop voorpret! Hieronder lees je hoe ik het moestuinplan maken aanpak + onderaan vind je mijn moestuinplan van 2022 ter inspiratie!
moestuinplan maken: Waarom is dat slim?
Een moestuinplan maken is even wat werk, maar het zorgt er voor dat je veel meer kunt oogsten straks. Het helpt je om groente op de juiste momenten te zaaien, ‘goede buren’ naast elkaar te zaaien en aan wisselteelt te doen waardoor de grond gezond blijft. En je krijgt ook inzicht in hoe lang het duurt voordat je iets kunt oogsten, dus wat je allemaal kunt kweken in één seizoen.
Een Moestuinplan maken: hoe doe je dat?
Zelf moestuinier ik volgens de Makkelijke Moestuin-methode in vakken van 30x30cm. De MM-app geeft je al veel richting als je eenmaal bezig bent. Maar toch maak ik elk jaar een moestuinplan. Het zorgt gewoon voor net wat meer inzicht en overzicht. En het is voor mij echt een stukje voorpret! Hieronder neem ik je stap voor stap mee door mijn proces.
Stap 1. Analyseren en organiseren
Is dit je eerste moestuinjaar? Dan kun je deze stap overslaan. Maar heb je vorig jaar ook al lekkere groente gekweekt, zij het misschien wat meer uit de losse pols? Dan begint het natuurlijk met een analyse van je vorige moestuinjaar. Welke groentes gingen goed en welke niet? Welke vond je lekker? Welke heb je niet echt opgegeten? Moestuinieren is natuurlijk het leukst als je groente kweekt die het goed doen in jouw tuin en die je ook echt opeet. Kijk ook welke zaadjes je nog hebt (en die nog goed zijn) en maak daar een overzicht van.
Stap 2. Krijg inzicht in de ruimte die je hebt
Voordat je gaat plannen, is het heel handig om te weten hoeveel ruimte je hebt. Of je nou in de volle grond kweekt of in bakken en potten, zoals ik. Ik moestuinier volgens de Makkelijke Moestuin methode en dat betekent dat de ruimte die ik heb is opgedeeld in vakken van 30x30cm. In elk vak staat één groente. Daardoor weet ik precies hoeveel ruimte ik heb en dat maakt het een stuk makkelijker om te plannen.
Maar ook als je ’traditioneel’ in rijen groente kweekt, is het handig om overzicht te krijgen van de ruimte die je hebt in je moestuin. Hoeveel ‘rijen’ heb je tot je beschikking? Dat kan door een tekening op schaal te maken.
Ik heb mijn vakken en losse potten in een Google Spreadsheet-bestand staan, genummerd en wel. Ideaal! Dit kun je uiteraard ook doen met de ‘rijen’ in jouw moestuin in de volle grond. Vergeet ook de ruimte in je kas of ‘voorzaaiplek’ binnen niet. Hoeveel planten kun je binnen voorkweken op een raam voor het zuiden / in een kweekkast? En wat kan er in de kas/coldframe als je die hebt?
Stap 3. Bepaal wat je wil kweken
Stap drie is bepalen wat je dit jaar wil kweken. Dat doe je natuurlijk op basis van je analyse en de zaden die je nog hebt. Maar laat vooral ook plek over in je moestuin voor nieuwe groente(soorten). Experimenteren is één van de leukste dingen aan moestuinieren, dus zorg dat je dat meeneemt als bij het moestuinplan maken. Ik kijk graag naar de nieuwe zaadjes die Makkelijke Moestuin aanbiedt (meestal vanaf februari verkrijgbaar). Maar ook naar groente die ik zelf graag eet en nog nooit gekweekt heb.
Stap 4. Zaaischema of zaaikalender maken
Elke groente zaai je op een ander moment. Sommige beginnen binnen, andere mogen meteen buiten gezaaid worden. De ene is na slehcts 4 weken te oogsten, de andere doet er een paar maanden over. Als je weet welke groente je wil kweken, is het ook goed om te kijken naar wanneer je moet zaaien en wanneer je kunt oogsten.
