Misschien ben jij ook wel zo iemand die er van droomt om zijn of haar eigen groente en fruit te kweken. Wellicht wil je het proberen om dichter bij de natuur te staan en beter te begrijpen waar je eten vandaan komt. Of je zoekt een toffe nieuwe hobby. Ik zou zeggen: doe het! Het is zo leuk! Wat houdt je tegen? Misschien is het de gedachte dat een moestuin bijhouden veel tijd kost. Maar klopt die aanname wel? Hoeveel tijd kost een moestuin hebben nu eigenlijk per dag of per week? Je leest het hieronder. Spoiler alert: het is waarschijnlijk veel minder dan je denkt!
Hoeveel tijd ben je kwijt met de moestuin?
Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik je tot op de minuut kon vertellen hoeveel een moestuin bijhouden precies kost, maar dat kan helaas niet. Het hangt namelijk van een flink aantal factoren af. Waaronder bijvoorbeeld:
- hoe je moestuiniert: doe je dat in de volle grond of bijvoorbeeld in potten en bakken op je balkon of (dak)terras? Als je de grond moet schoffelen en bemesten, kost dat best veel tijd. Ook onkruid wieden kost in de volle grond meer uren.
- hoe groot je moestuin is en hoeveel groente en fruit je kweekt. Het spreekt voor zich dat een grotere moestuin meer werk kost!
- of je groenten voorzaait (in een kas of kweekkast) of niet. Als je alles direct buiten zaait, dan kost dat een stuk minder tijd. Nadeel: sommige groentes (zoals tomaten) kun je dan niet kweken uit zaad. Je kunt wel kleine plantjes kopen om uit te planten.
- hoe je water geeft. Water geven kost vaak de meeste tijd. Vertrouw je op moeder natuur of heb je een bewateringssysteem aangelegd? Dan scheelt dat ontzettend veel uren.
- wat je precies doet met de oogst: eet je alles direct op, of verwerk je bijvoorbeeld een deel van de oogst? Blancheren, invriezen, wecken en inmaken kost natuurlijk tijd.
Zoveel tijd kost mijn moestuintje
Om antwoord te geven op de vraag: hoeveel tijd kost het om je eigen groente te kweken, kan ik natuurlijk alleen uit eigen ervaring spreken. Hieronder lees je hoeveel tijd ik kwijt ben in mijn moestuin van circa 10 a 15m2 op het dakterras. Ook lees je waar ik die tijd dan precies aan besteed. Goed om te weten: ik moestuinier volledig in bakken en potten, grotendeels volgens de Makkelijke Moestuin methode. Omdat de grootste klussen seizoensspecifiek zijn, lees je hieronder hoeveel tijd ik per jaargetijde kwijt ben aan mijn moestuintje.
Moestuin in de Winter: éénmalig een paar uur
Laten we beginnen met de winter. In februari / maart kost het me een uur of 8 a 15 om de moestuin voor te bereiden op het nieuwe groeiseizoen. Ik besteed wat tijd aan het maken van een moestuinplan. Ik maak alle bakken en vakken leeg, vul de potten aan met verse potgrond en voeding. Ik haal vaste kruiden uit de aarde, splits deze en plant ze weer terug, zodat ze goed kunnen groeien.
Andere klusjes in de moestuin zijn bijvoorbeeld het repareren van bakken en het schoonmaken van potten en groene aanslag verwijderen van de tegels. Ook leg ik de bewatering opnieuw aan, die in de winter grotendeels binnen heeft gelegen. Ik verdeel dit werk overigens over een aantal dagen, en het is geen straf. Ik verlang naar de lente, dus het is heerlijk om weer met de moestuin bezig te kunnen zijn! Zeker op zulke warme dagen als we deze week gehad hebben.
Moestuin in de lente: anderhalf uur per week
In maart begint het moestuinseizoen!! Nog voordat de lente officieel start. Dan ben je tijd kwijt met binnen voorzaaien en buiten zaaien. Ik heb buiten een bewateringssysteem met vochtsensor, dus water geven hoef ik niet te doen. Binnen in de voorzaaikast met groeilampen geef ik wel om de paar dagen met de hand water. Soms moet je iets verspenen naar een groter potje binnenshuis (of in de kas). Daar word je steeds sneller en handiger in.
