Zo heet en droog als juni was, zo nat en koel was juli. Ik weet dat veel mensen de zomer vorige maand vreselijk misten. Maar ik was echt dolblij met de lagere temperaturen! Van de plakkerige hitte waar we nu weer op getrakteerd worden, wordt echt niemand vrolijk. Toch? De plantjes in mijn tuin en moestuin vonden de regen in juli ook eigenlijk wel prima. Alles bleef zo lekker groen! En nu de zon weer schijnt ontploft het helemaal…
Hoge opbrengst
En oooooh wat hebben we veel oogst deze zomer. Ik vind het zo leuk om te merken dat ik ieder jaar weer hogere opbrengsten heb. Dat dingen beter gaan en ik steeds meer leer. Ook al gaat niet alles van een leien dakje, mislukt er zoals altijd weer vanalles en loop ik bijvoorbeeld echt vér achter met zaaien voor de herfst, het gaat allemaal weer beter dan vorig jaar en dat maakt dit moestuinmeisje erg gelukkig.
Ik heb veel fruit mogen oogsten dit jaar. Althans, veel blauwe en roze bessen. Die roze (Pink Lemonade) zijn echt geweldig trouwens, zoeter dan de blauwe. Ze smaken inderdaad naar limonade, maar dan een hele bijzondere, echt yum. Ik heb ook drie soorten aardbeien dit jaar, die het allemaal goed doen en veel oogst geven. Volgend jaar ga ik denk ik wat andere soorten proberen. De Lambada schijnt heel lekker te zijn. Als je nog andere rassen weet die yummie zijn, laat het zeker weten!
Mijn eerste pompoenen
En, en, en… het is me éindelijk gelukt om in een pot babypompoentjes te kweken (ras: Babybear). Ik heb er in totaal vijf, van vier planten. Ik weet niet of dat weinig is of gemiddeld qua opbrengst, maar had stiekem wel op één of twee extra exemplaren gehoopt. Twee pompoentjes zijn inmiddels rijp, de andere nog niet. Om eerlijk te zijn vonden de pompoenplanten al die regen en ‘kou’ vreselijk, ze stopten met groeien en kregen last van meeldauw. Die heb ik proberen te behandelen met melkspray, maar dat had weinig nut met al die neerslag, haha. Afijn, vijf schattige exemplaren voor een eerste poging is niet slecht, toch?
Moestuingelukjes en failures
Wat verder heel goed is gegaan zijn de stamslabonen (sperziebonen), de venkel en de worteltjes. Die laatste hebben genoten van de vele regen en zijn heerlijk sappig. Ik blijf het heerlijk vinden om gewoon een paar worteltjes te kunnen oogsten voor het eten en ze dan lekker vers op te eten. Ik heb ook mijn eerste tomaatjes geoogst.
Wat totaal mislukt is zijn de chiogga bietjes, die werden compleet overschaduwd door de wortels en groeiden gewoon niet. Ook mislukt is de andijvie, die schoot heel snel door en het was – ondanks de regen – gewoon te warm ervoor op mijn dakterras. Ik vind Andijvie blijkbaar ook niet lekker haha, dus de rest van de zaadjes gaan naar iemand anders.
Ontzettend veel Dahlia’s
De bloemen doen het dit jaar fantastisch goed. Misschien komt het omdat ik de Dahlia’s 8 weken lang heb voorgetrokken binnen, omdat ik de bakken waar ze in staan eerder dit jaar verhoogd heb, omdat ik ze tegenwoordig vloeibare voeding geef, omdat het lekker warm was in juni en veel regende in juli. Of misschien een combinatie van alles, maar echt alle Dahlia’s bloeien dit jaar uitbundig en ik ben er zo gelukkig mee!
Ik heb voor het eerst bloemen voorgezaaid. Vorig jaar gooide ik gewoon zaadjes in de volle grond en eerlijk: dat werkte gewoon niet goed. Het voorzaaien was zoveel beter! Ik heb prachtige Scabiosa en Chinese aster tussen de Dahlia’s staan en die combineren echt heel leuk. Het voorzaaien is dus goed bevallen en ga ik volgend jaar zeker uitbreiden. Ik wil dan ook echt wat meer grassen / pluimen etc. hebben om boeketjes mee te maken.
Geen pompoensex of courgettesex
Naast dinnerplate en bal-dahlia’s die ik zelf heel mooi vind, heb ik ook wat meer open Dahlia’s en andere open bloemen – de echten bijenlokkers – gezaaid en geplant. En dat die voor bijen en hommels zorgen blijkt absoluut te kloppen, het zoemt er gewoon van hierboven. Ik heb dit jaar voor het eerst geen bestuivingsprobleem. Courgettesex (en pompoensex) is tot op heden niet nodig geweest. Alles groeit vanzelf. Echt super om te merken!
