Het is mei! Mijn favoriete maand in de moestuin. Alles is nog zo lekker fris groen en groeit tegelijkertijd als een malle door de lange dagen, vele uren daglicht en de steeds krachtiger wordende zon. In deze moestuin update vertel ik je graag wat ik de afgelopen weken allemaal heb gedaan, gekweekt en geoogst in de moestuin en hoe het staat met mijn goede moestuinvoornemens van dit jaar! Daarnaast geef ik antwoord op een aantal vragen die ik via Instagram van jullie gekregen heb. Let’s get growing!
De eerste oogst smaakt altijd het beste
De afgelopen weken hebben we natuurlijk al heerlijk mogen genieten van de eerste oogst (die smaakt altijd het beste). We aten al lekker veel spinazie, radijsjes, paksoi, sla en veel heerlijke verse kruiden uit eigen moestuin. En verder heb ik ook weer allerlei nieuwe dingen gezaaid. Waaronder eetbare bloemen (o.a. Goudsbloem en Oost-Indische Kers) voor kleur in de moestuin en natuurlijk om bijtjes te trekken voor het bevruchten van de fruitplanten en courgettes.
Water geven tijdens mijn vakantie
Binnenkort gaan we voor een paar weekjes op reis. Zonder moestuinoppas die bijna elke dag water kan komen geven, is het onmogelijk om te moestuinieren in potten & bakken. Dat is één van de weinige nadelen t.o.v. moestuinieren in de volle grond. Maar er is een oplossing! Een paar weken geleden heb ik – samen met Arvid – een bewateringssysteem aangelegd in de moestuin, zodat ik met een gerust hart een paar weekjes op vakantie kan. In deze uitgebreide blog lees je hoe we het Gardena bewateringssysteem hebben aangelegd.
Nieuwe groente & fruit
Eén van mijn goede moestuinvoornemens voor 2022 was om meer nieuwe dingen te proberen. Onder andere: nieuwe groente en meer fruit! Ik heb inmiddels een tweetal nieuwe groentjes dit jaar in mijn moestuintje staan: uitjes en aardappels! De aardappels groeien als een malle en krijgen bijna een tweede laag grond (aanaarden heet dat) zodat ze harder moeten werken en meer aardappeltjes produceren.
Ik heb de biologische pootaardappeltjes in het tuincentrum gevonden. Het ras heet Cammeo en is best nieuw (uit 2019). Als het goed is zijn de planten relatief resistent is tegen Phytophora en Schurft (bekende aardappelziektes). En dat zou goed uitkomen als het weer zo’n natte zomer wordt als in 2021. Je kunt de aardappeltjes pas in augustus oogsten (als het loof is afgestorven), maar ik kan niet wachten! Ze staan in Elho aardappelpotten, waardoor ik tussendoor kan spieken om te kijken of de aardappeltjes al oogstklaar zijn en er al af en toe eentje proeven.
Twee nieuwe bosbessenplanten
Daarnaast heb ik twee nieuwe fruitplanten in de moestuin: een roze en een blauwe bosbessenplant. Ze komen van Fruticos (ik heb ze gekregen) en zijn al lekker groot. Ik las dat bosbessen fruit geven op oud hout (en pas echt goed als ze drie jaar oud zijn). Dus ik weet niet zeker of ik dit jaar al vruchtjes zal zien. Maar er zijn wel al heel wat bloemetjes, dus hopelijk kan ik deze zomer lekker gaan genieten van de eerste zoete roze en frisse blauwe besjes! En anders wachten we geduldig tot volgend jaar.
Afharden van bloemen & zomergroente
Waar ik deze week ook mee ben begonnen, is het afharden van mijn Dahlia-plantjes en mijn zomergroentjes (tomaat en courgette) in de buitenlucht. Door ze overdag (steeds iets langer) buiten te zetten, wennen de plantjes langzaam aan de wisselende temperaturen die ze binnen niet krijgen. En aan het felle zonlicht natuurlijk. Al hebben ze daar in de kweekkast binnen ook best wel wat van gekregen).
Dahlia-tijd! Bollen eruit, knollen erin
In mijn lage bakken kweek ik bloemen. De tulpen- en narcissenbollen zijn inmiddels al verwijderd uit de grond. Helaas kan ik ze niet bewaren. Maar ik heb er onwijs van genoten de afgelopen maanden! De laatste prachtige tulpen staan nu op tafel in huis te shinen. Maar de bollen moesten nu echt plaatsmaken voor Dahlia-knollen.
De aarde is voorbereid op de Dahlia’s (lekker veel Makkelijke Moestuin-voeding en lavameel erin, want Dahlia’s zijn hongerige planten. Komend weekend of ergens begin volgende week gaan de Dahlia’s de grond in en kunnen ze lekker gaan groeien! Sommige zijn al zo groot, dat ik ze meteen kan toppen. Ik kan niet wachten tot de eerste bloemen eind juli / begin augustus weer zullen verschijnen. Mocht je trouwens meer willen weten over het kweken van Dahlia’s in potten & bakken, lees dan vooral deze uitgebreide handleiding die ik eerder dit jaar heb geschreven.
