Tijd voor een nieuw moestuindagboekje! Afgelopen april was de koudste aprilmaand in 36 jaar. Dat maakt het meteen helemaal niet zo gek dat de groentes in mijn moestuin allemaal zo traag groeiden. De soorten die je al vroeg buiten zaait kunnen uiteraard prima tegen de koude temperaturen. Als in, ze gaan er niet dood van. Maar groeien doen ze amper als het onder de 10 graden is. Dus als het bij jou in de moestuin ook allemaal traag is gegaan, het ligt niet aan jou!
Hoera, het is mei!
Maar hey, het is mei! Het einde van de (kans op) nachtvorst komt eraan. En hopelijk wat warmere temperaturen. Het is ook bijna tijd voor een aantal fijne klusjes in de moestuin nu het volgende ‘seizoen’ bijna begint! Denk aan het afharden en het uitplanten van dahlia’s en de zomergroentes die niet tegen nachtvorst kunnen (zoals tomaten, pepers, courgette en pompoen).
Mislukkingen & problemen in april
Maar eerst even een update over afgelopen maand. We beginnen met de mislukkingen. Niet alles is even goed gegaan met voorzaaien. Mijn Spaanse peperzaadjes wilden écht niet ontkiemen (dat schreef ik vorige keer al). Wat ik ook deed – ik heb ze bijvoorbeeld ook in een kasje op de verwarmde vloer gezet op het warmste plekje in huis – niks werkte. Dus ik denk toch dat de zaadjes niet meer goed waren.
Omdat het te laat was om opnieuw te beginnen, heb ik 2 mini rodepeperplantjes gekocht bij het tuincentrum. Ze hebben al een groter potje gekregen en groeien inmiddels flink hard! Mijn tomatenzaadjes wilden trouwens ook echt niet ontkiemen. En groeien doen ze nu zoooo traag. Ondanks de groeilampen die ik gekocht heb (o.a. deze van de HEMA).
Alles groeit zo traaaag
Ik denk dat ik volgend jaar nog maar wat eerder moet beginnen daarmee of een warmtemat en extra lampen moet aanschaffen. In ons appartement had ik gewoon veel meer licht en warmte, dus het is echt even zoeken wat hier werkt. Ik heb nog 1 hele kleine kanshebber van een tomatenplant, misschien dat die het nog inhaalt. Maar ik betwijfel het. Fingers crossed!
Ook buiten kwam alles echt super traag op. Sommige zaadjes ontkiemden helemaal niet en hier en daar heb ik opnieuw moeten zaaien. De wortels deden wekenlang amper wat. Inmiddels ben ik eindelijk toe aan het uitdunnen van (een deel van) de worteltjes.
Dat doe ik trouwens het liefste ’s avonds laat, dan slaapt de wortelvlieg (dus heb je de minste kans dat ie op de geur af komt). Vorig jaar had ik rond deze tijd trouwens al sugarsnaps geoogst, nu zijn de eerste bloemetjes nog niet eens zichtbaar. Ik heb de plantjes al wel wat steun gegeven met bamboe stokken en tuindraad.
Succesjes + de eerste oogst
Wat er wel goed ging? Gelukkig genoeg! De Dahlia’s kwamen super snel op binnen! Allemaal in een weekje. Ik zou eigenlijk twee knollen direct in de grond doen, maar uiteindelijk heb ik ook die in een pot gezet. De courgettes gingen kneiterhard en heb ik al een keer verpot naar een groter huisje (grotere pot) voordat ze naar buiten gaan. Moet je het verschil zien op de foto links en rechts hieronder! En de plant wordt nog zooooveel groter.
Heerlijke salades & nieuwe groente
Mijn eerste oogst was dit jaar – door de kou – later dan gebruikelijk. Maar ik heb inmiddels al heel wat boterhammetjes & crackers gegarneerd met lekkere verse radijsjes, blaadjes sla, spinazie en rucola. Yummie! Ook de eerste salades zijn al opgesmikkeld. Ik heb deze maand verder nog paksoi, rode biet en chioggia biet gezaaid en die kwamen allemaal echt na een paar dagen al op, omdat het toen lekker zonnig & relatief warm was. Daarna werd het alleen weer koud 🙈.
Dahlia’s kweken op het dakterras
Zoals je misschien al weet ga ik iets nieuws proberen (wat eigenlijk niet vaak wordt gedaan): hoge dahlia’s kweken in bakken. De stelregel is dat je alleen lagere soorten in potten of bakken kweekt. De hoge soorten gaan normaal alleen in de volle grond..
Ik heb werkelijk geen idee of het gaat lukken. Volgens de leverancier van mijn dahliaknollen (Fam Flower Farm) zijn de bakken diep genoeg. Kortom: we gaan het gewoon proberen!
Dahlia’s kunnen echt heel hoog worden (sommige ruim een meter). Ze houden van volle zon, dus dat zullen ze heel fijn vinden op het dakterras. Maar omdat het hier (ook in de tuin trouwens) echt kneiterhard kan waaien, moet ik ze wel steun geven. Plantensteunen zoals je die vindt bij het tuincentrum blijven in mijn bakken niet staan.
De volgende keer…
Dus ik ga een constructie maken met latten en touw. Daarover vertel ik je graag meer in mijn volgende moestuindagboekblog! Die zal ik over een paar weken plaatsen, ik denk eind mei. Dan heb ik mijn zomergroentjes als het goed is allemaal buiten uitgeplant en staan de Dahlia’s ook op hun plek in de bakken! Mocht je nog vragen hebben n.a.v. deze blog, stel ze gerust hieronder. Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd hoe het bij jou gaat! Wat zijn jouw succesjes en mislukkingen tot nu toe? Tot slot wens ik je natuurlijk veel moestuinplezier!
Inge says
Ook ik ben dit jaar begonnen met de moestuinzaden van Jelle. Wij hebben ook al gegeten van de rucola en van de radijsjes. De bietjes en wortels komen nu pas boven. Zal inderdaad aan de kou liggen. Binnen heb ik nog tomaat, courgette, komkommer en basilicum staan. Ik kan er zo van genieten als er iets groens tevoorschijn komt. Succes met jouw moestuin en de dahlia’s.
Anouk says
Altijd leuk dit soort blogs! Wat een prachtige tuinset trouwens.