Met name grotere Dahlia’s – die wel 90cm hoog of langer worden en van die prachtige grote bloemen geven – vangen veel wind. Als je wil voorkomen dat de stelen van je planten knakken en de planten gaan hangen, is het slim om je Dahlia’s te ondersteunen. Maar hoe doe je dat? Dahlia’s steun geven kan op verschillende manieren. We bespreken in deze blog 3 beproefde methodes, plus een aantal andere ideeën.
moet je Dahlia’s ondersteunen?
Dahlia’s ondersteunen hoeft niet persé. Ik heb het jaren niet gedaan en toch genoten van veel bloemen. Maar je hebt er echt profijt van als je het wél doet! De belangrijkste reden om Dahlia’s te ondersteunen, is om te voorkomen dat ze beschadigen door harde wind. Zeker de grote Dahlia’s die bijna een meter hoog worden, kunnen bij flinke wind makkelijk knakken.
En dat is natuurlijk eeuwig zonde. Een bijkomend voordeel is dat je de planten – door steun te geven – helpt om mooi groot en rechtop te groeien. Je krijgt dan ook mooie, lange rechte stelen. Plus: mijn persoonlijke ervaring met Dahlia’s in potten en bakken, is dat de planten die je wél ondersteunt significant beter groeien én bloeien dan de rest. Als ze happy zijn, laten ze dat zien!
Dahlia’s ondersteunen op 3 manieren
Steun geven aan Dahlia’s doe je (zoals bij alle planten) voordat ze het nodig hebben. Je zorgt dus voor een steunconstructie als de planten nog klein zijn. Er zijn verschillende manieren om je Dahlia’s te ondersteunen. De methodes hieronder zijn zowel geschikt voor planten die in de volle grond staan als in grote bakken (of potten).
Methode 1. individuele ondersteuning
De eerste methode om Dahlia’s te ondersteunen is het zorgen voor individuele steunpalen. Dat wil zeggen: elke plant afzonderlijk voorzien van een dikke stok of hardhouten paaltje en de takken daar aan vastbinden terwijl de plant groeit. Deze techniek is perfect als je enkele Dahlia’s toevoegt aan een border of vaste plantentuin, of als je planten in potten staan. Kies een paal of stok van zeker een meter hoog en duw deze stevig in de grond. Gebruik geen dunne bamboestokjes, die zullen breken als het waait onder het gewicht van de Dahlia.
Zet de stok op ongeveer 10 cm afstand van het midden van de plant om beschadiging van de knollen te voorkomen en plant de Dahlia’s het liefst pas nadat je de stok in de grond hebt gezet. Als de planten groter worden, bind je de hoofdstengels (de dikste zijn dat) steeds vast aan de stokken of paaltjes. Doe dit wel met een beetje speling zodat de stelen nog kunnen groeien en de plant kan bewegen in de wind.
Links: individuele ondersteuning, rechts: tomatenkooi. Bron foto’s: Longfield Gardens
Methode 2. Gebruik speciale plantsteunen
De tweede manier om je Dahlia’s van support te voorzien, is speciale plantsteunen te gebruiken. Er zijn halfronde plantsteunen te koop (zoals deze bijvoorbeeld), daar heb je er twee van nodig per plant. Dit werkt zowel voor het ondersteunen van Dahlia’s in de volle grond als in grote potten. Sommige kun je in elkaar haken voor extra stevigheid. Kan dat niet? Bind ze dan aan elkaar vast met bijvoorbeeld tuintouw.
Er zijn ook mensen die een tomatenkooi gebruiken om hun Dahlia’s te ondersteunen. Het voordeel van kant-en-klare plantensteunen is dat je geen tijd kwijt bent aan het maken van een constructie of het vastbinden van de planten. Het is een kwestie van één keer neerzetten en je bent klaar. Het grootste nadeel is dat dit soort plantsteunen niet goedkoop zijn. Bovendien zijn het ondingen om op te bergen, is mijn ervaring althans.
