Heb je een oude lamp staan die je niet meer mooi vindt? Misschien kun je hem wel een make-over geven! Ik veranderde mijn zilverkleurige lampvoet in de crèmewitte / steenachtige lamp hierboven. Hieronder lees je hoe ik deze lamp make-over heb aangepakt!
Lamp makeover
Niet dat mijn lamp er niet meer mooi uitzag. Ik was er na meer dan 10 jaar gewoon op uitgekeken. Uiteraard had ik al wat mooie nieuwe, maar super dure lampen gespot online. Toen ik de ‘dirt painting’ techniek op Pinterest tegenkwam, leek me dat geweldig om mee te experimenteren. In eerste instantie niet om een blog erover te maken. Maar gewoon voor mezelf, om te oefenen met nieuwe technieken. En wie weet zou het resultaat me wel bevallen!
Well, it did! En uiteindelijk is die blog over mijn lamp make-over er dus toch van gekomen. Wellicht vraag je je af wat dirt painting precies is. Heel simpel: verven met natte aarde, met modder dus! Het is wel een beetje gek hoor. Je begint met het beschilderen van je lamp, en dan ga je hem daarna weer vies maken…
Maar het resultaat is echt bijzonder! Uiteindelijk heb ik mijn lamp nog een laag steenspray gegeven, omdat puur en alleen de dirt painting techniek toch niet helemaal was waar ik naar op zoek was. In deze blog vind je foto’s van de lamp voor behandeling (hierboven), het resultaat na de verf, na het modderbadje en tot slot: na de steenspray. Oordeel zelf!
Wat heb je nodig?
- Lampvoet
- Sopje
- Lakverf (waterbasis)
- Kwast
- Aarde (bijvoorbeeld potgrond)
- Water
- Theedoek
- PlastiKote stone spray
Ik heb als basis lak gebruikt van de Praxis, hun eigen merk ‘Perfection’ in de kleur Sahara. Die werkt ook op metaal. De kwasten die ik gebruikt heb zijn van Verftechnieken.nl, die kun je voor alle verfsoorten op waterbasis gebruiken. Tot slot heb ik PlastiKote stone spray gebruikt voor een steenachtige mooie finish.
1. Schoonmaken
Maak je lamp goed schoon. Verwijder stof en stickers en was ‘m met een ontvettend sopje. Je kunt bijvoorbeeld Dettol gebruiken of St Mark, speciaal spul voor als je gaat verven. Laat je lampvoet even opdrogen voordat je gaat verven.
2. Verven
Ik hoefde geen primer aan te brengen, mijn verf dekt ook op metaal. Voor andere materialen of verf kan dit wel nodig zijn.
Breng de eerste laag verf aan met een kwast. Is je verf te dik? Eventueel kun je ‘m verdunnen met water (als je verf op waterbasis hebt). Laat een uur of 2 drogen en breng dan de tweede laag verf aan. De eerste laag verf is nog niet helemaal droog nu, maar dat geeft juist dat imperfecte, ruwe effect dat ik zo leuk vind.
Ik heb mijn vaas nog een derde laag verf gegeven met de kwast. Geen perfecte bewegingen maar juist ruw van links naar rechts en boven naar beneden voor die ‘gepleisterde’ look. Laat deze derde laag helemaal drogen voor je verder gaat.
3. Dirt painting
Nu wordt het tijd voor het leukste onderdeel van de lamp make-over: ‘dirt painting’! Ik heb wat potgrond gemixt met water en dit modderige mengsel over de lampvoet gesmeerd. De mix moet niet te waterig zijn, maar wel goed vochtig. Als er water over de lamp loopt terwijl je bezig bent, is het te nat.
In eerste instantie heb ik de aarde in vrij grote hoeveelheden op de lamp geplakt en met mijn handen eroverheen gesmeerd. Maar dat gaf niet voldoende diepgang. Dus heb ik een tweede en een derde laag met aarde-water-mix met een kwast aangebracht.
Je kunt lekker experimenteren met de methode. Korte halen, lange halen, ronde bewegingen of meer dippen. Laat de lagen tussendoor wel goed indrogen. Ik heb de lamp buiten in de zon gezet, na 2 uur was het droog.
4. ‘Schoon’ wrijven
Tevreden? Verwijder een deel van aarde met een droge theedoek door zachtjes over de lamp te wrijven. Je wil niet overal evenveel verwijderen, maar op sommige plekken wat meer dan andere. Zo krijg je een natuurlijk ‘verweerd’ effect. Mocht je teveel aarde verwijderen, kun je altijd weer wat meer modder erop kwasten, laten drogen en weer deels verwijderen.
Het traditionele ‘dirt painten’ stopt hier. Maar ja, hoe maak je de lamp schoon als er modder op zit? Een beetje vocht erbij en je zorgvuldig aangebrachte donkere vlekken verdwijnen. Omdat ik het resultaat ook nog niet helemaal geweldig vond, heb ik een extra stap gezet.
6. Finish met steenspray
Na even twijfelen heb ik twee lagen van deze steenspray aangebracht. Twee dunne laagjes, zodat je de verf en de donkere vlekken van de aarde er nog doorheen ziet. Ik wilde namelijk echt een gelaagd effect.
Laat een uurtje drogen voor je de volgende laag opbrengt. En laat tot slot een nachtje drogen, dan is ie echt helemaal klaar voor gebruik. Uiteindelijk heb ik ook de kap nog vervangen (gewisseld met een andere lamp die ik in huis had).
Vintage stijl lamp ‘dirt painting’
Ik ben heel benieuwd hoe jullie de lamp vinden na behandeling! Ik ben echt blij met de make-over. Uiteraard kun je ook het verven met aarde overslaan en alleen maar de lak en de steenspray gebruiken. Maar ik vind de combinatie van alle drie juist zo speels en lekker anders!
De donkerdere plekken op de lamp van de aarde zorgen juist voor dat verweerde en gelaagde effect. Mocht je juist een strakker resultaat willen, dan kun je het ‘dirt painten’ beter overslaan. Heb je nog vragen over dit project? Laat dan zeker even een reactie achter hieronder!
Suus says
Hey Saskia,
WoW de lamp is heel gaaf geworden! En hoe geweldig staat ie op het mooie krukje met de pannenkoekenplant (hoe cute is het plantje trouwens:) ) Ik heb bijna hetzelfde gedaan, maar dan met muurvuller op de lampenvoet en daarna deco verf voor een betonlook ook geweldig goed gelukt. Voor nu heb je een “nieuw” item in de woonkamer.
Liefs Suus
Saskia de Laat says
Dankjewel Suus! 🙂
Inge says
Echt heel mooi geworden. Dank je wel voor de uitleg.
Misschien iets voor een toekomstig project.
Anouk says
Wauw super mooi geworden dit! Zo cool hoe een beetje verf een item kan veranderen.
Annelies says
Die lamp 😍😍😍😍😍 geweldig mooi geworden. Ik heb geen oude lamp meer dus hoop dat de kringloop gauw open is 🙃🙃
Paola says
Heel mooi! Ik ga ook experimenteren
Heb over zilverkleurige lampen voet latex gedaan, maar ben niet tevreden 😔
Ik ga met aarde eens proberen. Dankjewel voor je uitleg