Zo kun je je rijen of vakken ‘reserveren’. Tot slot helpt het om te kijken naar de ‘familie’ waar de groente toe behoort. Dit helpt bij de wisselteelt: zodat je na het oogsten een groente van een andere familie zaait op dezelfde plek. Dat houdt de grond gezond.
Stap 5. Maak een moestuinplan
En dan is het tijd om alle informatie die je hebt verzameld aan elkaar te gaan koppelen en een moestuinplan te maken. Daarin maak je inzichtelijk waar in de moestuin je wanneer welke groente wil gaan zaaien.
Zet er ook bij welke maand je verwacht te zaaien en te oogsten (dus wanneer je de volgende groente erin kunt doen). Er zijn verschillende manieren om een moestuinplan te maken. Hieronder laat ik je graag zien hoe ik het aanpak. Google gerust voor andere voorbeelden.
Mijn moestuinplan voor 2022
Tot slot laat ik je natuurlijk graag mijn moestuinplan voor 2022 zien! Uiteindelijk is een concreet voorbeeld toch het meest inspirerend, vind je niet? Mijn moestuinplan bestaat uit een drietal delen. Ik laat ze je allemaal zien hieronder.
1. ‘Tekening’ van mijn bakken & vakken
Ik heb in Google Spreadsheet een ’tekening’ gemaakt van alle vakken die ik tot mijn beschikking heb. Ze zijn allemaal genummerd. Je ziet ook twee grote bakken die ik momenteel gebruik voor het kweken van bloemen (de roze en de gele).
Nu, in de winter, zitten er voorjaarsbollen in (narcissen en tulpen). Als die zijn uitgebloeid komen de Dahlia-knollen erin. Ook de ‘vaste’ moestuinplanten of groenten met een vaste plek staan in de tekening aangegeven.
Ik zou alle groente die ik wil kweken in elk vak in de tekening kunnen zetten. Maar omdat dat er 2 a 3 verschillende per vak per seizoen zijn, vind ik dat onoverzichtelijk. Ik heb ook nog een aantal kleinere bakken waar ik aardbeitjes en kruiden in kweek, die staan niet op de tekening.
2. Zaadjesvoorraad
Het tweede wat ik maak is een overzicht van mijn zaad(jes)voorraad. Daarbij staat ook wanneer elke soort gezaaid moet worden, hoe lang de groente mijn vakken bezet houdt en dus ook: wanneer het geoogst kan worden. Hieronder zie je mijn zaadjesvoorraad van januari 2022. Ook heb ik aangegeven welke zaden ik nog wil aanschaffen.
In aanvulling op de zaden koop ik ook meestal wat plantjes in het tuincentrum. Met name van pepers, want die zijn heel moeilijk in Nederland. Je moet al vroeg beginnen, want ze hebben lang nodig om te ontkiemen. En ze hebben veel warmte nodig, liefst van een warmtemat (en die heb ik nog niet).
3. Zaaischema & voorzaaiplan
En het derde item dat ik maak, is een zaaischema. Daarin staat precies wat ik wanneer ga zaaien, zodat mijn vakken altijd optimaal benut zijn. Overigens is dit puur een plan. Het gebeurt elk jaar dat ik de plannen wijzig en wat anders zaai, haha.
Dat heeft te maken met het weer, maar ook waar ik op dat moment zin in heb of welke nieuwe zaadjes of kleine groenteplantjes ik ergens ben tegengekomen! En dat kan natuurlijk prima. Het plan geeft richting, maar dat betekent niet dat ik me er aan moet houden.
Moestuinplan maken: hoe pak jij het aan?
Je ziet: een moestuinplan maken is niet moeilijk, maar het is wel even werk en even wat gepuzzel. Zeker als je je vakken of rijen optimaal wil benutten en altijd wat wil laten groeien. Maar dan heb je ook de optimale opbrengst, dus dat is zeker wat waard.
Ik ben natuurlijk ook erg benieuwd naar jullie methodes, want er zijn echt zoveel verschillende manieren en stijlen. Sommige mensen maken een grote tekening en schrijven daar alles op. Andere mensen maken een vergelijkbaar schema als ik, maar dan met gekleurde blokjes voor elke groente.
