Vandaag maken we … moestuin cupcakes! Zeker als ze nog in hun papiertje zitten, lijken het net zakjes met potgrond waar een takje uit groeit. Leuk toch? De ‘aarde’ bovenop is gemaakt van oreo koekjes. Ze zijn lekker rustiek en niet ‘mooi’. Net als de natuur! 🙂
Chocolade cupcakes met ‘aarde’
Ik weet niet meer waar ik dit idee een tijdje terug heb gezien, maar ik vond het zó leuk dat ik er mijn eigen versie van heb bedacht: chocolade cupcakes in moestuinthema, met een plantje dat zo uit de aarde omhoog komt!
Dat ‘plantje’ is in mijn geval een takje munt (uit eigen moestuin, jawel). Maar het zou natuurlijk ook een takje basilicum of een ander kruidentakje kunnen zijn. Net wat jij leuk vindt of toevallig nog hebt liggen.
Wat heb je nodig voor de ‘moestuin’ cupcakes?
Voor de cupcakes:
- 90 gram ongezouten roomboter
- 75 gram kristalsuiker
- 0,5 eetlepel vanille extract
- 80 gram bloem
- 10 gram cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eieren (L)
- snufje zout
Voor de topping:
- 75 gram pure chocolade
- 125 gram ongezouten roomboter
- 60 gram poedersuiker
- 40 gram cacaopoeder
- 50 ml slagroom
- 0,5 tl vanille extract
- 4 oreo’s
- 6 takjes munt
Materialen: Standmixer, muffinvorm + 6 cupcakevormpjes, vijzel, au bain marie pannetje
Chocolade cupcakes bakken
Als eerste gaan we de cupcakes bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Doe de suiker en de boter in een standmixer en mix totdat het een romige massa is (dit kan 5 tot 10 minuten duren).
- Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Doe het volgende er pas bij als het vorige ei volledig is opgenomen. Voeg daarna het vanille extract toe en de droge ingrediënten (de bloem, het bakpoeder, het cacaopoeder en het snufje zout) en mix nog even door tot een gladde massa.
- Verdeel het beslag over de zes vormpjes in je muffinvorm en bak 20 minuutjes in de oven. Ze zijn gaar als een satéprikker er schoon uit komt. Laat ze afkoelen voordat je ze decoreert.
Chocolade botercrème en oreokruimels maken
Stap twee is het maken van de topping. Die bestaat uit een laagje chocoladebotercrème en tot slot oreokruimels.
- Smelt de pure chocolade au bain marie (boven een pan kokend water) of – als je dat fijner vindt – in de magnetron en laat even afkoelen.
- Mix de boter in je standmixer gedurende 10 minuutjes, zodat het zacht en licht en fluffy wordt. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker en het cacaopoeder toe en mix tot het gemengd is.
- Voeg tot slot de gesmolten chocolade, slagroom en het vanille extract toe en mix alles nog even goed. Schep de botercrème nog even door met een spatel.
- Verkruimel vier oreo’s (met vulling en al) in een vijzel door flink te stampen en draaien tot het op potgrond lijkt.
- Smeer een laagje botercrème op de afgekoelde chocolade cupcakes, strooi er wat oreokruimels overheen en prik een takje munt in elke cupcake (waar je de onderste blaadjes vanaf hebt gehaald). En je bent klaar. Dit mag natuurlijk super netjes (met een spuitzak) en gestyled, maar ik heb het lekker los en imperfect gedaan. Net als de natuur!
‘Moestuin’ cupcakes met chocolade
En, lijken ze je lekker? Wij vonden ze echt YUM! Vooral die botercrème is super lekker erop. Niet te zoet ook, precies zoals ik het graag eet. Mocht je nog vragen hebben over dit recept, stel ze dan gerust hieronder. Ga je ze maken? Dan wens ik je veel bakplezier en natuurlijk: veel snoepplezier!
Inge says
Wat heb je dat leuk gedaan. Ik moest echt het verhaal lezen om erachter te komen dat het “gebakken” cupcakes zijn.
Tessa♡ says
Wat een leuk recept weer! En laat ik nou dol zijn op oreo koekjes.. Ga ik dit weekend gezellig maken met mijn oudste (6). Bedankt voor het delen!
Tanja Vredeveld says
Hey, ik sta nu in de keuken om dit recept te maken, maar ik loop vast bij stap 1. Hoeveel suiker heb ik nodig voor de cupcakes? Ik zie suiker namelijk niet staan op de ingrediëntenlijst 🙂
Saskia says
Ojee! Vergeten. Ik heb geloof ik 75 gram suiker gebruikt.
Tanja says
Bedankt voor je reactie 🙂
Dana says
Hoe warm moet de oven?!
Saskia de Laat says
Dat staat wel in de beschrijving hoor 😉
Dana says
In de beschrijving is de bakpoeder vergeten dus ben ik die ook vergeten! 😭
Saskia de Laat says
Oeps, zal het toevoegen!