Het is natuurlijk dry January (voor wie daar aan meedoet). En bovendien is het over een paar weken ook weer Valentijnsdag! En voor deze romantische feestdag maak ik ieder jaar graag een roze cocktail. Dit jaar heb ik voor een mocktail gekozen. Het is een lekker zoet-zuur drankje met in de basis een alcoholvrije spirit van Fluère: een alcoholvrije Rasberry Sour!
Alcoholvrije spirits van Fluère
Fluère (Latijn voor ‘vloeibaar’) is een Nederlands alcoholvrij alternatief voor sterke drank. Het wordt, net als bijvoorbeeld gin en rum, gedestilleerd. En de kruiden voor dit proces worden gefermenteerd.
Er zijn op dit moment vier verschillende spirits op de markt waar je allerlei lekkere alcoholvrije cocktails kunt maken: de Original, Amber met dark roast suiker, Pink (met frambozen, lavendel en koriander) en smoked Agave. De alcoholvrije spirits zijn o.a. te koop op de site van Fluère zelf en via Gall.nl.
Een romantisch roze mocktail
Deze roze alcoholvrije cocktail vraagt iets meer voorbereiding, omdat we zelf frambozensiroop gaan maken. Let bij het recept goed op: het water staat in grammen vermeld, niet in mililiters. Dit omdat je voor siroop altijd hetzelfde gewicht in water als suiker nodig hebt!
Het schuim bovenop de cocktail komt door het eiwit. Je kunt eiwit gebruiken van een vers ei, maar dat is bijvoorbeeld niet geschikt voor zwangere mensen. Gepasteuriseerd eiwit koop je bij de supermarkt. Bijvoorbeeld Eggstra eiwit van de Jumbo.
Ingrediënten
Voor de frambozensiroop:
- 200 gram frambozen
- 175 gram suiker
- 175 gram water (let op, gram!)
Voor 1 cocktail:
- 50 ml zelfgemaakte frambozensiroop
- 50 ml Fluère Raspberry blend
- 50 ml liefst vers geperst citroensap
- 30 ml liefst vers geperst limoensap
- eiwit van 1 ei of 35 gram gepasteuriseerd eiwit
- 1 framboosje
- 1 ijsklontje
- cocktailshaker + champagnecoupe
Frambozensiroop maken
We gaan eerst de siroop maken. Die moet een paar uur afkoelen, dus maak dit ruim van tevoren. Breng in een pannetje 175 gram(!) water aan de kook. Voeg de 200 gram frambozen toe en laat dit op middelhoog vuur 8 tot 10 minuten pruttelen tot het water rood is geworden.
Giet het frambozenwater door een zeef in een tweede pannetje en druk met de bolle kant van een lepel of een mortel (van de vijzel) het vocht uit de frambozenpulp het pannetje in. Hou het frambozenwater warm op laag vuur en klop nu met een garden de 175 gram suiker erdoor tot het volledig is opgelost.
Giet de frambozensiroop in een glazen of kunststof fles (die tegen warmte kan) en laat eerst even op kamertemperatuur komen. Zet dan weg in de koelkast tot gebruik. De siroop is afgesloten in de koelkast zeker een week houdbaar.
Suiker oplossen Frambozensiroop
Roze frambozenmocktail maken
Doe 50 ml frambozensiroop, 50 ml Fluère Raspberry blend, 50 ml citroensap en 25 ml limoensap in de cocktailshaker en shake goed. Voeg nu een ijsklontje en het eiwit toe en shake nog een keer flink (hou de shaker goed dicht, want door de druk wil hij open).
Giet in een champagnecoupe, garneer met een framboosje. Eventueel kun je er nog een paar druppels Angostura-bitter op doen. Et voilá, je roze mocktail van framboos en Fluère is klaar!
Alcoholvrije roze cocktail
Maak jij graag cocktails of mocktails? Ik vind het echt een leuk proces! Zeker als je zelf siroopjes of andere ingrediënten maakt voor je drankje, voelt het echt alsof je iets speciaals drinkt. Deze alcoholvrije roze cocktail met framboos is natuurlijk perfect voor Valentijnsdag of voor elke andere romantische avond met je lief! Maar je kunt deze roze mocktail ook prima als zonnig zomerdrankje maken, als de Nederlandse frambozen op hun best zijn. Proost!
Dit recept is in samenwerking met Fluère tot stand gekomen.
Tessa♡ says
Dat ziet er heerlijk uit dit gaan we zeker maken deze week! En aangezien ik ivm met een nier probleem niet zoveel wijn meer mag drinken is dit natuurlijk geweldig om te “brouwen”
Liefs Tessa