Hé hallo, een hele goede dag! Het is februari, de dagen worden alweer langer en dat betekent dat we nog maar een paar weken verwijderd zijn van de start van het moestuinseizoen. En ik kan honestly niet wachten. Sterker nog: ik ben al een beetje begonnen in huis. Ik heb al wat voorgezaaid ja, haha! En natuurlijk heb ik de afgelopen weken plannen gemaakt voor het nieuwe seizoen. In deze blog lees je wat mijn ideeën & plannen zijn voor moestuinjaar 2023 en wat ik de komende weken allemaal van plan ben in de moes.
Het groenst in de moestuin zijn de tegels…
Ik mis het frisse groen. Als ik nu op mijn dakterras sta, zie ik hier en daar al wat puntjes van narcissen boven de aarde uit piepen. Het loof van de prei en uien is ook te zien en het groen van de saffraankrokussen doet een mens goed. Maar het groenst in de moestuin op mijn dakterras in februari, zijn toch echt de tegels, haha!
We zijn in januari al drie (of is het zelfs vier?) keer in het tuincentrum geweest. Niet dat er nu veel te zien en te koop is, maar het geeft me gewoon hoop voor het nieuwe seizoen. Ik wil het groen van plantjes zien, zaadjes kopen, ideeën opdoen en dromen van de groentjes die deze lente absoluut weer zullen opkomen.
Plannen & ideeën voor moestuinjaar 2023
Hoog tijd om mijn dromen, plannen en ideeen voor moestuinjaar 2023 met jullie te delen. Ik begin met de grotere plannen die ik heb, vervolgens de kleinere klusjes die ik deze maand moet doen. En daarna volgt mijn moestuinplan voor dit jaar. Let’s go!
BAKKEN OPHOGEN
Op mijn dakterras staan vier grote bakken van Douglas hout, die hebben we begin 2021 zelf gemaakt samen met mijn handige vader. Voor de meeste groentjes bevatten de bakken genoeg aarde, maar voor de grote Dahlia-knollen zijn ze denk ik toch net iets te ondiep. Ik merk dat de planten het later in het seizoen wat moeilijker krijgen. Andere bloemetjes erin kweken is me tot nu toe ook niet goed gelukt.
Daarom wil ik de lage bakken (zonder poten) ophogen, zodat er in plaats van 16cm minstens 30cm diepte is voor de knollen en wortels van andere bloemen! Ik heb het plan om voor het eerst Lathyrus te kweken (als het lukt om ze binnen voor te zaaien) en die heeft ook wat meer diepte nodig. Lathyrus (siererwt) is trouwens een klimmer, dus daar moet ik ook nog een ander klusje voor doen.
Pompoenen laten klimmen
Mijn moestuin op het dakterras is niet zo groot. Mijn voornemen voor 2023 is om de ruimte die ik heb te optimaliseren en zo veel mogelijk te kweken. Op dit moment heb ik één plek waar groentes kunnen klimmen, tegen de muur van ons huis aan. Ik zou daar graag nog een extra plek bij maken. Want mijn hoop is dat ik dit jaar een paar kleine pompoentjes kan kweken.
De ruimte op het dakterras is echter beperkt, en onze parasol moet ook open kunnen (die heeft best veel plek nodig). Het idee dat ik nu heb is om een boog te maken van buigzame trellis, een beetje zoals de foto’s hieronder (via Pinterest). Het plan is om er later deze maand met mijn vader mee aan de slag te gaan!
To do | in de moes deze maand
Wat ik al heb gedaan, is het zaaien van de Jalapeño (Capsicum Anuum). Deze peper eten we het meest, en omdat ik een nieuwe warmtemat heb gekocht, kan ik ze nu eindelijk in mijn kweekkast proberen van zaad op te kweken. Pepers houden namelijk van enorme warmte (25 graden), anders ontkiemen ze niet.
Mijn eerdere pogingen om pepers te kweken zonder warmtemat mislukten faliekant, hopelijk gaat het nu wel goed! Buiten krijgen ze straks een eigen pot, met waarschijnlijk ook een kweekdeksel zodat ze lekker warm blijven. De volgende taken heb ik nog op de to do lijst staan voor februari (en maart):
- Zaadjes & pootgoed bestellen + eerste groentjes voorkiemen en voorzaaien.
- Bakken ophogen en tuinboog maken
- Kweekpotten goed schoonmaken
- Groentebakken leegoogsten en opeten wat er nog in zit
- Aarde van de verschillende bakken mengen (wisselteelt!), bakken aanvullen met verse moestuinaarde & voeding toevoegen
- Vaste kruidenplanten splitsen en terugplanten
- Bewatering uitbreiden (naar andere zijde dakterras) en opnieuw aansluiten.
- Schrobben van de tegels (groene aanslag verwijderen)
Moestuinplan 2023
Vorig jaar schreef ik een uitgebreide blog waarin je leest wat een moestuinplan maken inhoudt, waarom het zo fijn is om te doen en hoe ik het aanpak. Voor mij is het overzicht de belangrijkste reden om een moestuinplan te maken. Hieronder vind je mijn moestuinplan voor 2023. We beginnen met een visuele weergave van mijn bakken en potten.
Mijn moestuin bevindt zich op een dakterras dat op het zuid-westen ligt. De zon komt links achter de muur op en gaat rechtsboven in de hoek onder. Ik heb de meeste vakken genummerd, zodat ik in mijn zaaischema duidelijk kan aangeven wat ik waar ga zaaien. Sommige potten & vakken hebben een vaste plant of maar een enkele plant per seizoen, die zie je hieronder staan.
