Na een paar dagen regen en temperaturen boven de 15 graden was mijn moestuin ontploft! De rucola was doorgeschoten en ik had zoveel spinazie dat ik er echt iets mee moest doen, haha. Ik maakte een heerlijke groentepesto van spinazie en rucola. Een deel daarvan heb ik gebruikt voor een yummie vegetarisch Italiaans voorgerechtje. Toen ik daar een snelle foto van deelde op mijn Instagram stories, kreeg ik tig verzoeken voor het recept. Dus bij deze!
Pesto van rucola en spinazie
De blog hieronder bevat in feite twee recepten. We beginnen met de pesto, daar heb ik een grote hoeveelheid van gemaakt. Een deel gebruik je vervolgens in het voorgerechtje. De rest heb ik in een pot in de koelkast gezet met wat olie erop. Zo kun je het prima een week of twee bewaren. Wil je het langer bewaren? Gebruik dan een luchtdichte en gesteriliseerde glazen pot! Dan blijft het prima een paar maanden goed.
Wat heb je nodig?
- 200 gram rucola en spinazie (mix)
- 175 gram cashews ongezouten
- 175 gram parmezaanse kaas
- 3 flinke teentjes knoflook
- Olijfolie naar smaak
- Peper en zout
- Grote keukenmachine
Hoe maak je de pesto?
Maal de rucola, spinazie, cashews, knoflook en kaas in de keukenmachine fijn. Daarna voeg je, terwijl de machine langzaam draait, de olie in een straal tot de gewenste dikte is bereikt. Sommige mensen houden van een dunne, natte pesto, ik van een wat groente-achtige dikkere puree. It is up to you! Breng op smaak met peper en zout.
In plaats van parmezaanse kaas kun je ook prima harde Hollandse kaas gebruiken (oude en/of jonge). Natuurlijk mag je ook traditionele pijnboompitjes gebruiken in plaats van cashews. Daar ben ik allergisch voor, dus vandaar dat ik ze niet gebruik. En tot slot kun je ook heerlijke pesto maken van groente als radijsblad, boerenkool, palmkool en courgette.
Italiaans voorgerechtje – tricolore
Dan nu, het voorgerechtje! Dat bestaat uit drie lagen. Je begint met een laagje pesto, dan een laagje mozzarellamousse en tot slot tomaatjes.
Wat heb je nodig?
Voor vier personen:
- vier volle eetlepels zelfgemaakte pesto
- halve bol (buffel)mozzarella
- 125 ml slagroom
- 4 trostomaten
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- paar blaadjes basilicum
- peper & zout
- evt: melba toast
- 4 glaasjes
- Nutribullet of keukenmachine
Hoe maak je het Italiaanse voorgerechtje met groentepesto?
We beginnen met de mozarellamousse. Ik heb voor de mozzarellamousse mijn Nutribullet gebruikt. Echt ideaal! Het enige wat je hoeft te doen is de slagroom met de in stukken geplukte mozzarella in je Nutribullet (of keukenmachine) te stoppen en te blitzen tot er een mousse ontstaat.
In eerste instantie is het een soort melk/room en heel snel wordt de consistentie mousse-achtig. Pas op dat je niet te lang mixt, want dan kan je mengsel gaan schiften. Breng de mousse op smaak met peper & zout.
Tomaatjes bakken
Dan de tomaatjes. Als je het helemaal perfect wil doen, kun je de tomaten eerst ontvellen (daar had ik nu geen zin in). Verwijder het vruchtvlees van de tomaten en snijd ze in blokjes. Snipper je uitje en teentje knoflook en fruit een paar minuutjes in een koekenpan met wat olijfolie aan. Voeg dan de tomaat toe. Laat tien minuutjes pruttelen, breng op smaak met peper & zout. Laat even afkoelen.
Glaasjes vullen
Nu maak je de glaasjes op. Begin met een laagje pesto, dan een laagje mozzarellamousse en tot slot de tomaatjes. Draai er wat verse peper overheen en garneer met een klein takje basilicum. Serveer ergehalveerde Melba toast of een lekkere soepstengel bij voor wat textuur. En je voorgerechtje is klaar!
Groentepesto maken
Nou dat was ‘m! Mijn blog-op-aanvraag over een Italiaans voorgerechtje met zelfgemaakte groentepesto (van groente uit eigen moestuin!). Met supersnel genomen foto’s (normaal style ik de boel altijd een beetje) vlak voor onze gast kwam eten. We hebben er lekker van gesmikkeld! Mocht je nog vragen hebben over dit recept, stel ze dan gerust hieronder.
Eet smakelijk!
Inge says
Compliment voor je sfeervolle foto’s. Ik heb even een dip wat betreft de moestuin. Er wordt hier zoveel door de slakken opgegeten…dat ik denk waar doe ik het voor.
Esther says
Super leuk receptje! Ga ik zeker een keer uittesten! Vooral de pesto hmmm😉
Manon says
Ziet er heerlijk uit! Kun je dit ook een paar uur voor het serveren maken?