Methode 3. Paaltjes & steungaas (of touw)
Het steeds vastbinden van de planten kan een hoop werk zijn. Heb je veel Dahlia’s, kweek je in speciale (verhoogde) bedden of in grote bakken? Dan is er nog een derde optie: werken met paaltjes & touw of gaas. Deze methode is niet zo geschikt voor losse potten en ook niet voor Dahlia’s in een siertuin. Het is wel perfect voor wie een pluktuin heeft of kweekt in grote (verhoogde) bakken. Het idee is dat je een aantal paaltjes in de grond slaat, bijvoorbeeld naast elke dubbele rij Dahlia of tussen elke plant (zoals op de foto’s hieronder). Verbind de palen vervolgens aan elkaar met tuintouw of steungaas.
Paaltjes & steungaas voor Dahlia’s in bakken
Gebruik bij voorkeur hardhouten palen of speciale tuinpalen van metaal of kunststof, zodat ze lang mee gaan. Je kunt er voor kiezen om één laag touw of steungaas aan te brengen (bijvoorbeeld op 40 a 50cm hoogte) of meerdere lagen (op bijvoorbeeld 30cm en 60cm) als je op een hele winderige plek woont of gewoon wat meer steun wil geven. Kwestie van proberen wat voor jou werkt!
Steungaas & paaltjes in bak op dakterras
Voor de Dahlia’s in de grote bakken van 120 x 60cm op mijn dakterras heb ik deze methode van ondersteunen ook gebruikt. Maar dan ietsjes aangepast! We kochten hardhouten latten bij de Gamma en die hebben we daar op 85cm laten afzagen (de bakken zijn 36cm diep). De paaltjes heb ik in de bak vastgeschroefd. Ik heb vervolgens twee lagen steungaas over de palen gespannen. Het moet goed blijven zitten, dus een beetje spanning is wel noodzakelijk. Waar niet genoeg spanning is, kun je het gaas bijeen knijpen met wat touw of bijvoorbeeld plastic haakjes.
Er is online allerlei steungaas voor planten te koop. Ik koos voor dit gaas met mazen van 15x15cm, omdat dat precies om de palen heen past. Maar meet dat wel even goed op! De Dahlia’s hangen er trouwens een beetje slapjes bij op de foto’s, maar dat komt omdat ze hier nét waren uitgeplant. Dat is heel normaal en komt wel weer goed hoor!
Dahlia’s steun geven: nog meer ideeën
Er zijn nog veel meer manieren om je Dahlia’s steun te geven. Zo gebruikt Marieke Nolsen hele mooie zelfgemaakte constructie van takken, wat er prachtig uit ziet maar wel – zoals ze zelf aangeeft – onwijs veel werk is om elk jaar opnieuw te maken. Er zijn ook mensen die op de kopse kant van elk dahlia-bed een paal zetten en er op 1,5 a 2 meter hoogte een horizontale lat op vastmaken om de Dahlia’s daar aan vast te binden met tuintouw. Een beetje zoals ook tomaten in kassen worden gekweekt. Verder heb ik wel eens gezien dat mensen een klimrek of rij klimrekken (trellis) plaatsen en links en rechts van elk klimrek steeds een Dahlia planten.
Hoe ondersteun jij jouw Dahlia’s?
Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit welke methode of techniek je gebruikt, als je er maar voor zorgt dat je Dahlia-planten voldoende ondersteund worden. Wil je een vraag stellen over het steun geven aan Dahlia’s of wil je wellicht nog een andere tip / techniek delen voor het ondersteunen van de planten? Doe dat dan vooral in de reacties hieronder!! Enneh, in mijn uitgebreide Dahlia-kweekgids vind je nog veel meer tips over het voortrekken, toppen, verzorgen en snoeien van Dahlia’s.
Geef een reactie