Eén van de meest gestelde vragen van startende moestuiniers: met welke groentes kan ik nou het beste beginnen? Het beste antwoord daarop is: de groentes die jou het lekkerste lijken! Want daar zul je het meeste van eten en dus zul je ze met het meeste plezier kweken. Maar natuurlijk zijn er makkelijkere en moeilijkere groentes. Hieronder vind je een lijst met makkelijke groenten om te kweken als je begint met moestuinieren.
11x Makkelijke groenten in de moestuin
Welke groenten zijn het meest makkelijk om te kweken als je wil beginnen met een moestuin? Het spreekt voor zich, maar daar verschillen de meningen natuurlijk over. Iedereen die moestuiniert heeft andere favorieten. Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken. Deze groentjes gaan in elk geval bij mij elk jaar goed! Voor het geval je het niet weet: ik moestuinier op mijn dakterras en daarom dus volledig in bakken en potten. Al deze groentes doen het perfect daarin!
1. Radijs
Radijs is de beginnersgroente bij uitstek. De knolletjes groeien als een malle, zelfs al heel vroeg in het seizoen. En als je de juiste rassen kiest (bijvoorbeeld de Riesenbutter) krijg je heerlijke grote, smakelijke (roze) bolletjes om van te smikkelen. Radijzen waren mijn eerste oogst ooit! Lekker op je boterham, door de salade of om te pickelen met suiker en azijn. Een dankbare groente om mee te starten.
2. Pluksla
Sla die maar blijft groeien, ook al oogst je er continu van, dat is pluksla! Je kunt het zaaien, dan duurt het wat langer. Of je maakt het jezelf wat makkelijker en koopt voor anderhalve euro een stuk of zes plantjes in het tuincentrum. Bijvoorbeeld eikenbladsla: doet het geweldig in een pot of moestuinbak, maar ook in de volle grond. Heerlijk op je boterham of om een lekkere salade mee te maken. Je hebt er maanden plezier van!
3. Spinazie
Nummer drie op deze lijst met makkelijke groenten om te kweken, is spinazie. Je hoeft spinazie niet uit te dunnen (wat bij de meeste groentes wel moet) en je kunt hem al lekker vroeg in het seizoen zaaien. Spinazie is zowel rauw als gebakken lekker en kan in zoveel gerechten! Oogst de blaadjes als ze nog klein en jong zijn, dan zijn ze het sappigst en allerlekkerst.
4. Worteltjes
Worteltjes, wie is er niet groot mee geworden? Hollandser kan het bijna niet. De oranje variant wordt in Engelstalige landen niet voor niets Dutch carrot genoemd. Het kost wel even wat tijd tot je worteltjes groot genoeg zijn om te eten, maar ze zijn echt super lekker uit eigen moes. Je kunt ze lange tijd zaaien. Plus: ze blijven heerlijk in de grond.
Als je ze in de zomer zaait, kun je ze nog lang in de aarde laten zitten en er zelfs met kerst of carnaval van smikkelen! Ik ben fan van de oranje en paarse wortels van Makkelijke Moestuin. Deze hebben niet veel diepte nodig en doen het dus top in potten en bakken.
5. Peultjes
Een zonnig voorjaar met genoeg regen (zoals in 2022)? Dan kom je óm in de heerlijke groene peultjes. Ze groeien zo hard in de moestuin, ook in bakken of potten. Je kunt de zaadjes (erwtjes) het beste eerst even weken of voorkiemen in huis. Ook heb je een klimconstructie nodig. Je moet de plantjes regelmatig opbinden tegen het hekwerk of de trellis waar je ze tegenaan laat groeien. Maar ze zijn zo gul en geven wekenlang heerlijke, smakelijke oogst! Ik ben er dol op.
6. Sugarsnaps
Familie van de peultjes (ook voorkiemen dus!), maar ze zijn misschien nog wel lekkerder. Ze hebben minder ruimte nodig, groeien niet zo hoog, maar hebben wel wat steun nodig. Ik maak er tegenwoordig graag een mooie tipi van bamboestokken voor. Ideaal! Sugarsnaps hoef je maar even kort te blancheren en ze zijn lekker door vrijwel alles. Denk aan pasta, risotto, nasi, salades. Heel veelzijdig, super gezond en gewoonweg yummie!
7. Courgette
Courgette groeit als een malle, maar ze lust wel veel voeding. Als je die regelmatig geeft, beloont de plant je vaak met zoveel vruchten dat je omkomt in de courgettes. Zeker als je er nog een tweede plant bij hebt staan. Dan zijn er meer mannelijke en vrouwelijke bloemen tegelijkertijd open en heb je meer kans op bestuiving.
