Hoe combineer je tweedehands, vintage, brocante en/of antieke meubels en woonaccessoires met nieuwe spullen als je verder een overwegend modern, eigentijds interieur hebt? Precies daar gaat deze blog over! Ik heb een aantal handige tips verzameld die je hopelijk helpen oudere stukken en accessoires op een mooie manier te combineren met de nieuwe spullen in je huis.
Tips om vintage te mixen met nieuwe spullen
Laat ik voorop stellen: ik ben geen interieurstylist. Verre van dat. Ik heb ooit een halve online cursus interieurstyling gedaan en lees er graag over, maar verder weet ik er waarschijnlijk niet veel meer van dan jij! Honestly. Ik doe maar wat hier thuis en ben nog lang niet op het punt dat ik 100% happy ben met ons interieur.
Maar ik vind het wel ontzettend leuk om hiermee bezig te zijn, en ik leer steeds beter wat ik mooi vind in huis en wat wel & niet werkt. Met name op het gebied van woonaccessoires, mijn *kuch* specialisme. Ik vind het nog altijd spannend, maar ik durf langzaam maar zeker te kiezen voor wat ik echt mooi vind. En wellicht heb jij ook wat aan de technieken & tips die mij daarbij hebben geholpen! Vandaar dat ik ze in deze blog graag met je deel.
1. Maak een moodboard & kies je kleuren
Je huis inrichten begint natuurlijk altijd met inspiratie opdoen! Als je het lastig vindt om oude spulletjes met nieuwe meubels en accessoires in huis te combineren, kan het fijn zijn om een moodboard & kleurenpalet te maken. Klik rond op Pinterest en sla op wat je aanspreekt. Met de gratis tool Canva kun je bijvoorbeeld heel makkelijk online een moodboard maken voor je interieur. Maak een kleurenpalet en voeg plaatjes en foto’s toe van de sfeer die je mooi vindt.
Combineer in je moodboard foto’s van nieuwe meubels en vintage, brocante of antieke items, dan zie je meteen of het leuk mixt! Uiteraard kun je ook offline aan de slag met knippen & plakken. Ga vervolgens op zoek naar meubels en woonaccesoires die passen bij je moodboard en je kleurenpalet. Zo weet je dat je altijd thuis komt met iets dat bij de rest past. Uiteraard kun je de meeste (houten) meubeltjes een andere kleur geven, dan weet je zeker dat het matcht in jouw interieur.
2. Bepaal jouw interieurstijl (mix & match!)
Het is uiteraard heel handig om te weten wat voor interieurstijlen er allemaal zijn en welke nieuwe ontwikkelingen er zijn op het gebied van meubels, accessoires en kleuren. Dat helpt je ontdekken wat je wel en niet mooi vindt. Maar met deze tip bedoel ik niet: kies één interieurstroming en blijf daar bij. Integendeel! Het gaat er juist om dat je je eigen, unieke stijl samenstelt.
In de wereld van interieurdesign is het gebruik van contrasterende stijlen en stromingen één van de fundamentele principes. Mixen & matchen zorgt voor spanning en maakt je interieur bijzonder en interessant! Juist door dus niet in strakke hokjes als modern, industrieel, boho, Scandinavisch of romantisch te blijven en dingen te combineren die jij mooi vindt, creëer je een unieke stijl die helemaal bij jou past! Vintage, antiek of brocante kan, door de bijzondere sfeer die het uitstraalt, daar heel goed bij helpen.
3. Tweedehands, vintage, brocante of antiek?
Welke oude spullen passen bij jouw stijl? Er is zóveel te koop! Niet alle tweedehands meubels en accessoires zijn uit het hout gesneden. Wat is eigenlijk het verschil tussen tweedehands, vintage, brocante en antiek? De overkoepelende term voor alle spullen die niet fonkelnieuw zijn, is natuurlijk tweedehands. Tegenwoordig is de term preloved populair, want oudere spulletjes kunnen natuurlijk ook derde-, vijfde- of misschien zelfs tiendehands zijn.