Jullie moestuinvragen beantwoord
En dan ga ik graag aan de slag met jullie vragen! Ik heb er via Instagram de afgelopen weken heel wat ontvangen en zal er een vijftal uitpikken. De eerste vraag is: wat zijn de belangrijkste do’s en don’ts voor beginnende moestuiniers? Wat betreft de do’s: daar heb ik een al een uitgebreide blog over geschreven. Hier vind je maar liefst 22 tips voor een makkelijke moestuin in bakken & potten (want dat is waar ik ervaring mee heb).
Wat zijn de meest gemaakte fouten?
Wat je vooral niet moet doen, daar heb ik het nog niet eerder over gehad. Misschien ook omdat mijn voorkeur uitgaat naar het delen van positieve zaken haha. Maar oké, als jullie het willen weten, dit zijn volgens mijn bescheiden mening de meest gemaakte fouten in de moestuin:
- Te vroeg beginnen. Plantjes buiten zetten in maart of april die niet tegen vorst kunnen of zomergroente binnen voorzaaien in februari, terwijl het super lastig is om ze binnen in leven te houden. Geduld is een schone zaak!
- Niet kweken wat je lekker vindt. Als je begint, weet je misschien nog niet goed welke groente je graag eet. Maar het is echt zonde als je allerlei dingen kweekt die je eigenlijk niet zo lekker vindt. Het plezier ben je dan ook snel kwijt! Dus begin met je lievelingsgroente en experimenteer dan steeds met nieuwe dingen.
- Te lang wachten met oogsten. Frisse jonge blaadjes zijn veel lekkerder dan oude taaie. Oogst je groente zodra het klaar is en eet dus met de seizoenen mee! Wacht niet te lang, dan schieten de meeste groente door en gaan ze bloeien. Zeker als het warm en droog is.
- Geen wisselteelt, te weinig variatie. Hoe biodiverser je kweekt (hoe meer variatie dus) hoe minder je last hebt van plagen zoals rupsen, luizen en ander ongedierte. En als je niet genoeg aan wisselteelt doet (in dezelfde grond steeds een ander soort groente) heb je meer kans op ziektes en tekorten in de grond.
- Te weinig water geven. Zaailingen willen sowieso elke dag water. En zeker als je moestuiniert in potten & bakken zoals ik, is regelmatig water geven cruciaal. Op mijn dakterras is het al snel bloedheet, dus dagelijks bewateren is echt nodig. Soms moet het zelfs twee keer per dag. Het eerste jaar gaf ik te weinig, met tegenvallende oogst tot gevolg.
- Te weinig voeding geven. Planten hebben meer nodig dan alleen water. Zeker gulzige groente zoals courgette, rabarber en tomaat. Voeding geven is dus echt nodig! Liefst met een gebalanceerde meststof (ik gebruik de voeding van Makkelijke Moestuin).
- Verwachten dat alles lukt en goed gaat ;-). Want dat gebeurt nooit. Sommige groente doen het gewoon niet goed in jouw tuin of jouw grond. Plus: het ene jaar lukt een groente goed, het andere jaar mislukt ie faliekant. Dat is (het mooie van) de natuur. Zolang je niet verwacht dat alles lukt, kun je alleen maar genieten van het moestuingeluk!
Wat KUN je doen tegen slakken?
Slakken zijn lastig. Als je net zoals ik in verhoogde bakken kweekt, heb je er sowieso al minder last van. Er is speciaal slakkenschrikdraad voor moestuinbakken dat hopelijk gauw weer verkrijgbaar is. En verder zijn er oplossingen zoals koper, slakkenkorrels en slakkenvallen. Maar het beste werkt toch: elke nacht op pad om slakken te rapen. Het blijft een drama. Mocht je eenden of kippen in de buurt hebben, die eten ze met veel plezier op!
Wat te doen tegen mieren?
Als je veel mieren hebt in de moestuin, dan komt dat waarschijnlijk doordat je veel luizen op je plantjes hebt. De zoete afscheiding die zij achterlaten, trekt de mieren aan. Luizen kun je behandelen met speciale luizenspray (gekocht of zelfgemaakt) of je zet lieveheersbeestjes (of larven van lieveheersbeestejs) uit, die zijn er gek op en eten ze in no time allemaal op!
Wat doe je met zaadjes die je niet gebruikt?
Zaadjes zijn maar beperkt houdbaar, de kiemkracht wordt steeds minder. Je kunt groentezaadjes het beste luchtdicht verpakken en niet in de zon zetten, maar na een paar jaar is het toch echt af. Zo had ik dit jaar radijszaadjes waar bijna niets meer van ontkiemde. Kortom: koop alleen zaadjes die je gebruikt, ruil met vrienden, geef plantjes weg en maak zoveel mogelijk op binnen 2-3 jaar!
Moestuindagboek Mei 2022
En je bent aan het einde gekomen van mijn moestuindagboek uit mei. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen wat ik allemaal meemaak in mijn kleine dakterrastuintje. Mocht je nog vragen hebben over de moestuin of gewoon iets leuks / liefs willen zeggen n.a.v. deze blog: GRAAG! De commentsectie hieronder is geopend voor je :).
Geef een reactie