Het moestuinseizoen komt eraan! Afgelopen zomer heb ik gemoestuinierd in kleine bakken. Dit jaar wil ik het serieus aanpakken. Onder zeer deskundige leiding van mijn vader maakte ik vier moestuinbakken op poten. Twee hoge voor groenten en twee lage voor het kweken van bloemen. En ik ben er zó blij mee! Hieronder vind je de uitleg + werkbeschrijving om zelf zo’n moestuintafel a.k.a. moestuinbak op poten te maken.
Disclaimer: niet voor beginners
Heb je nog nooit gezaagd, geboord en geschroefd? Schakel dan zeker even hulp in van een handige partner, ouder of vriend(in)! Sowieso is het ook veel makkelijker om dit met twee personen te doen. En verder is dit geen projectje voor absolute beginners. Zonder hulp van mijn vader had ik de bakken echt niet kunnen maken.
Ik heb mijn best gedaan om zo goed mogelijk uit te leggen hoe we te werk zijn gegaan. Maar ik heb geen IKEA-achtige plaatjes met exacte instructies over waar precies de schroeven moeten. Je hebt enige basiskennis & inzicht nodig. Heb je die niet? Er zijn ook super handige bouwpakketten te koop, o.a. bij Makkelijke Moestuin (de methode die ik ook volg). Die zet je zo in elkaar. Maar ze zijn uiteraard wel stukken duurder.
Wat heb je nodig?
Om één moestuinbak op poten te maken, heb je nodig (lxbxd):
- 2 planken van 126cm x 20cm x 3,2cm (lange zijdes)
- 6 planken van 60cm x 20cm x 3,2cm (korte zijdes + liggers)
- 4 planken van 80cm x 8,3cm x 3,2cm (poten)
- 4 planken van 80cm x 11,4cm x 3,2cm (poten)
- Circa 50 – 60 RVS houtschroeven (4.0 x 60mm)
- Trespa / HPL-plaat van 59,5cm x 119,5cm x 0,6cm
- Anti-worteldoek
- Boormachine + dun houtboortje & metaalboortje 10 a 15mm
- Schroefboormachine + bitje om te schroeven
- Als je nog moet zagen: een afkortzaag en eventueel cirkelzaag / decoupeerzaag
Afmetingen van de moestuinbak op poten
Deze moestuintafel heeft een binnenmaat van 120cm (lengte) x 60cm (breedte) x 16,2cm (diepte). De werkhoogte is 80cm. De buitenmaat van deze moestuinbak is op het breedste punt 132cm inclusief poten. De HPL-plaat maak je net iets kleiner dan de binnenmaat van de bak, zodat hij goed past.
Let op! Gebruik je planken met een andere dikte dan wij hebben gedaan (anders dan 3,2 cm)? Dan heeft dat invloed op de maat van de poten en de breedte van je volledige moestuinbak! Let daar dus goed op als je afwijkt van het boodschappenlijstje hierboven.
Materiaalkeuzes voor de moestuinbak
Wij hebben fijn bezaagde planken van Douglas-hout gebruikt. Dat is een betere soort Vurenhout die lang sterk blijft. Omdat we het hout niet behandelen (ik wil geen onnodige chemicaliën gebruiken), is de verwachte levensduur van de bak circa 5 jaar. Dit kun je verlengen door het hout te behandelen.
We kochten het hout bij Houtdirect (online besteld en zelf opgehaald) en zaagden het vervolgens zelf op maat. De HPL-plaat kochten we bij de Hornbach en hebben we ook zelf op maat gezaagd. In plaats van Trespa/HPL kun je eventueel ook betonplex gebruiken.
De moestuintafel op poten maken
Stap 1. Zorg dat alle planken op maat gezaagd zijn. Bij sommige houtleveranciers / bouwmarkten kun je ze op maat laten zagen, anders moet je dat zelf even doen. Wij hebben daarvoor een afkortzaag gebruikt. Om de poten in de lengte & de Trespa bodemplaat op maat te zagen, gebruikten we een cirkelzaag met lineaal. Een decoupeerzaag kan ook. Een zaagtafel is uiteraard het handigst.
Stap 2. Maak de basis voor je moestuinbak door de lange zijkanten (van 126cm) en de korte zijkanten (60cm) aan elkaar vast te maken, zoals op de afbeelding hieronder. Heel belangrijk: de korte planken komen allebei tussen de lange planken. Zo wordt de bak van binnen 120 x 60cm groot. Het is makkelijker als je eerst even wat gaatjes voorboort in het hout op de plek waar je de planken aan elkaar vast schroeft. Dat schroeft een stuk soepeler!
Stap 3. Schroef nu de liggers (voor de bodem van de bak) vast. Twee aan de zijkanten en twee op ongeveer dezelfde afstand in het midden van je bak. Heel precies hoeft dit niet. Ook hier weer: voorboren maakt het schroeven een stuk makkelijker. Wij hebben twee schroeven per ligger per zijde gebruikt. De basis van je bak is nu klaar. Als je wil kun je de bovenste rand (of de hele bak) schuren, maar dat hoeft niet. Lekker ruw is ook mooi.