Het kan allemaal! Zoals gezegd: google vooral naar voorbeelden en ga op zoek naar de methode van moestuinplan maken die het beste bij jou past. Vragen? Iets leuks te melden? Daarvoor zijn de reacties hieronder. Scroll even naar beneden en laat je comment achter. Vind ik altijd leuk!
Melanie says
Heerlijk om te lezen.
Ik was eigenlijk te moe om nog wat te doen, maar je hebt me weten te inspireren en ik heb toch nog wat tuinwerk verzet.
Pff, nu echt op….. aardewerk= paardenwerk
Saskia de Laat says
Die uitdrukking kende ik nog niet! Maar inderdaad, in de tuin werken is echt een workout!!
Inge says
Hallo Saskia,
Net een hele tijd bezig geweest met mijn zaden voorraad. Deze heb ik nu in een zelfde schema gezet als jij. Dank je wel voor het bedenken van het schema. Binnenkort volgt het zaaischema…. ik ben nog niet zo heel handig met Excel. Maar het is leuk om op deze manier met het nieuwe moestuin seizoen bezig te zijn.
groetjes Inge
Saskia de Laat says
Graag gedaan!! Fijn is het hè om een overzicht te hebben?
Laura says
Wauw, wat heb je dat mooi uitgewerkt. Ik doe het denk ik iets meer uit de ‘losse pols’, haha. Ik ben nu wel een plan aan het maken voor de vaste planten (ik ga ook frambozen, bramen en bessen struiken in een paar bakken zetten) en aan het berekenen hoeveel klimrekken ik plaatsen (het ziet er nu uit naar 8 vakken met klimrek).
Een paar vraagjes over jouw schema: ik zie pastinaak wel in de lijst staan, maar niet in het vakkenplan? Is dat omdat het zo lang duurt voordat je kunt oogsten of een andere reden?
En ik zie dat je ui en knoflook wilt planten. Maar dat betekent wel dat die bakken tot juni 2023 vol zitten. Vind je dat niet zonde? Zelf heb ik vorig jaar knoflook en ui in twee growbags (60x60cm) gezet, zodat ik die nu nog kan verplaatsen en ze geen vaste plek in mijn twee bakken innamen. Volgend jaar wordt dat anders, want ik ga uitbreiden naar 6 moestuinbakken van 1,20x120cm 🙂
Met alle plannen gaat het ongetwijfeld een mooi moestuinseizoen worden, ik heb er al weer zin in!
Saskia de Laat says
Ohh wat heerlijk om zoveel ruimte te hebben als jij! Echt geweldig. En zes bakken van 1.20×1.20.. wow! Dat is onderhand een kwekerij hahaha. Ik zal je vragen even beantwoorden: ik heb helaas niet genoeg plek om elk jaar alle groente te kweken waar ik zaadjes van heb. Dus er staan wel meer groentes tussen bij de zaadjes die ik niet kweek dit jaar. Maar zoals ik al zei: mijn moestuinplan is een richtlijn en meestal houd ik me er niet aan haha. Misschien dat ik alsnog pastinaak ga kweken hoor.
Knoflook kweek ik al een aantal jaar en heb gemerkt dat ze het hier minder goed doen in de losse zakken dan in de grote bakken, die houden toch beter vocht vast. Ik vind het trouwens niet zo erg dat ze wat langer bakken bezet houden. Bij de knoflook vind ik het HEERLIJK om het verse, jonge loof door salades te doen. En na een aantal jaar weet ik wat ik echt eet en wat leuk is om te kweken maar vervolgens toch niet zo goed gegeten wordt hier. En ik heb ook zo’n zin erin!!!
Coby says
Hallo Saskia, ik krijg inspiratie van je blogs en helemaal van je moestuinieren en zou graag aan de slag willen alleen… Mijn tuin zit vol naaktslakken en huisjesslakken en een hele mussen familie. Behalve de slakken zijn de mussen natuurlijk heel gezellig maar zou dat geen overlast bezorgen in mijn pas gezaaide bedjes?? De slakken kan ik nog omzeilen met scherp zand of gebroken schelpen. Maar de mussen familie, het zijn brutaaltjes hoor😅
Ik hoor graag van je.
Hartelijke groet, Coby
denys patrick says
knap bedacht deze exel file kan ik deze ergens downlodaen aub ben zelf geen exprt in exel