Dahlia’s bloeien gemiddeld van juli t/m ver in oktober. Tot aan de eerste nachtvorst kun je blijven genieten van hun bloemenpracht! Als je de Dahlia’s tenminste goed blijft verzorgen. Hieronder lees je wat je moet doen om zo lang mogelijk te plezier te hebben van je Dahlia’s en hoe je ervoor zorgt dat je veel mooie Dahlia-bloemen krijgt!
Standplaats: zon, zon & nog meer zon!
Hoe kun je Dahlia’s het beste verzorgen? Het begint met het uitkiezen van de beste standplaats. Als je veel bloemen wil, dan is het belangrijk om je Dahlia’s op een super zonnige plek te zetten. Kies het warmste en lichtste stukje in je tuin uit voor deze zonaanbidders. Zet je ze in de halfschaduw, dan krijg je waarschijnlijk wel wat bloemen hoor. Maar het zullen er helaas lang niet zoveel zijn als wanneer ze in de volle zon staan.
Dahlia’s toppen
Het is er wellicht wat laat voor. Maar als je veel bloemen wil, is het slim om je Dahlia-planten te toppen als ze zo’n 40-50 centimeter hoog zijn. De plant zal vertakkingen aanmaken, bossiger worden en daardoor krijg je uiteindelijk meer bloemstelen. Je kunt dit doen als ze nog in de pot zitten waarin je ze voortrekt, maar ook na het uitplanten. Toppen doe je het liefst als het niet te heet is en niet regent. In deze video zie je hoe ik het toppen van Dahlia’s aanpak.
Water geven
Dahlia’s zijn dorstige en hongerige planten, daarom is het zo belangrijk om ze goed te verzorgen. Voor een weelderige bloei is het zaak om te zorgen dat ze regelmatig water krijgen. De grond is het beste altijd licht vochtig. Als ze te droog staan, groeien ze amper en wordt het blad geel. Regelt moeder natuur het niet voor je? Dan moet je de Dahlia’s dus zelf water geven. Zéker als ze – zoals bij mij – in bakken en potten staan. Geef het liefst in de vroege ochtend water en bewater vooral de grond, niet de bladeren.
Op warme dagen geef ik mijn Dahlia’s in potten 1x en soms zelfs 2x per dag water. Het kan heel handig zijn om een hygrometer in de pot te steken, dan zie je of de bloemen water nodig hebben. Teveel water is trouwens ook niet goed, dat kan (schimmel)problemen veroorzaken op het blad. Goede drainage is daarom essentieel, het overtollige water moet goed weg kunnen lopen. Als de knollen lang in water staan, rotten ze namelijk weg. Een bewateringssysteem aanleggen (voor potten) werkt ook perfect.
Dahlia’s bijvoeden
Dahlia’s houden van een voedingsrijke bodem. Zorg dus dat je vóór het planten wat extra goodness toevoegt aan de aarde, in de vorm van compost, lavameel en/of mest. Staan je Dahlia’s in potten? Dan is het zaak om ze tijdens het bloeiseizoen regelmatig (om de twee weken) voeding te geven. Ik gebruik daarvoor het liefst een vloeibare moestuinvoeding die je kunt toevoegen aan water in een gieter.
Droge voeding kan ook, maar het is wat moeilijker om dat te geven en door de grond te harken als je planten in potten staan. Staan de Dahlia’s in de volle grond en heb je de aarde voor het uitplanten niet voorzien van wat extra compost of mest? Dan kun je ze gerust tijdens het bloeiseizoen een keer bijvoeden als je denkt dat ze dat kunnen gebruiken.
Uitgebloeide bloemen verwijderen
De beste tip die ik je kan geven om je Dahlia’s te verzorgen en er zo lang mogelijk van te kunnen genieten? Haal de (uitgebloeide) bloemen voortdurend weg! Zolang jij blijft plukken, blijven de planten nieuwe bloemen produceren. Al neemt het tempo waarmee dat gebeurt uiteraard wel af als de dagen korter worden. Wil je vooral in je tuin genieten van de bloemen? Dan is het zaak om de uitgebloeide exemplaren zo veel mogelijk te verwijderen. Een andere optie is natuurlijk: veel bloemen plukken voor boeketten in huis.
Hoe & wanneer pluk je Dahlia’s?
Dahlia’s zijn geweldig als snijbloemen, zeker de grootbloemige soorten! Ga je plukken? Dan heb ik een paar tips voor je. Dahlia’s openen niet zo goed op de vaas. Dat wil zeggen dat je ze het beste plukt (of het liefst: snijdt met een scherp, schoon mesje of een schaartje) als ze al helemaal open zijn. Dan heb je er het meeste plezier van. Je kunt Dahlia’s het beste plukken in de vroege ochtend, dan bevatten de stelen het meeste vocht. Zet ze direct in een emmer of vaas met water, zodat ze zo min mogelijk vocht verliezen.
Extra lange bloemstelen & grote bloemen
Als je lange stelen wil, kun je ervoor kiezen om de Dahlia te dieven. Dat houdt in dat je de sidebuds – de kleine bloemknopjes aan de zijkant van een bloemsteel – weghaalt. Daardoor gaat alle energie naar de hoofdbloem en die zal dan extra groot en mooi worden. Verder is het belangrijk om de planten voldoende steun te geven, zodat ze mooie, lange sterke stelen kunnen produceren.
Hier vind je een aantal tips voor het ondersteunen van Dahlia’s. Daarnaast is het ook een kwestie van laag durven snijden. Mensen hebben de neiging om de steel vrij hoog van de plant te snijden als ze bloemen gaan plukken, maar durf gerust wat lager te gaan en wat bloemknopjes die nog niet open zijn mee te nemen!