Bloembakken, groentevakken & losse potten
Als we van links naar rechts gaan, zie je in de linker rij bovenaan de twee lage bakken op korte pootjes waar ik met name bloemen in kweek. Nu zitten er bollen in, straks komen de Dahlia’s. Vak 23 en 24 heb ik genummerd, omdat ik daar wil gaan experimenteren met andere bloemen. Vak 21 en 22 staan bij een klimrek tegen de muur. De middelste rij zijn mijn moestuintafels op poten, daarin kweek ik de meeste groentes.
Helemaal rechts vind je twee rijen met witte vakken, dit zijn mijn grote potten. Die staan niet op deze plek in de moestuin, het zijn losse potten dus ik kan ze verplaatsen! Sommigen komen in de volle zon te staan, andere half onder mijn moestuintafels, zodat ze wat beschutting hebben tegen de zon. Hangt helemaal af van wat ik erin doe! Ik heb vaak ook nog wat kleine potjes op de tuinkastjes staan, die staan niet in het schema.
Zaaischema voor de moestuin
Hierboven vind je het zaaischema voor 2023. Het valt je misschien op dat niet alle vakken in alle periodes gevuld zijn. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste komt Makkelijke Moestuin (de methode die ik gebruik) altijd met nieuwe groentezaden in het begin van het seizoen. Misschien zit daar wel iets bij dat ik wil kweken!
En daarnaast weet ik van voorgaande jaren dat ik het ook heerlijk vind om wat vrijheid en flexibiliteit te hebben en te kunnen doen waar ik zin in heb. Dus eigenlijk heb ik alleen de dingen ingepland waarvan ik zeker weet dat ik ze graag eet en dus wil kweken.
Wat zijn jouw moestuinplannen voor 2023?
Ik hoop dat het allemaal duidelijk was. Mocht je nog vragen hebben, stel ze zeker. En dan nu: het woord aan jou! Ik ben natuurlijk ook reuze benieuwd naar jouw moestuinplannen. Wat ga je kweken, wat niet? Wat wil je toevoegen, anders doen dit jaar? Wat zijn je wensen en dromen voor kweekseizoen 2023? Deel het alsjeblieft hieronder, want ik vind het zo leuk om samen met jullie te dromen en te genieten van de voorpret!
Tessa♡ says
Lieve Saskia,
Jouw enthousiasme hiervoor werkt zo aanstekelijk!!
Ik hou het dit jaar bij verschillende soorten paprika, kruiden en wat verschillende tomaten ivm een drukke periode maar o wat heb ik er zin in en alleen maar leuk om te volgen wat er allemaal bij jou gaat groeien en bloeien.
Liefs, Tessa
Arja’s place says
Ik ga voor peterselie, pluksla en rucola. Verders wil ik graag wat uien en knoflook gaan proberen. En wie weet wat nog meer, erg veel zin in. Zekers nu het zonnetje zo lekker doorkomt 🤩
Sylvia says
Ik ga dit jaar siermais zetten . Ik heb dat vroeger al eens gedaan en toen zijn ze voor een deel gelukt ik hoop er nu wat meer te oogsten .
Bianca G says
Ik wordt helemaal enthousiast van jouw blog! Hahaha jij kan zo lekker schrijven!
Ik wil graag weer courgette tussen mijn gewone planten zetten. Dat wordt weer zelf de bloemen bestuiven hahaha of jij moet nog een andere tip hebben. 😉
De midi komkommer vind ik geweldig die laat ik weer tegen een raster groeien..en trostomaatjes die komen in een pot (ik denk dat ik die eind deze maand ga zaaien). Verder heb ik meerdere kruiden in de tuin staan.
En ik haal 1x in het voorjaar een biologische basilicum plant bij de supermarkt en die verdeel ik in kleine bosjes en plant ik in de tuin, daar eet ik de hele zomer en herfst van.. zelf zaaien daar begin ik met basilicum niet meer aan.
Yvette says
Hai Saskia,
Leuk om al je plannen en tips te lezen. Ik ben benieuwd hoe jouw groenteplanten vorig jaar je vakantie doorstaan hebben.
Mijn planten staan in pot, op het zuiden en ik kan geen stromend water naar mijn planten krijgen. Ik kan ze wel voorzien van waterirrigatie vanuit een waterreservoir/vat o.i.d.
Ik ben benieuwd: hoeveel water slurpten jouw wortels/radijzen/balkontomaten/komkommer/cougettes/sugarsnaps ongeveer op een zonnige, droge dag, denk je?
En hoe lang was je weg en hoe overleefden m.n. de tomaten, komkommers en courgettes die periode zonder verzorging en oogsten?
Ik ben van plan bijna 3 weken van huis te gaan, waarschijnlijk de 1e 3e weken van juli. Maar vraag me af hoe ik dat zal doen met de groentes.
Saskia de Laat says
Hi Yvette, ik heb vorig jaar een bewateringsysteem aangelegd met een vochtsensor. Dus ik heb geen idee hoeveel water die heeft gegeven. Wij waren in mei weg (en helaas maar kort omdat ik met spoed naar huis moest voor een operatie). Ik heb een uitgebreide blog geschreven over het aanleggen van het bewateringssysteem, mocht je dat interessant vinden. Ik heb er geen ervaring mee, maar schijnbaar kun je dit ook aansluiten op een pomp + watertank.
Yvette says
Dank je, Saskia. Ik dacht, misschien heb je de bewateringscomputer op een bepaalde hoeveelheid water per plant per dag ingesteld. Maar ook dan zullen de planten waarschijnlijk in juli meer water slurpen dan in mei.
Hopelijk kan jij dit jaar wel weer volop van je vakantie genieten!
Saskia de Laat says
Die stel je in op aantal minuten, niet op aantal liters. Dus helaas geen idee hoeveel water het precies is. In de zomer verhoog ik het aantal minuten inderdaad!