Krijg je vrienden en familie over de vloer voor een etentje en wil je iets lekkers en moois op tafel zetten, zonder dat je gasten zich na afloop opgeblazen voelen? Wil je heerlijk eten, maar ook gezond? Of krijg je gasten die op de lijn letten? Ik ben zelf helemaal niet zo’n health freak, maar soms heb je gewoon trek in iets dat niet te zwaar op de maag ligt. Dan zijn dit mijn go to gerechtjes!
Voorgerecht: joepie, een soepie!
Soep is hartstikke lekker en super gezond! Zeker als je hem helemaal zelf maakt. Ik ben gek op Aziatische smaken, tom yum bijvoorbeeld (Thaise soep). Op IloveHealth.nl vind je allerlei gezonde recepten, waaronder 5 gezonde soepies waar je met recht joepie tegen zegt! Heerlijke spinaziesoep met munt bijvoorbeeld.
Eigenlijk alle heldere soepen en soepen zonder room zijn goed! Om ze toch een extraatje te geven, kun je lekker uitpakken met garnering. Verse kruiden, gehakte nootjes of bijvoorbeeld een scheutje yoghurt in je homemade pompoensoep.
Heerlijke healthy hoofdgerechten
Krijg je geen vegetariërs over de vloer of wil je graag iets van vees of vis serveren? Dan is de meest ‘magere’ keuze die je kunt maken als het op vlees aankomt natuurlijk kip & kalkoen. Met een heerlijke salade erbij (zoals die hieronder) heb je al een superfijne combinatie te pakken.
Visgerechten zijn ook absoluut aanraders. Zo ben ik zelf gek op deze zalmpakketjes uit de oven, met mosterd, dille en komkommer. Een prachtige vis in zijn geheel grillen in de oven en op tafel zetten met lekkere bijgerechten, ook een perfect idee.
Smaakvolle salades
Niks lekkerders dan een heerlijke salade. Als voorgerecht goddelijk, maar ook als bijgerecht op tafel niet te versmaden. Ik kreeg onlangs van een vriendin het saladeboek van Delicious, echt een aanrader! Ik mag graag een salade met toch iets van granen erin maken, zoals deze couscoussalade met gegrilde nectarines en hazelnoten – die zelfs vegan is. Het recept is van Albert Heijn, maar ik heb het wel iets aangepast (omdat ik allergisch ben voor pijnboompitten en de venkel op was – maar die miste ik niet!).
Ik heb de salade hierboven in een – te grote haha – schaal geserveerd, omdat ik nog geen serveerschaal heb, maar als je de salade op een schaal serveert staat het natuurlijk nog mooier op je eettafel!
Gegrilde groente
Nog zo’n heerlijk bijgerecht is gegrilde groentes uit de oven. Je favoriete groente in stukken snijden, beetje tijm of rozemarijn erover (als je dat lekker vindt), knoflook, zout en peper, olie en hopsakee, in de oven, kwartiertje – twintig minuten op 180 graden.
Zoete aardappel
Ook écht een topper zijn zoeteaardappelpartjes uit de oven (olie, zout erover en op een bakplaat 20 minuten in de oven op 200 graden). Ik heb voor over de aardappelen op de foto boven deze blog een saus gemaakt van yoghurt, een klein beetje mayonaise voor de smaak, verse munt en chilivlokken uit de molen. De combinatie zoet en pittig is echt heerlijk.
Guilt free desserts
Een toetje dat lekker is en ook nog eens gezond? Het kan! Echt een topper is deze healthy chocolademousse op basis van avocado (ja, echt!). Maar je kunt natuurlijk nog veel meer bedenken. Ik wil zelf graag deze healthy cheesecake eens uitproberen. Oh, en een supergoede tip: wil je het dessert er mooi uit laten zien? Ga dan voor een glaasje met laagjes lekkers, zoals deze tropische trifle bijvoorbeeld.
Wil je graag ijs serveren? Ook dat kan op een verantwoorde manier! Check hier het recept van Wonderlicous voor healthy fruitijs op basis van yoghurt, frambozen en bananen, op smaak gebracht met agarvesiroop of honing en geserveerd met wat cacao nibs eroverheen.
Nog iets erbij?
Bij het eten serveer je natuurlijk een heerlijk fris watertje met munt en limoen erin. Of een zelfgemaakt fruitwatertje. Wil je voor of na het etentje nog een borrel en wil je iets lekkers maar gezonds op tafel zetten? Wat dacht je van zelfgemaakte groentechips met een yoghurtdip? Echt gezond genieten!
Geef een reactie