Stap 4. Tijd om aan de tafelpoten te beginnen. Maak een tafelpoot door de plank van 80 x 11,4cm op de plank van 80 x 8,3cm vast te schroeven (wij gebruikten 6 schroeven per poot). Ook hier weer: eerst even de gaatjes voorboren om het jezelf makkelijk te maken. Herhaal dit nog 3x tot je alle vier de poten hebt gemaakt.
Stap 5. Schroef nu de poten vast aan de moestuinbak. Dit kan van buitenaf, maar dan zie je best veel schroeven. Wij hebben daarom van binnenuit geschroefd. Iets moeilijker, maar wel mooier. Boor circa drie gaatjes links voor en drie gaatjes rechts voor en schroef de poot op de hoek van je tafel vast. Herhaal 3x tot al je poten vastzitten. Lijmklemmen kunnen helpen om de poten vast te houden terwijl je schroeft.
Stap 6. De laatste stap! Doe de HPL-plaat in je moestuintafel. Boor er met een metaalboortje van liefst minimaal 10mm een aantal gaatjes in zodat het water weg kan. Let op: doe dit op de ‘open plekken’ tussen de liggers. Het kan een beetje gaan stinken, dat is normaal ;-). Verdeel een lap anti-worteldoek over de bodem (neem ook de zijkanten mee) en je bent klaar om de aarde erin te doen en te beginnen met moestuinieren!
moestuinbak op poten maken: Wat kost ’t?
Hoeveel zo’n moestuinbak op poten maken kost? Dat hangt er natuurlijk af van hoe goedkoop je je materialen kunt vinden. Wij waren circa €75,- aan materiaal kwijt per bak. Ruim €100 goedkoper dan de vergelijkbare moestuintafel van Makkelijke Moestuin. Wil je zo min mogelijk hout verspillen (het zaagverlies zo klein mogelijk houden)? Maak dan een zaagplan. Daar kun je deze gratis software voor gebruiken.
Wij hebben ook zo’n zaagplan gemaakt, maar het heeft helaas geen zin om ons plan hier te delen. Dit plan gaat namelijk uit van 4 bakken (waarvan 2 met lange en 2 met korte poten) en een bepaalde planklengte. Als jij bijvoorbeeld slechts 1 of 2 bakken maakt of als je kortere planken koopt dan wij, valt het plan compleet anders uit.
Goedkoop zelf een moestuintafel maken
Mocht je geld willen besparen, dan kun je overwegen om geen (kunststof) bodem in je bak te doen. In plaats daarvan maak je de bodem van enkel liggers. Dat scheelt een paar tientjes. Zorg dan dat er tussen elke ligger een spleet open blijft, zodat het water weg kan. Het worteldoek in de moestuinbak houdt de aarde wel vast.
Wij hebben gekozen voor een bodem van Trespa / HPL, omdat dit veel beter bestand is tegen vuil en vocht dan hout. Onze hoop is dat de moestuinbakken dankzij deze stevige bodem wat duurzamer zijn (en dus langer meegaan).
Een moestuinbak op poten maken
Nou, je hebt het gered tot het einde! Dat was de uitleg voor het zelf maken van een moestuinbak op poten (oftewel: een moestuintafel maken). Ik zei het al in het begin: het is geen IKEA-achtige werkinstructie, je hebt wat inzicht nodig om de bak zelf te maken. Heb je dat (nog) niet? Met hulp van een handige geliefde lukt het jou ook vast!
En anders zijn er – zoals ik al eerder zei – genoeg bouwpakketten te koop. Mijn advies zou wel zijn om daarbij goed te letten op de kwaliteit. Er zijn hele goedkope sets te koop. Maar als je een moestuinbak op poten wil, dan moet de constructie echt stevig zijn. Anders valt je moestuintafel snel uit elkaar.
Nog vragen? Stel ze gerust!
Mocht je nog vragen hebben over het zelf maken van een moestuinbak op poten, stel ze gerust in de reacties hieronder! Ik ga mijn best doen om ze te beantwoorden. Al zal ik de meeste vragen waarschijnlijk aan mijn vader moeten stellen, want ik ben totaal niet technisch & hij is het brein achter deze operatie ;-).
Anouk says
Wat een supergaaf project zeg, mag je trots op zijn!
Saskia de Laat says
Dankjewel!! 😀 Ben er ook zo blij mee!
Tessa♡ says
Prachtig resultaat geweldig!!
Saskia de Laat says
Dankjewel voor je lieve woorden Tessa! 🙂
Debby says
Heel gaaf! Wou dat ik er de plek voor heb :). Ga je ons ook op de hoogte houden van je kweeksels en tips misschien wat t t beste doet?
Saskia de Laat says
Yes, het plan is om regelmatig moestuindagboekjes te gaan delen! De eerste komt dit weekend online. Overigens heb je niet zulke grote bakken nodig om te moestuinieren. Ik ben vorig jaar begonnen op mijn balkon met maar een paar bakjes. Zie hier: https://www.socelebrate.nl/2020/03/20/mijn-mini-moestuin-nu-twee-keer-zo-groot/. Heb er daarna zelfs nog een paar mini’s en een grote kunststof bak bij kunnen zetten 🙂
Debby says
Nee klopt ik heb ook n klein bakje maar die is bv te ondiep voor wortels hehe die groeide in een hoek 😂. Onze tuin is in principe groot genoeg maar de juiste hoek voor n bak of meerdere daar ontbreekt t m even aan haha.