Ziektes & plagen bij Dahlia’s
Als we het hebben over Dahlia’s verzorgen, dan moeten we het ook hebben over het beschermen van je planten tegen ziektes & plagen. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen + hoe je ze het beste voorkomt en behandelt.
Dahlia’s beschermen tegen (naakt)slakken
Eén van de meest voorkomende plagen is de (naakt)slak. Dahlia’s staan hoog op de menukaart van deze slijmerige beesten. Er zijn allerlei tips & trucs te vinden online (zoals iets scherps neerleggen, slakkenringen gebruiken, een bierval neerzetten). En het helpt allemaal zeker wel iets. Maar de meest effectieve oplossingen zijn toch echt: aaltjes gebruiken tegen naaktslakken (en dit eventueel na 2 maanden herhalen). En elke avond met de zaklamp je planten controleren en de slakken weghalen.
Bladluis op je Dahlia’s
Zwarte bladluizen zijn gek op Dahlia’s! Controleer je planten daar regelmatig op. Luizen planten zich razendsnel voort, dus voor je het weet zitten al je Dahlia’s onder. De makkelijkste manier om luizen te verwijderen, is ze gewoon van de plant wrijven met je vingers (evt. met een handschoen aan). Met een stevige straal eraf spuiten kan ook.
Als je echt last hebt van een plaag, kun je online de larven van lieveheersbeestjes kopen en die uitzetten bij je Dahlia’s. Die eten honderden luizen per dag. Als je ook last hebt van mieren, heb je volwassen lieverheersbeestjes nodig. Want die kunnen zich tenminste verweren tegen de luizen (die beschermen namelijk de luizen, omdat ze het zoete spul dat luizen produceren eten).
Dahlia-ziekte: gal
Als de knollen van je plant beschadigd raken, dan kan het zijn dat de plant geïnfecteerd wordt met een bacterie die voor gal zorgt. Dit zie je niet altijd als de plant in de grond zit, maar wel als je hem uit de grond haalt. Soms lijkt de groei op een nieuwe knol, maar dan wel anders dan andere knollen. Het kan ook dat de gal voor heel veel kleine plantscheutjes zorgt op één plek.
Gal bij Dahlia’s: kan eruitzien als een bloemkoolachtige groei of heel veel kleine scheutjes op één plek
Vaak blijft de knol nog wel gewoon bloemen produceren, maar het jaar erop gaat het echt mis. Gal is een zeer besmettelijke ziekte. Als je het ziet of zelfs als je twijfelt, kun je de knol het beste weggooien (niet op de composthoop, echt in de vuilnisbak). Niet alleen Dahlia’s kunnen er door worden aangetast, maar ook bijvoorbeeld Lathyrus, gladiolen en lelies. Staat je knol in een pot? Dan kun je de aarde ook het beste wegdoen, just to be sure.
Meeldauw: witte vlekken
Een ander probleem dat je vaak ziet – met name aan het einde van het seizoen – is Meeldauw. Dit is een schimmel. Het ziet eruit als een soort witte, poederachtige aanslag op de bladeren van je Dahlia’s. Na een tijdje wordt de witte schimmel op het blad donkerder, en zorgt de schimmel ervoor dat het blad opkrult en vaak van de plant af valt.
Meeldauw voorkomen
Meeldauw voorkomen is lastig, en vaak niet mogelijk. Maar je kunt wel een paar dingen doen om het proces uit te stellen en de schade te verminderen. Ten eerste is het belangrijk dat de bladeren van je Dahlia goed kunnen opdrogen na een regenbui. Het kan slim zijn om preventief wat blad te verwijderen, zodat de planten goed kunnen luchten.
Zorg ook voor genoeg voeding, zodat je planten sterk en gezond blijven. Lavameel rondom de planten strooien en in de aarde werken, zorgt voor extra sterke bladeren, waardoor de schimmel minder kans heeft. Zorg er ook voor dat je ze voldoende water blijft geven als het niet regent, want een plant die last heeft van hittestress is zwak.
Wat kun je doen als je meeldauw ziet?
- Zorg voor lucht, dus haal wat blad weg zodat de plant geen andere planten meer aanraakt en de bladeren beter kunnen opdrogen na een bui.
- Haal het meest aangetaste blad weg. Gooi dit niet op de composthoop ofzo, maar doe het in een vuilniszak en gooi het weg.
- Behandel de plant met een mix van 1/4 water en 3/4 melk. Doe dit in een spuitflesje met een nevelspuitmond en spuit alle bladeren onder, liefst van boven én onderen. Herhaal dit na een regenbui.
- De schimmel blijft helaas in de grond zitten en zal volgend jaar ook weer huishouden. Als het mogelijk is, kun je het beste niet op dezelfde plek weer Dahlia’s zetten of in elk geval flink wat nieuwe aarde toevoegen.
Dahlia’s verzorgen: hou ze in de gaten!
Naast slakken en meeldauw kunnen je planten ook last krijgen van bladluis. Die kun je het beste bestrijden met (de larven van) lieveheersbeestjes. Ook bladmineerders en de bladvlekkenziekte komen nogal eens voor. Het meest belangrijke bij het verzorgen van Dahlia’s, is ze goed in de gaten houden. Ga regelmatig kijken, check of je problemen ziet.
Voel of de grond nat genoeg is en niet te nat. En geef voeding als je denkt dat het nodig is. Wil je nog meer tips voor het kweken van prachtige Dahlia’s in je eigen tuin of op je balkon of terras? In deze uitgebreide kweekgids voor Dahlia’s vind je heel veel tips op een rij! Heb je nog een specifieke vraag over het verzorgen van Dahlia’s? Stel hem dan gerust hieronder in de comments!
Geef een reactie