Misschien had je het al gezien op mijn Instagram-pagina: ik ga moestuinieren! Ik heb gekozen voor het Makkelijk Moestuin systeem van Jelle Medema. In deze blog vertel ik je graag waarom, hoe ik van start ga met de moestuin op het balkon, wat mijn moestuindromen zijn en wat mijn eerste ervaringen zijn met het MM-systeem!
Moestuinieren voor beginners
Zelf groente kweken, ik vind het zoiets bijzonders! Afgelopen voorjaar ben ik begonnen met plantjes op mijn balkon. Voornamelijk bloemen en kruiden. Elke dag tien minuutjes (of langer) bezig zijn met groen: het deed me zo goed. En dit jaar begin ik met iets nieuws: groente ‘verbouwen’!
Ik begin in het klein (heeeel klein) op mijn balkon. Maar later dit jaar gaan we verhuizen. Bij ons nieuwe huis zit een piepklein tuintje én een ruim, hopelijk zonnig dakterras. Dat laatste lijkt me ideaal voor een moestuintje. Ik kan er mooie houten bakken kwijt, en een klimrek om groente als tomaat, pompoen en courgette te laten groeien. Ik zie het al helemaal voor me! Ik heb er zelfs speciaal een waterkraantje voor laten aanleggen.
Op dit moment wonen we nog in een stadsappartement met klein balkon (en niet enorm veel zon). Kortom: daar heb ik nu allemaal nog geen plek voor. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet kan beginnen! Ik heb me verdiept in de opties, en koos voor het MM-systeem (Makkelijke Moestuin). Daarmee kun je overal volop moestuinieren. Zelfs al heb je maar twee vierkante meter, zo belooft de bedenker. Als er maar voldoende zonlicht is.
Waarom de Makkelijke Moestuin?
Als je aan moestuinieren denkt, denk je waarschijnlijk aan groente in lange rijen in de volle grond. Grond die je elk jaar flink moet omspitten. Aangezien ik op een balkon en dakterras wil gaan moestuinieren, was dat überhaupt geen optie. Tijdens het zoeken naar alternatieven, kwam ik dus op de site van Jelle Medema terecht. Zijn methode is net effe anders, en – zo belooft hij – een stuk eenvoudiger!
In plaats van lange rijen waar je één groente in zaait, gebruikt hij bakken die bóven de grond staan (of op je balkon/dakterras dus). Die bakken verdeel je in vakken van 30×30 cm. In elk vak zaai je wat anders. Dat houdt het overzichtelijk én al die verschillende soorten groente bij elkaar houden ongedierte automatisch wat meer op afstand.
Een speciale mix
Je gebruikt verder een speciale mix (grond) die je zelf kunt maken of kant-en-klaar koopt op de website. Het is een mix die je niet heel zwaar hoeft om te spitten en alleen aan hoeft te vullen met compost / voeding. Omdat je steeds een andere groente zaait in de lege vakken (van een andere ‘familie’ dan de groente die je net geoogst hebt), houd je de grond gezond.
Afijn, ik dacht er een paar weken over na, nam de belissing, kocht het boek, twee mini airbakken om mee te gaan testen, zaadjes en de kant-en-klare grond. And now I’m ready to roll!
Het boek en de app
Het boek is echt een aanrader! Het neemt je stap voor stap aan de hand en legt precies uit hoe het systeem werkt en waarom het werkt. Je leert wat planten nodig hebben (zonlicht, lucht, water, voeding en ruimte). Je leert over zaaiafstanden, voorzaaien, verspenen, verzorging en oogsten natuurlijk!
Jelle schrijft lekker begrijpelijk. De illustraties zijn super duidelijk. Echt, een kind kan de was doen. Makkelijke Moestuin heeft daarnaast ook een gratis app! Super handig. Als je aangeeft welke MM-zaadjes je waar gezaaid hebt, geeft de app elke dag aan wat je moet doen. Keihandig!
Koop je ergens anders zaadjes, dan staat er in het boek een fijne zaaikalender die je kunt gebruiken. Verder is er een community-omgeving waar je vragen kunt stellen aan andere MM’ers en andermans voortgang kunt zien. Ik heb als beginner al gemerkt hoe actief, positief en leuk die community is.
Enthousiast over het concept
Het lijkt wel alsof ik aandelen MM heb, of dat dit een of andere samenwerking is. Maar dat is dus echt niet zo, haha. Ik ben gewoon oprecht enthousiast over het concept. Het is natuurlijk nog maar afwachten of ik er straks – als ik het eenmaal gebruik – nog steeds zo enthousiast over ben. Ik ga het uitgebreid testen!