Saskia de Laat says
Aaah ja je hebt iets van 15cm diepte nodig als je goede grond hebt en de wortels van je groentjes niet diep hoeven te zoeken naar voeding! Ben echt fan van de MM mix daarom 😃
Aart says
Hallo Saskia,
Zie je dit op het balkon doen terwijl je zon mooie tuin heb heeft dat een speciale reden?
Groetjes Aart
Saskia de Laat says
Yep, zon! Ons dakterras ligt op het Zuid-Westen. De tuin krijgt te weinig zon.
Zeeshan says
Hoi Saskia!
Echt een geweldig goed idee en je hebt het nog beter uitgelegd dan een Ikea boekje! Complimenten!!
Ik ga vandaag alles in huis halen en beginnen aan dit mini-project. Ik laat je weten wat het eindresultaat is geworden.
Is deze bak met 20cm diepte ook geschikt voor het poten van aardappelen?
Groetjes,
Zeeshan
Saskia de Laat says
Hi Zeeshan! Dankjewel voor je super positieve reactie en wat leuk dat je aan de slag gaat (of inmiddels bent gegaan?) met het maken van de bak. Ik hoop dat het gelukt is! Wat betreft je vraag: ik heb zelf nog geen ervaring met aardappelen, maar ik weet dat Jelle van Makkelijke Moestuin er wel goede ervaringen mee heeft: https://makkelijkemoestuin.nl/kennisbank/aardappels-telen. Overigens is de binnendiepte van deze bak iets meer dan 16cm!
Zeeshan says
Dankjewel voor de tip! Ik heb hem inmiddels af en exact “volgens het boekje” gemaakt 😉
Dus met worteldoek enz. Verder een rasterwerk in gezet en voorzien van plantjes.
Petra says
Dank voor de duidelijke beschrijving en de foto’s. Het heeft ons erg geholpen bij het in elkaar zetten van onze 120×120 bak. Erg blij mee😊
Groet,
Petra
Chel says
Hoi! Welke moestuin grond raad je aan?
Olga Zuidema-Mol says
Hoi Saskia,
Dank voor je duidelijke uitleg.
Mijn hubbie is aan de slag gegaan met restje hout die we nog hadden liggen, wat we tekort komen halen we bij.
Ik wil ook wat tomaten en komkommer gaan zaaien/planten en begrijp dat ik daarvoor een “klimrekje” nodig heb.
Welke hoogte heb ik daarvoor nodig ongeveer? Geen idee hoe hoog een tomaat of komkommer kan worden, ik tuinier dit jaar voor het eerst nl…
Bob says
Met jouw beschrijving heb ik twee mooie moestuinbakken gemaakt.
Ik heb ze iets breder en langer gemaakt, zodat er per moestuinbak 3 kunststof stapelbakken (van 40cmx60cmx17cm met wat gaatjes in de bodem) in passen. Die halen we er in de winter uit en zetten we vroeg in het voorjaar binnen met jonge plantjes. Het hout van de bak wordt ook minder nat en er hoeft dan geen worteldoek in.
Voor de schoeven heb ik 5×60 torx RVS schroeven gebruikt (zo’n 60 per bak). Inderdaad voorboren (ik heb 3mm gebruikt) en dan draai je ze er zonder problemen in.
Met het hout had ik wat minder geluk (3,2 cm dik fijnbezaagd douglas). In mijn geval was het wel erg grof van oppervlak en deels ook niet recht. Dat maakt het lastiger om de bak en poten netjes te monteren. Het hout had ik via internet bij een (douglas) houthandel besteld en op lengte laten zagen. Mijn tip is om vantevoren even te gaan kijken hoe het hout eruit ziet. En met zijn tweeen werken is inderdaad handig (mijn dochter heeft me goed geholpen) want de bak is uiteindelijk best zwaar.
Nu staan ze netjes in de tuin met plantjes erin.
Nogmaals bedankt en veel plezier met tuinieren!
erik maegh says
Met wat vul jij de bak?
Kristel Dols says
Bedankt voor de duidelijke omschrijving! Ik ga dit voorjaar ook zo’n bak maken om dahlia’s in te zetten. Vind dat zo prachtig op jouw dakterras. Hoeveel bloembollen zal ik bestellen voor 1 bak? Heb je daar misschien een tip voor?
Saskia de Laat says
Hey Kristel, hier vind je mijn kweekgids voor Dahlia’s met alle tips die ik heb 🙂 https://www.socelebrate.nl/dahlias-kweken-potten-bakken/
Kristel Dols says
Top, dankjewel!
scribd downloader online says
Wat een geweldige en handige gids! De stap-voor-stap werkbeschrijving is super duidelijk en maakt het bouwen van een moestuinbak op poten echt bereikbaar. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan en mijn eigen moestuin te creëren. Bedankt voor het delen!