Onder die twee termen valt dus eigenlijk alles dat al één of meerdere andere eigenaren heeft gehad. Meubels en woonaccessoires die minimaal 100 jaar oud zijn, noemen we antiek. Dat betekent anno 2023 dus dat ze uit 1923 komen of ouder zijn. Met vintage worden over het algemeen spullen bedoeld die uit de jaren ´20 t/m ´80 (soms ´90) van de vorige eeuw komen.
Doorleefd of juist zo gaaf mogelijk?
Bij vintage meubels en woonaccessoires gaat het er vaak om dat de spullen er nog zo gaaf, ongehavend en mooi mogelijk uitzien. Brocante is een Franse term, het betekent vlooienmarkt of rommelmarkt. Brocante items komen doorgaans ook uit 1920 tot circa 1980, maar zijn duidelijk gebruikt. Ze hebben die typische patina, een doorleefd uiterlijk. Krassen, barsten en ontbrekende onderdelen zijn onderdeel van de charme, dat is wat mensen er juist zo mooi aan vinden!
Lang verhaal kort: als je oudere spullen wil combineren met fonkelnieuwe spullen in huis, is het fijn om te weten wat je mooi vindt. Zijn het spullen uit een bepaalde periode die je aanspreken? Hou je bijvoorbeeld van Queen Anne meubeltjes? Of juist van industriële stukken uit de jaren vijftig? Vraag je ook af: wil ik spullen die mooi en heel zijn of juist gehavend en doorleefd? Dat maakt het veel makkelijker zoeken en combineren!
4. Zorg voor balans & harmonie
Als je weet wat je mooi vindt, dan is de volgende vraag: hoe maak je er nou een mooi geheel van? Hoe combineer je oud met nieuw op zo´n manier dat het allemaal klopt en stijlvol oogt? Het mixen van verschillende stijlen geeft je, zoals gezegd, contrast. Dat zorgt voor spanning en maakt het visueel interessant. Maar aan de andere kant wil je ook cohesie, harmonie en balans. Eén van de beste manieren om daar voor te zorgen, is herhalen.
Herhaal kleuren, materialen, texturen en vormen
Dat kan ten eerste met kleuren. Als je zowel moderne als oudere items in een zelfde kleur combineert, voelt het geheel al snel logisch en in balans. Je kunt ook voor harmonie zorgen door materialen en texturen, houtsoorten of bepaalde vormen te herhalen. Wat ook helpt om er een mooi geheel van te maken, is meerdere spullen uit dezelfde tijdsperiode (Queen Anne, Art Deco, Mid Century) of een bepaald gebied in de wereld (Zuid-Oost Azië, UK of Frankrijk) mixen met je moderne meubels en accessoires.
Pas de 80/20-regel toe
Wat is vervolgens de ideale verhouding tussen je nieuwe spullen en de oudere items in je huis? Dat hangt natuurlijk helemaal van je persoonlijke smaak af. Wat vaak goed werkt, is de 80/20 regel. Oftewel: kies voor 80% aan nieuwe, moderne spullen en combineer dat met zo´n 20% aan zorgvuldig uitgekozen vintage, brocante of antieke items voor die bijzondere sfeer. Een andere verhouding kan natuurlijk ook! As I said: het is maar net wat je persoonlijke voorkeur is.
5. Begin klein (met woonaccessoires)
Weet je niet waar je moet beginnen? Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het kopen van tweedehands, vintage, brocante of antieke spulletjes voor je interieur, dan kan het slim zijn om klein te beginnen. En daarmee bedoel ik: (kleine) woonaccessoires. Denk aan vazen, potten, tafellampen, servies, kleine beeldjes, oude boeken en oude prints in fotolijsten voor aan de muur.
