Hoe leuk is dit!? In plaats van een grote schaal met lekkers – of een goedgevulde borrelplank – maak je individuele borrelbakjes (zo heb ik ze maar even genoemd) met allerlei lekkernijen. Het ziet er niet alleen heel erg leuk uit: echt als een soort traktatie. En zeg nou zelf: daar komt toch het kind van in je naar boven!? De borrelbakjes zijn ook super praktisch. Je kunt ze makkelijk voorbereiden en klaarzetten.
Wat zijn borrelbakjes eigenlijk?
Borrelbakjes: at zijn het eigenlijk? In Amerika noemen ze deze individuele met snacks gevulde bakjes charcuterie cups. Dat ze ‘charcuterie’ in de naam hebben, verklapt al dat er best wel gefocust wordt op vlees. Nou eet ik wel vlees, maar ik vind het veel leuker om vooral groente, fruit en ander lekkers in de hoofdrol te zetten en misschien een klein beetje vlees ter aanvulling te gebruiken. Daarom heb ik deze papieren cups met snacks borrelbakjes genoemd!
Lekker, leuk én praktisch!
Je kunt ze vullen met vanalles: lekkere zoetigheden, fruit, groente, hartige snacks. Ze zijn perfect aan te passen aan elke gelegenheid. Maak een rood-wit-blauw en oranje variant voor Koningsdag of een EK / WK zoals ik heb gedaan voor de foto’s bij deze blog. Of je maakt een er een heerlijk bakje met snacks voor een filmavondje van. Ook leuk: maak ze als ‘voorgerecht’ voor een etentje of juist als dessert. Ga helemaal de hartige kant op met kaas, vlees en zoutjes, kies voor alleen zoetigheden of maak een lekkere mix. It’s up to you!
Dieetwensen en allergieën
Je kunt de inhoud van de borrelbakjes aanpassen aan de dieetwensen of allergieën van je gasten. Maak er een paar met en zonder vlees bijvoorbeeld, of met en zonder gluten. Je kunt ook aparte borrelbakjes maken voor volwassenen (met meer spice bijvoorbeeld) en voor kinderen. Het zorgt er ook meteen voor dat alle kindjes evenveel lekkers krijgen. De bakjes zijn ook nog eens super praktisch als je buiten een feestje geeft omdat je ze makkelijk mee naar buiten neemt en vasthoudt tijdens het eten.
Waar koop je de bakjes?
Waar koop je de papieren bakjes? Ik heb bakjes gebruikt met een hoge ‘rug’, zodat ze goed blijven staan als je ze vult met grotere en langere items. Je koopt ze bijvoorbeeld hier via Amazon of via deze webshop. Je kunt natuurlijk ook prima gewone lage bakjes gebruiken, mason jars, cocktailglazen of brede lage glazen. Verder is het handig om wat lange prikkers te hebben om je fruit, groente, snacks en ander lekkers te presenteren in de bakjes. De prikkers staan niet alleen leuk, ze zorgen er ook voor dat je gasten de borrelbakjes makkelijk kunnen leeg-eten.
Wat stop je in de borrelbakjes?
En dan de grote vraag: wat doe je in de bakjes? Welke ingrediënten kun je allemaal gebruiken om de borrelbakjes mee te vullen? Je kunt echt alle kanten op! Ik heb hieronder een paar ideetjes voor ingrediënten op een rij gezet:
- Fruit: super lekker, fris, zuur en leuk op een prikker en ze zorgen voor kleur in je borrelbakje. Wat mij betreft mag iets van vers fruit niet ontbreken. Heerlijke aardbeien, druiven, frambozen, bramen, hele fijn gesneden partjes appel of peer. Gedroogd fruit kan natuurlijk ook, denk aan gedroogde dadels, abrikozen, mango of vijgen.
- Kaas: harde kazen zijn perfect voor in een borrelbakje! Lekker zout en zacht en ze passen perfect bij het zoete, frisse van het fruit. Mozzarellaballetjes zijn echt ideaal voor op een prikker. Maar je kunt ook gewone blokjes jonge of belegen kaas gebruiken.
- Crackers / toast: voor de koolhydraten en de crunch doe je iets van brood, lange crackers, kaassticks, soepstengels of toastjes in het borrelbakje. Ik gebruik graag deze roomboter kaasstengels van de Albert Heijn. Zorg wel dat je ze niet tegen het fruit aan zet, want dan worden ze gauw zacht.
- Vlees: voor de vleeseters is het natuurlijk yummie om wat salami, ham of andere plakjes vlees(beleg) op te rollen of dubbel te vouwen en op een prikkertje te doen. Combineer het vlees met ander lekkers op een prikker voor een smaakexplosie in de mond.
- Groente: kleine tomaatjes, in reepjes gesneden wortel, paprika, komkommer of andere harde groente zijn heerlijk in een borrelbakje. Maar ook heel fijn gesneden plakjes biet of rettich (gesneden met een mandoline).
- Lekkere dip: je zou kunnen overwegen om onderin je bakjes een dipsausje te doen (als je ze niet te lang van te voren maakt, anders wordt de bodem soggy). Je kunt de dipsausjes natuurlijk ook op tafel zetten.
- Snoep: vooral zachte snoepjes zijn super geschikt voor deze borrelbakjes. Denk aan opgerolde zure matten of dropveters, Haribo-kindermix, perziken, kikkertjes, apekoppen, biggetjes en winegums.
- Nog wat andere ideetjes om je borrelbakjes mee op te vullen: lekkere m&m’s of andere snoepjes, nootjes, popcorn, koekjes, olijven en tot slot: iets zuurs zoals augurkjes of Amsterdamse uitjes en eventueel wat verse kruiden als garnering.
Hoe vul je de borrelbakjes?
Het is natuurlijk helemaal aan jou hoe je het vullen van de borrelbakjes aanpakt. Maar dit is de strategie die ik hanteer:
- Begin met wat kleine losse items zoals druiven, nootjes, kleine snoepjes en popcorn. Of met een dipsaus als je ervoor kiest om die te serveren in de borrelbakjes. Dit zorgt ervoor dat je bakjes stabiel blijven staan.
- Zet de lange crackers, broodsticks, kaasstengels of andere langere crunchy elementen tegen de achterkant van het bakje.
- Rijg fruit, kaas, opgerold vlees en snoep naar wens aan twee of drie prikkers en zet ze tegen de crackers / toastjes in het bakje aan.
- De volgende stap is het opvullen met wat grotere losse items. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, fijn gesneden gesneden plakjes fruit of partjes groente of wat grotere stukken kaas.
- Vul eventuele gaatjes op met losse items zoals popcorn, stukjes fruit, kleine blokjes kaas of andere kleinere items zodat het geheel stevig blijft staan.
nog een paar tips & ideetjes
Je kunt koekjes-uitsteekvormen gebruiken om kaas van een blok in leuke vormen te snijden. Daarmee kun je de borrelbakjes heel eenvoudig aanpassen aan het thema van het feestje waarvoor je de traktaties maakt. Denk aan sterretjes voor Kerst, pompoen-vormpjes voor het najaar, of gebruik cijfers en maak de leeftijd van de jarige.
TESSA♡ says
Dit is ZO leuk!!!! Ik ga de bakjes bestellen en ze over een paar weken maken als het mijn beurt is om de hapjes te verzorgen. Ik vind het al lastig om elke keer iets origineels te verzinnen en je wil toch wat lekkers en leuks neerzetten. Ik ben benieuwd!