Wat je ook kunt doen, is je courgettes zelf bevruchten (ik noem het courgetteseks haha, je leest er hier alles over). In mijn moestuin op het dakterras kweek ik een speciale klimcourgette die aan een lange stengel groeit, omhoog kan klimmen en daardoor niet zoveel ruimte in beslag neemt. Ideaal!
8. Aardappels
Toegegeven; ik heb ze vorig jaar pas voor het eerst gekweekt, maar het ging zo goed! Je hebt een paar kleine pootaardappeltjes nodig, die laat je binnen voorkiemen (op de vensterbank in een eierdoos bijvoorbeeld). Dan doe je er bijvoorbeeld twee a drie in een aardappelpot of in een speciale aardappelzak.
Verder hoef je alleen maar water te geven, eventueel aan te aarden (de groene plantjes onder een laag aarde stoppen, zodat ze meer aardappels aanmaken). En te oogsten natuurlijk! Dat laatste is zo fantastisch om te doen: het is net schatzoeken. Lekker graven en allemaal juweeltjes vinden. Gewéldig leuk!
9. Paksoi
Van deze groente verwacht je misschien niet dat hij makkelijk is, maar het is toch echt het geval is mijn ervaring. Ik kweek twee keer per seizoen heerlijke kleine paksoi. Zonder problemen! Ze zijn zo lekker om te gebruiken in de Aziatische keuken en groeien als kool! Voldoende water geven is wel belangrijk. En zorgen dat de koolrupsen en slakken er niet aan komen, dat ook. Ik zet er, zo lang als het niet te warm is, graag een kweekdeksel overheen, dat helpt.
10. Uien
Uien zaai je niet, maar poot je. Pootuitjes koop je in het tuincentrum of online, je steekt ze in de grond op een centimeter of 10 afstand en een paar maanden later heb je heerlijke grote smaakmakers voor in de keuken. Je moet uien, voordat je er mee gaat koken, wel even goed laten drogen. Daardoor kun je ze goed en relatief lang bewaren. Het goed drogen is misschien nog het moeilijkste!
11. knoflook
Knoflook kweken is nog simpeler: koop een bol biologische knoflook naar keuze, steek in het najaar de grootste teentjes los in de grond, en driekwart jaar later zit er complete bollen onder de grond voor jou om te oogsten. Tussendoor kun je wat van het loof knippen. Lekker in salades of wokgerechten bijvoorbeeld. Voor knoflook geldt ook dat je het moet laten drogen om het goed te kunnen bewaren.
Welke groente vind jij makkelijk om te kweken?
Dit zijn de groentes die ik zelf heel makkelijk vind en waar ik eigenlijk tot nu toe altijd succes mee heb gehad. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer om te proberen! En bovendien zijn ieders ervaringen anders. Zo vinden veel mensen tomaten heel makkelijk, maar daar heb ik op de een of andere manier altijd pech mee.
Waarschijnlijk omdat ik ze geen beschutting kan geven en het dus te nat wordt op mijn dakterras, dan beschimmelen de planten vrij snel. Mocht jij (enige) ervaring hebben met moestuinieren, dan ben ik natuurlijk erg benieuwd welke groente jij makkelijk vindt om te kweken (voor beginners). Zijn het dezelfde als die van mij? Of heb je andere favorietjes? Laat je het me weten hieronder? En als je nog vragen hebt, stel ze dan ook gerust!
Bianca G says
Krijg door jouw enthousiasme weer zin in het voorjaar hahaha.. die knoflook wil ik komend seizoen ook gaan proberen.
Trostomaatjes komen ook zeker in de pot te staan, en de midi-komkommer zooo de moeite waard. Ik laat die tegen een trellisscherm groeien, iedere avond een plens water en plukken maar..
Twijfel nog over 1 of 2 courgettes.. zou de klimcourgette en de lichtgroene courgette ook elkaar bevruchten? Of heb je dan twee dezelfde soorten nodig?
Tessa♡ says
Radijs en worteltjes! Succes gegarandeerd! Denk toch dat ik hier dit jaar ook voor ga naast de tomaten en paprika.
Liefs Tessa
Arja’s place says
Ik neem straks peterselie en pluksla. En na het lezen komen daar radijs en courgette bij. Uien en knoflook, en dan is zien hoe het allemaal gaat 👩🏻🌾