Ongeveer een jaar geleden maakte ik voor een aftelvlog op Christmaholic voor het eerst deze pompoenvormige appelflappen. Het was een experimentje. Ik gebruikte dezelfde techniek als voor het maken van pompoentjes van beton, maar dan met bladerdeeg en appelvulling. I had no idea if it would work. Maar het was een succes! Hieronder vind je het recept + de bereidingswijze.
Pompoenvormige appelflappen
De foto die ik postte op Instagram vorig jaar met de pompoenvormige appelflappen was één van mijn eerste foto’s waar meer dan 1000 likes op kwamen. Achteraf had ik toen zoń spijt dat ik geen fotos had gemaakt van alle stappen en geen verticaal filmpje zodat ik het proces kon delen in mijn stories, een reel of op TikTok.
Dus er zat maar één ding op: ze nog een keertje maken en dit keer wel de camera erop. Wat een stráf haha. Hieronder vind je de lijst met ingrediënten en de uitleg + fotootjes voor de stappen. Mocht je een filmpje willen zien, kijk dan de vlog van vorig jaar even terug of check mijn Instagram-account. Daar heb ik een reel gedeeld van het proces.
Ingrediënten: wat heb je nodig?
Voor zes kleine, hapklare appelflapjes (of eigenlijk: appelpompoentjes) heb je nodig:
- 6 plakken bladerdeeg uit de vriezer, ontdooid
- 1,5 zoetzure appel, geschild en in kleine blokjes
- 0,5 theelepel pumpkin spice of koekkruiden
- 0,5 theelepel kaneel
- 2 eetlepels kristalsuiker + extra voor over de pompoentjes
- 1 ei, losgeklopt
- 3 kaneelstokjes of chocolade stokjes
Ingrediënten & materialen
Je kunt pumpkin spice kruiden gebruiken of koekkruiden, die vind je allebei gewoon bij de supermarkt. Verder heb je nog wat materialen nodig: om te beginnen een schone schaar + speciaal keukentouw (géén gewoon touw), bijvoorbeeld deze van Dille & Kamille. Daarnaast heb je een bakplaat met bakpapier nodig en een kwastje om de pompoenvormige appelflappen met ei te bestrijken. In plaats van kaneelstokjes kun je eventueel ook chocolade sticks of Oreo wafer rolls gebruiken!
Hoe maak je de pumpkin shaped appelflapjes?
- Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht. Doe de appelblokjes samen met de 2 eetlepels suiker, de kaneel en de pumpkin spice of koekkruiden in een kom en meng de vulling goed door elkaar.
- Leg een plakje bladerdeeg op je werkblad en doe er een a twee eetlepels vulling op. Niet te veel, want dan krijg je hem zometeen niet dicht.
- Vouw de punten nu over de vulling heen, zodat er geen openingen meer zijn in het deeg (anders lekt de vulling eruit). Maak een bolletje van het deeg. Draai de bol met appelvulling om en breng eventueel met je handen nog wat in model.
- Leg 3 of 4 strengen keukentouw op je werkblad, zie de foto’s voor de positionering. Leg daar de appelbol bovenop met de dichtgevouwen kant naar beneden.
- Bind nu de twee uiteinden van de 3 touwtjes aan elkaar vast in het midden van de appelbol. Trek het touw zachtjes aan terwijl je dit doet. Niet te hard, want dan breekt het deeg. Knip het overtollige touw af.
- Besmeer elk pompoentje royaal met losgeklopt ei en strooi er wat suiker overheen.
- Zet de pompoenvormige appelflappen ongeveer 20-25 minuten op een met bakpapier beklede plaat in de oven op 200 graden tot de bovenkant goudbruin is.
- Laat de appelflapjes vijf a tien minuutjes afkoelen en haal dan het keukentouw los met schone handen. Dit gaat het makkelijkst door het touw met een schone schaar op de plek waar ze aan elkaar vastgebonden zijn los te knippen en de touwtjes één voor één voorzichtig los te halen.
- Knip nu de kaneelstokjes door midden en steek in elk pompoentje een half stokje. Dit is natuurlijk puur ter decoratie, de stokjes eet je niet op :).
Ga jij deze pompoenflapjes maken?
Uiteraard kun je de pompoenvormige appelflapjes ook maken met andere fruitvulling. Denk aan kersen of peer. Of maak ze hartig met een vulling van pompoenpuree gemengd met pumpkin spice kruiden. Mocht je ze gaan maken, dan wens ik je heel veel plezier in de keuken en natuurlijk: smakelijk eten!
Tessa♡ says
Heerlijk om te doen op een regenachtige zondag en bijna te leuk om op te eten ik heb er zin in!!!
Clasien+Kaethoven says
Dit is geweldig. Mijn man is volgend weekend jarig en dan ik mooi deze “pompoenflappen” maken. Ook de pompoentjes roomkaas had ik in gedachten. Zo,n zin in!!!
Gonny says
Zeker weten dat ik deze ga maken! 🙂
Ze zien er geweldig leuk uit en klinken heerlijk.
Zag toevallig ook een blogje met een recept van pumpkin spice nuts (vergelijkbaar met jouw candied nuts; maar dan met pumpkin spice kruiden). Die combi ga ik binnenkort zeker maken.