Wat ook super tof is om mee te beginnen, zijn vintage typemachines of camera’s als decoratie in huis. Ik kijk verder in brocante & vintage zaakjes graag naar oude manden of kratten om spulletjes in op te bergen. Door klein te beginnen, ontdek je wat je echt aanspreekt en wat niet en leer je je eigen stijl kennen! Zonder dat je meteen een grote beslissing hoeft te nemen.
6. Ga voor tijdloos
Het klinkt super voor de hand liggend, maar de allerbelangrijkste tip is toch wel: kies alleen spullen die je écht mooi vindt. Probeer niet te veel mee te gaan in trends en hypes. Dat is lastig, want als je vaak dezelfde spullen ziet langskomen in bladen, bij vrienden en online op Instagram en Pinterest, dan wen je er aan. Je gaat de vormen, kleuren en type meubels die op dit moment in zijn associëren met stijl en klasse.
Dat het prachtig staat bij een ander, betekent niet dat je het ook echt mooi vindt voor bij jou thuis! En bovendien: alles wat super trendy is, is over een paar jaar ook weer uit. Koop daarom items die voor jou tijdloos ogen. Spullen waarvan je denkt: dit is echt IK en dit vind ik over 10-15 jaar nog steeds mooi. Ook al is dat lastig inschatten, want je smaak verandert, ik weet er alles van. Het is een kwestie van oefenen, maar ik beloof: je wordt er langzaam steeds beter in.
7. Upcyclen & aanpassen
Dit is iets wat ik persoonlijk nog erg moeilijk vind: de potentie zien. Soms heeft een tweedehands meubel de perfecte maat, de juiste verhoudingen, de goede stijl, maar is-ie het toch nét niet. Voordat je nee zegt: probeer de mogelijkheden te zien. Je kunt zoveel dingen doen om een meubel aan te passen. Dat begint natuurlijk met schuren & verven. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de hardware vervangen: andere knopjes, greepjes of handvatten erop monteren.
Nog een stapje verder? Ik heb mensen gezien die bijvoorbeeld andere pootjes onder een kastje zetten of juist pootjes weghalen. Ook tof: een ander blad op een kastje of tafel monteren, bijvoorbeeld een neutraal houten werkblad op een geverfd kastje. Of een mooie plaat van marmer bovenop een oude salontafel. Dat klinkt ingewikkeld, maar het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn! Soms is het een kwestie van kitten en klaar. Maar ja, je moet de mogelijkheden wel zien én het durven aanpakken.
Hoe mix jij vintage & brocante in je interieur?
Jeetje, ik had helemaal niet in de gaten dat dit een enorm lange blog is geworden. Blijkbaar had ik er toch meer over te vertellen dan ik vooraf had gedacht, haha! Ik hoop dat het interessant was om te lezen. Vragen zijn natuurlijk welkom. En jullie tips natuurlijk ook! Hoe combineer jij vintage, tweedehands, brocante of antiek in een verder modern of eigentijds interieur? Deel jouw ervaringen gerust in de reacties hieronder. Is ook weer leerzaam voor andere lezers. Thanks!
Bianca G says
Wat een ontzettend leuke blog is dit, heb het zelfs 2x gelezen🤣. In mijn vorige woningen had ik een aantal zelf geschilderde en veranderde meubeltjes. Super leuk! Nu heb ik die niet meer. Wel heb ik in een basic ikea boekenkast een aantal oude kinderboeken van mijn moeder staan. Geweldig vind ik dat.
Ik heb ook 2 brocante lampen, leuke wit gedraaide houten voeten met rieten kapjes. Verder heb ik meerdere 2ehands kringloop of rommelmarkt koopjes, van een hardhouten tuintafel tot leuke bloempotjes. Ik hou ervan.
Esther Holten says
Bedankt voor de tips om vintage en brocante meubels met elkaar te combineren. Ik ga binnenkort ook op zoek naar nieuwe accessoires. Ik heb al veel antieke spullen gevonden in het verleden.