Moestuin op het balkon
Ik begin – zoals gezegd – dus met twee mini airbakken voor de moestuin op het balkon. Dat zijn een soort tassen, gemaakt van gerecyclede plastic flesjes. Volgens Jelle is dit beter dan een gewone pot, omdat “de wortels van planten in een normale pot blijven groeien: in eindeloze rondjes langs de wand van de pot. Zo komen ze niet meer toe aan het opnemen van voeding en zullen na verloop van tijd zichzelf verstikken.”
De MM-mini is dus gemaakt van luchtdoorlatend materiaal. Zodra een wortel daar tegenaan komt, stopt hij met groeien en maakt de plant direct weer jonge, gezonde wortels aan. Is het idee. Dusss… dat gaan we testen! Misschien komen er later dit voorjaar nog één of twee MM mini’s bij (als het bevalt en past op het balkon). En straks in het nieuwe huis ga ik uiteraard aan de slag met mooie bakken van hout. Dan heb ik daar alle plek voor!
Sugarsnaps voorkiemen
Tijd om te zaaien! Ik ben begonnen met de Sugarsnap, omdat de app aangaf dat ik die al kon zaaien in februari. Maar ik moest deze zaadjes (of eigenlijk: erwtjes) eerst laten voorkiemen voor ik ze kon zaaien. Gelukkig vertelt de app stap voor stap hoe je dat doet.
Men neme een bakje, een paar velletjes nat keukenpapier en een paar erwtjes. Deksel erop, op een warme plek zetten, theedoek erover (want de erwtjes kiemen beter in het donker) en over vier dagen kijk je of er worteltjes aan zitten.
Sugarsnaps zaaien
Vier dagen later kreeg ik een notificatie van de app. Hallo Saskia, je moet naar je erwtjes kijken! En warempel, ze hadden worteltjes / scheutjes. Oké, heel eerlijk, ik heb tussendoor regelmatig gespiekt hoor. Na drie dagen zag ik wat gebeuren, en dag vier was het echt allemaal goed te zien. Tijd om te zaaien!
Ik vulde mijn twee MM mini’s ieder met de helft van een zak Makkelijke Moestuin-grond. Dat leek echt veel te weinig (laag) voor mijn gevoel. Maar zo stond het op de zak met grond, dus ik luisterde maar even braaf ;). Omdat ik er achteraf wel enórm over twijfelde of er nu wel genoeg aarde in de bakken zat, heb ik het team van MM een mail gestuurd. We zullen zien wat ze zeggen!
Afijn, vervolgens vertelde de app me dat ik de grond wat nat moest maken, negen gaatjes moest maken met mijn vinger van 2 a 3 cm diep en in elk gaatje één van de mooiste erwtjes moest stoppen. Zo gezegd, zo gedaan.
Daarna dek je de gaatjes weer voorzichtig af met grond. De app vertelde me dat ik wat plastic bekertjes over de erwtjes kon zetten als het nog vrij koud is buiten (kouder dan 7 graden). Ik had eigenlijk geen idee of ze daarmee de maximum- of minimumtemperatuur bedoelen.
Maar ik had nog wat bekertjes liggen, dus ik heb maar het zekere voor het onzekere genomen en over ieder erwtje een beker geplaatst. 14 dagen na het zaaien komt de app als het goed is bij me terug om te kijken of er al wat te zien is aan de oppervlakte.
Radijsjes zaaien
In de andere bak heb ik radijsjes gezaaid. Daarvoor maakte ik 16 gaatjes, een halve cm diep. In elk gaatje doe je 2 of 3 zaadjes. Over vier dagen is er hopelijk al wat te zien in deze bak. En straks moet ik hier rigoureus de minder sterke zaailingen wegknippen.
Ik vind het zo spannend hè. Zeker ook omdat ik het hier allemaal deel op mijn blog. Stel je voor het mislukt dramatisch. Ik heb bijvoorbeeld te weinig of te veel water gegeven, het blijkt toch te weinig grond of ze krijgen toch niet genoeg daglicht op mijn winterbalkon. Of het gaat mis om een andere reden… Dan ga ik dus lekker met de billen bloot hier, haha.
“ik vind het zo spannend. Stel je voor het mislukt dramatisch, dan ga ik dus met de billen bloot hier, haha!”
Deel vooral jouw tips!
Maar ach, van fouten leer je. En ik vind het superleuk om nu alvast te oefenen met een mini moestuin op het balkon, zodat ik straks op het dakterras van het nieuwe huis al een beetje weet hoe het werkt. Ik denk dat ik over circa twee weken wel weer met een blogupdate kom. Hopelijk zijn er dan kleine plantjes te zien. Keep you posted! En mocht je in de tussentijd vragen of (nog beter) tips hebben: laat ze gerust hieronder achter!!
Geef een reactie