Ik vind ze er altijd zó chique en stijlvol uitzien op de foto’s van Amerikaanse bloggers: van die prachtige, klassieke, zelf ‘geschikte’ bloemstukken in een kleine vaas. Waarvan de takken en bloemen ruim ‘overhangen’. Een groots effect, op een klein voetje. Zoals je ze ook op de schilderijen van de oude meesters ziet. Dat wilde ik echt eens zelf proberen. En dus ‘schikte’ ik voor het eerst in mijn leven -zelf een voorjaarsboeket met tulpen.
Afgelopen najaar had ik het trouwens al eens geprobeerd: een boeket ‘steken’ in een lage vaas op voet met een brede mond. Maar het lukte toen niet echt (ook al gebruikte ik dezelfde techniek als die ik hieronder uitleg). Zo snel laat ik me echter niet uit het veld slaan! Dus vandaag was het tijd voor poging twee. En dit keer ging het gelukkig een stuk beter…
Wat heb je nodig?
Zorg dat je in huis hebt:
- een vaasje op een voet met een grote opening
- plakband
- heel veel tulpen (ik had vier bosjes)
- katjes, graspedia
- wat volle takken om ‘op te vullen’
- evt. een paar accentbloemen naar keuze
klassiek voorjaarsboeket schikken
Stap 1. Je begint met het maken van een raster van plakband op je vaas. Dit is essentieel! Het zorgt ervoor dat je echt kunt gaan ‘steken’ en dat de takken die breed ‘hangen’ niet uit je vaas vallen. Vul je vaas met water. Doe er vrij veel in, want: veel bloemen, klein vaasje. Je moet de vaas om die reden ook bijna elke dag aanvullen met vers water.
Bovendien komen lang niet alle takken laag in je vaas terecht. Maak de bovenkant van je vaas goed droog, anders blijft de plakband niet zitten. Maak nu een raster van je plakband (zie de foto hieronder). Zorg dat de openingen vrij ruim zijn, zodat je voldoende plek hebt voor je bloemen. Druk de plakband goed aan.
Stap 2. Vervolgens begin je met de grote takken en het ‘vulmiddel’: de takken en bosjes die je gebruikt om op te vullen. Ik ben links en rechts begonnen en daarna ben ik wat takken en bloemen rechtop gaan zetten om de ‘basis’ te vormen. Hou ook wat ‘vultakken’ apart, zodat je later eventuele gaatjes mooi kunt opvullen.
Stap 3. Nu is het een kwestie van opvullen met de tulpen op een manier zoals jij die mooi vindt. Ik ben begonnen met alleen maar wit en geel en ben daarna pas de rode tulpen gaan toevoegen. Daarna heb ik bepaald waar ik de twee bijzondere bloemen wilde plaatsen. En vervolgens heb ik alles afgemaakt met tulpjes en ‘vultakken’.
Best leuk, toch?
Mijn voorjaarsboeket met tulpen is best leuk geworden toch? Voor een eerste keer vind ik het echt best aardig gelukt! Wat jij? Ook al is er nog heel wat aan te verbeteren. Zo zou ik toch wat meer unieke bloemen erin willen (in plaats van twee, maar dan wordt het uiteraard nóg duurder).
Ik denk dat het gewoon een kwestie is van oefenen. Dan word je er steeds beter en handiger in. En ga je steeds sneller zien wat mooi is, wat werkt en wat niet. Ik weet in ieder geval zeker dat ik dit vaker ga doen!
“Ik heb de vaas op een stapel boeken gezet. Dat geeft net wat meer hoogte. Het lichtsnoer met paashaasjes komt van de Casa. cute, toch?”
Bespaartips
Overigens is zo’n klassiek voorjaarsboeket met tulpen in een vaas bepaald niet goedkoop. Er zitten voor meer dan 30 euro aan bloemen en takken in dit arrangement. Dus dit is zeker niet iets voor elke week, haha!
Uiteraard kun je voor zo’n arrangement ook bloemen en vooral takken uit je eigen tuin gebruiken (als je die hebt). Daar wordt het al een stukje betaalbaarder van. Mijn idee is om straks in het nieuwe huis ook zelf snijbloemen te gaan planten. Zodat ik lekker kan plukken uit eigen tuin / potten.
Vragen of tips? Deel ze hieronder!
En tot slot: Amerikaanse bloggers vullen hun boeketten ook vaak op met goede kwaliteit kunsttakken (zoals eucalyptus). Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je het steeds opnieuw kunt gebruiken!
Dat was ‘m weer voor vandaag. Meer voorjaars- en paasideetjes vind je hier! Mocht je nog vragen hebben of zelf tips hebben voor het maken van een klassiek boeket, deel ze zeker in de comments hieronder!
Geef een reactie