Dahlia’s houden van steun
Wat ik ook heb gemerkt, is dat Dahlia’s steun geven echt werkt. Ik was altijd van het ‘ze krijgen wel genoeg steun van elkaar’ en dat was tot vorig jaar op zich ook wel zo. Maar nu de bakken hoger zijn, vangen de bloemen meer wind. En de planten die ik van jongs af aan heb ondersteund met de paar plantensteunen die ik had, hebben het veel meer naar hun zin en zijn groter dan de rest (terwijl ze kleiner zouden moeten blijven, haha). Dus ik weet wat me volgend jaar te doen staat!
Beneden in de tuin
Beneden in de tuin geniet ik ook van veel meer plantjes dit seizoen! Er is maar een klein hoekje waar genoeg zon komt om bloemen en groenten te kweken en daar heb ik dit jaar voor het eerst gebruik van gemaakt. Ik heb een leuk buitenkleedje gekocht een paar maanden geleden en twee bakken op poten achter het bankje gezet waar een cherrytomaat, wat kruiden en pompoenplanten in staan.
Ook heb ik Dahlia’s in potten beneden gezet en dat is echt super goed gegaan! Volgend jaar komen er absoluut meer potten beneden bij voor deze prachtblommen. Ik heb wel veel meer last van slakken beneden natuurlijk, en ben niet gewend dat ik mijn Dahlia’s daar actief tegen moet beschermen, dus daar moet ik iets scherper op gaan letten.
Wat staat er nog op de to do lijst?
Voor de komende weken staan de volgende taakjes op mijn to do lijst:
- Vooral genieten van de tomaatjes, courgettes, bietjes en andere groentes die nu allemaal te oogsten zijn en proberen zoveel mogelijk direct op te eten!
- Gauw weer een ronde sugarsnaps en peultjes zaaien voor het najaar. Die geven weliswaar wat minder oogst dan in de lente, maar alles is welkom!
- Een heleboel oranje wortels zaaien, want die eten we graag de hele winter door en ik kan wel een voorraadje gebruiken
- Lekker veel bloemen blijven plukken zodat er nieuwe blijven verschijnen tot – hopelijk – ver in oktober
- En verder gaat het heeel misschien nog lukken om mais te oogsten. Ik heb in juli nog een extra bak op het dakterras gezet en daar vier mini maisplantjes in gezet. Kans is klein dat ze oogst gaan geven, maar wie weet!
het laatste moestuindagboek?
Voor dit jaar is dit alweer het laatste moestuindagboek! En ik twijfel eigenlijk wel of ik er mee door zal gaan. Ik heb ze weer met veel plezier geschreven, maar ik weet gewoon niet of mensen – jullie dus – het wel leuk vinden om te lezen. Misschien dat ik volgend jaar wel wat meer praktische blogs over moestuinieren in potten ga schrijven. En dat ik de moestuin updates gewoon op Instagram ga delen.
Ik weet het nog niet. Laat het vooral hieronder weten als jij vindt dat de moestuindagboeken moeten blijven! Dan brainstorm ik ondertussen lekker verder. Als je nog vragen hebt n.a.v. deze blog of zelf iets leuks wil vertellen over jouw moestuin in augustus, het reactieformulier hieronder staat voor je klaar! Altijd gezellig om van jullie te horen.
Roos Hoekstra says
Ik geniet altijd van elke post, blog of dagboek die je schrijft over de moestuin en de dahlia’s en lees het op je blog en instagram met veel plezier en haal er ook veel inspiratie uit voor mijn tuin! 🌺
Yvette says
Jawel, doorgaan svp met de moestuinblogs. Die lees ik het liefst op Socrlebrate. ik kijk er altijd naar uit, zie ze zelfs liever 1x per 2 weken dan 1x per maand. En door jouw moestuinblog ben ik ook gaan moestuinieren. Je schrijft zo leuk en inspirerend.
Babette says
Ik vind het super leuk om te lezen! Het zou jammer zijn als je er mee stopt.
Carola says
Graag doorgaan. Ik geniet altijd van je berichten en ik leer ook veel van je verhalen. Ik zou het dus fijn vinden als je doorgaat.
Clasien Kaethoven says
Ook al heb ik niet echt een moestuin, ik lees de blogs met veel plezier en doe er toch mijn voordeel mee.
Bianca G says
Ik vind het leuk om te lezen en doe veel ideeën op voor mijn bakken en tuin door jou. Graag dus doorgaan, maar voor mij maakt het niet uit of dat in een dagboek is of in kortere vlogs of blogs op facebook of Insta die ik nu ook heb.