Vanaf april kun je de eerste dingen oogsten. Hoe later in het voorjaar, hoe meer er te oogsten valt. Ik ben (bijna) elke dag een paar minuten buiten om de boel te controleren. Hier en daar haal ik wat onkruid weg. Af en toe is er wat meer tijd nodig, een half uurtje of uurtje. Bijvoorbeeld om wat nieuws te zaaien of uit te planten, een groeiconstructie te maken (een tipi van bamboestokken bijvoorbeeld) of een groeiende plant vast te maken aan een klimrek. Moestuinieren kost me in het voorjaar in totaal ongeveer anderhalf a twee uur per week.
Zomer in de moestuin: max. 2 uur per week
In de zomer groeit alles razendsnel en kun je heel veel oogsten. Het kost wat meer tijd, omdat er meer opbrengst is. Sommige groentes hebben voeding nodig tijdens het groeiseizoen, die geef je bijvoorbeeld tweewekelijks. Dit kost hooguit een kwartiertje. Tijdens hete dagen zorg ik voor verkoeling door de parasol op de groentjes te zetten en soms is extra water geven nodig. Ook mulchen is belangrijk, maar dit kost amper tijd.
Het verwerken van de oogst begint in de zomer. Uien en knoflook moet je laten drogen. Kun of wil je niet alle verse groentes meteen opeten? Dan is het zaak om ze in te maken en/of in te vriezen. Al met al ben ik maximaal twee uurtjes wezig, verspreid over de dagen van de week. Als ik meer oogst zou verwerken (inmaken / wecken etc.), zou het iets meer tijd kosten.
Herfst in de moestuin: het seizoen is ten einde
Als het seizoen op zijn einde komt, ben ik weer een dag of twee bezig met het leeghalen van vakken, het uit de grond halen van mijn Dahlia-knollen en het opschonen van het terras. En dat was het eigenlijk wel. Tot aan februari is er niet veel meer te doen, behalve nog wat saffraan oogsten, kruiden knippen of een wortel of biet uit de aarde halen. Want die laatste twee groentjes blijven lang goed in de aarde.
Slakken rapen kost ook tijd!
Eén factor heb ik nog niet vermeld, omdat ik daar op mijn dakterras geen last van heb: slakken. Mocht je daar mee te maken krijgen, dan is het in het seizoen zaak om een tijdje lang elke avond na zonsopgang (zeker als het heeft geregend) met je zaklamp je plantjes te controleren en alle slakken weg te rapen. Dat kost best wat tijd, maar het werkt wel.
Andere opties tegen slakken die werken zijn: aaltjes uitzetten, loopeenden nemen (kosten veel meer tijd dan het rapen), biervallen zetten (maar die lokken ook slakken) of biologische slakkenkorrels verspreiden, waardoor de slakken hun eetlust verliezen.
Hoeveel tijd kost jouw moestuin?
Ik hoop dat je hiermee antwoord hebt op de vraag hoeveel tijd een kleine moestuin kost. Hoe groter je moestuin is en hoe meer je kweekt, hoe meer tijd het vanzelfsprekend kost. Maar ik denk niet dat ik twee keer zoveel tijd kwijt zou zijn als ik een moestuin had die twee keer zo groot was. Misschien een half uurtje per week extra. Wat me voorheen wel significant meer tijd kostte, was met de hand bewateren. In warme weken moest dat soms twee keer per dag, want in een moestuin op je dakterras of balkon (in potten & bakken) droogt de aarde snel uit.
In de volle grond kun je wat meer op moeder natuur rekenen, omdat de aarde veel beter water vast houdt. Oh, en laten we eerlijk eindigen: ik breng in de praktijk veel meer uren door in de moes dan ik hierboven beschrijf, want ik vind het heerlijk om er (bezig) te zijn. Het is namelijk oprecht een geweldige hobby! En jij? Hoeveel tijd ben jij ongeveer evenveel tijd kwijt in jouw moestuin. Is het net zoveel als ik? Of is jouw moestuin veel groter en spendeer je er veel meer uurtjes? Ik hoor het heel graag in de reacties hieronder!
Tessa♡ says
Goedemorgen!
Het is ook zo lekker ontspannend met (meestal) goed resultaat en het lijkt vaak meer werk dan dat het daadwerkelijk is helemaal gelijk! (duurde ook even voordat ik dat zelf door had maar nu ik dit zo lees… Ik maakte de fout door teveel te willen voor de tijd die ik had nu heb ik me gefocust op een paar groenten en plantjes en daar ga ik dubbel veel plezier aan beleven! Wederom weer een fijne blog die iedereen eigenlijk alleen maar enthousiast kan maken!
Fijn weekend!