Over mijn tuin! Dit jaar heb ik 2 courgetteplanten en van die 2 nog niet de helft van de oogst van vorig jaar van 1 plant.. veel meeldauw erin. Maar of het daaraan ligt geen idee maar erg jammer, heb vanmorgen alle vieze bladeren eraf geknipt en in de container gestopt. Hoop dat het niet terugkomt. Mijn 9 tomatenplanten in potten staan dit jaar voor het eerst in ee plastic kastje… wat blijkt ik heb nog niet de helft van de tomaten dan mijn moeder die ze in de vollegrond heeft staan en zonder bescherming erboven. De midi komkommer doet het gelukkig wel goed. Geeft echt lekkere en veel komkommers van zo’n 20cm. (Plant van de Welkoop) . De slaplanten die waren taai, de wortels maar 3 cm, en ook de radijs had er geen zin in.. kortom best een teleurstellend jaar hahaha. Volgens jaar weer wat anders proberen.
Binnenkort heb ik vakantie ik ga een weekje in Nederland weg naar zee, dan hoop ik nog op warm weer en daarna wil ik het liefst de tuin winterklaar maken en het het huis herfstklaar🤣. Stom he! Ben eigenlijk klaar met de zomer thuis.
Laurien says
Heel leuk om te lezen van iemand die met zoveel passie moestuiniert!
Wat een mooie oogst.
Meinke v Solkema says
Hoi Saskia, erg leuk en leerzaam weer om te lezen. Nog meer tips zijn welkom. Bv hoe je de slakken verslaat. Bijna al mijn bonenplantjes zijn op gegeten in het voorjaar. Ik had aardig wat voorgezaaid maar 1 plantje heeft het overleefd. Toch nog een paar boontjes gegeten. Zo lekker uit eigen tuin maar zo jammer.
Volgend jaar maar met wol proberen om te slakken te weren…
Succes en ik blijf met veel plezier lezen.
Groet
Christel Goelen says
Hallo Saskia
Ik lees met plezier alles wat jij post
Gewoon doorgaan met alles zou ik zeggen
Mijn eerste dahliajaar is echt een ramp
Had Angelo,s autumn mix besteld
4 van de 7 hebben nog geen enkele bloem de andere 3 een paar echt zielig
Ze staan nochtans zonnig ,krijgen water ,grote pot
Het enige wat ik kan bedenken is dat ik goedkope potgrond en meststof van een huismerk heb gebruikt
Volgend jaar toch voor betere kwaliteit gaan denk ik
Ik wens je nog een fijne zondag
Groetjes christel
silvana says
Doorgaan hoor veelte gezellig om dat allemaal te lezen. Geniet er iedere keer weer van.
Marjolijn says
Ik lees jouw moestuinblogs met heel veel plezier! Ik haal er veel inspiratie uit. Jouw andere blogs ook trouwens. Praktische blogs over moestuinieren in potten en bakken zijn zeer welkom. Ik ben daar zelf ook mee begonnen namelijk.
Tessa♡ says
Lieve Saskia,
Blijf asjeblieft doorgaan het is zo leuk om te lezen!! En gefeliciteerd met je eerste pompoentjes ze zijn PRACHTIG!!
Liefs, Tessa♡
Mel says
Ik lees ook heel graag je blogs, vooral ook leuk met foto´s bij !
Het ziet er allemaal gezellig uit.
Maar als het niet meer met je volledige overtuiging is dat je het doet, moet je je focus idd ergens anders op leggen.
Instagram is uiteraard ook fijn.
Maar vooral blijven schrijven en fotos trekken, zo gezellig.
P says
Hoi Sas
Ik wilde vragen in welke pot jij de pink limonade hebt staan? En welke aarde gebruik jij? Alvast bedankt
Saskia de Laat says
Mijn bosbessenplanten staan in een Green Basics kweekpot van Elho, de grootste die ze hebben (volgens mij 40cm). Ik heb er moestuingrond in gedaan en wat extra turf, want bosbessen houden van zure grond. Geef elk jaar een beetje zure grond bij en voeding.
P says
Dankjewel voor je reactie daar kan ik wat mee ☺️
Yvette says
Hai Saskia,
Ik ben zo benieuwd: hoe is het met je maïsplanten? En hoe is t beneden gegaan met je tomatenplanten?
Saskia de Laat says
De tomatenplant heeft het heel goed gedaan! Heb flink wat geoogst. De mais is nog niet oogstbaar, nog even geduld 😊. Maar ik verwacht er niks van haha!
Yvette says
Dat is mooi! En lekker. Stonden ze beneden onder een afdakje?
Wat betreft de maïsplanten ben ik heel benieuwd hoe die het in pot/bak doen, omdat die in het veld zo enorm worden.