Dag moestuinliefhebbers! Het is eigenlijk alweer veel te lang geleden, maar ik heb een eindelijk een nieuw moestuindagverhaal voor je klaarliggen. Vandaag gaan we het uitgebreid hebben over moestuinieren in de herfst, en – meer specifiek – je moestuin voorbereiden op het najaar. Welke taakjes kun je nu – eind augustus – doen in de moestuin en wat valt er allemaal te zaaien?
Je moestuin voorbereiden op de herfst
Mijn laatste moestuinblog dateert alweer van 10 juli, bijna anderhalve maand geleden dus. Toen ging het over het beschermen van je groentjes tegen hitte. Ook al is het nu nog hartstikke warm en schijnt de zon nog volop (sterker nog, we zitten hier alweer midden in een flinke hittegolf)… De dagen worden al korter en de herfst staat voor de deur. Als je in oktober en november nog wat wil kunnen oogsten, is dit hét moment om je daarop voor te bereiden. Laten we ons gaan voorbereiden op moestuinieren in de herfst!
Tips om het moestuinseizoen te verlengen
Als het vroeger donker wordt en minder warm, zullen je groentjes veel minder snel groeien. Wat kun je doen om het seizoen zo lang mogelijk te rekken?
- Ten eerste natuurlijk op tijd zaaien. Als je in de herfst nog wat wil kunnen oogsten, zaai dan NU. Zo snel als je kunt. Elke lange, warme, zonnige dag is meegenomen.
- Dat betekent ook: nu oogsten wat klaar is. Oogst je plantjes jong, dan zitten ze boordevol vitamines en zijn ze vaak het lekkerst. Te lang wachten met oogsten is één van de meest gemaakte fouten in de moestuin. Hoe eerder je de zomergroentjes oogst, des te meer plek je hebt om te zaaien & plantne voor oogst in de herfst.
- Als het natter en kouder wordt, krijgen sommige planten (zoals courgette) last van meeldauw. De bladeren worden aangetast en sterven af. Wil je zo lang mogelijk blijven genieten van nieuwe courgettes? Spray de bladeren dan in met een mengsel van 40% melk en 60% water. Herhaal als het flink geregend heeft. Dit vertraagt de schimmelgroei.
- Groenteplantjes kopen. Sommige groentjes kun je nu niet meer zaaien, maar als je aan plantjes kunt komen, kun je wel degelijk nog oogsten de komende herfst of winter. Zie voor een aantal plantbare groente het overzichtje hieronder!
- Deksels erop! Als de nachten kouder worden, krijgen sommige groentes het zwaar. Als je moestuinbakken op poten van Elho hebt, is dit het moment om – zeker in de nachten – de kweekdeksel er weer op te zetten.
- Voor grote moestuinbakken heeft Makkelijk Moestuin hele handige moestuinmutsen, die je om de hoeken van de bak kunt vastmaken als een hoeslaken. En voor de moestuin in volle grond is er speciale horticultural fleece te koop.
Welke groente kun je in augustus zaaien?
Eind augustus kun je nog best wel wat groentjes zaaien, maar wacht niet te lang meer als je nog wat wil kunnen oogsten de komende herfst. De dagen worden korter, de zon wordt minder krachtig. Hoe later je zaait, hoe kleiner de kans op een succesvolle oogst. De volgende groentjes kun je bijvoorbeeld nu (eind augustus) nog prima zaaien voor oogst deze herfst/winter:
- Andijvie
- Rode bieten & chioggia bieten
- Paksoi
- Radijsjes
- Sugarsnaps
- Peultjes
- Rucola
- Snijbiet
- Spinazie
- Bepaalde slasoorten, zoals pluksla en eikenbladsla
- Koriander
- Wortels
Welke groente kun je uitplanten voor de herfst?
Dan zijn er nog een aantal soorten groente en kruiden die je nu – eind augustus, begin september – kunt uitplanten. Je hebt hiervoor dus (kleine) plantjes of pootgoed nodig! Wat kun je zoal poten / planten?
- Prei | tot eind augustus uitplanten, de hele herfst & winter te oogsten
- Rode winteruien | tussen half sep. & half nov. planten, oogsten vanaf volgend jaar juni
- Gele winteruien | tussen half sep. & half okt.planten, oogsten vanaf volgend jaar juni
- Knoflook | in oktober/november teentjes in de grond doen, volgend jaar zomer oogsten
- Saffraankrokus | bol tussen half aug. & half sep. planten, in oktober saffraan oogsten
- Rabarber | in augustus / september planten, volgend jaar vanaf maart/april oogst
- Venkel | kleine plantjes kun je eind oktober oogsten
- Winterharde kruiden zoals rozemarijn en tijm
Ik heb saffraankrokusbollen en preiplantjes gekocht bij Moestuinweetjes. De saffraankrokusbollen zijn 10+, dat wil zeggen dat ze als het goed is dit jaar nog oogst moeten geven, ik ben benieuwd! Bij Moestuinweetjes koop je trouwens ook gele en rode winteruien, mocht je daar naar op zoek zijn.
moestuinieren in de herfst: wat zaai jij?
Dat waren mijn tips om het seizoen zo lang mogelijk te rekken, nog volop te kunnen oogsten in de herfst en je moestuin voor te bereiden op oogst in de winter & het vroege voorjaar. Ik ben heel benieuwd hoe jij je voorbereidt op moestuinieren in de herfst. Welke groentjes zaai & plant jij in augustus en september? Plant je straks ook uien en knoflook? Of bewaar de ruimte in je moestuin zodat je weer volop kunt zaaien in het voorjaar? Ik hoor het heel graag in de reacties hieronder! Ook als je nog vragen hebt.
Geniet van de laatste zomerse weken!
Arja's place says
Ik vraag me af of je echt speciaal uien koopt via de site of als ik uien op de markt haal, zelfde met knoflook. Wil dat graag gaan proberen, en hoe te oogsten/drogen lees ik vast volgend jaar of kan ik hier al vinden.
Saskia de Laat says
Voor uien koop je speciaal pootgoed, dat zijn kleine, speciale uitjes die uitgroeien tot grote uien. Zaaien kan ook maar dat duurt heeeeeel lang. Je hebt dus winter- en zomeruien. Pootuitjes koop je in het tuincentrum en online, de winteruitjes zijn vanaf september verkrijgbaar. Voor knoflook kun je gewoon teentjes van een bol uit de supermarkt in de grond stoppen. Hoe groter de teen, hoe groter de bol wordt! Ik haal knoflookbollen bij de Marentakkenkwekerij in Moergestel, zij hebben de Morado, mijn favoriete ras. En hoe je ze het beste kunt drogen zal ik volgend jaar meenemen in een blog, goede tip!
Tessa♡ says
En weer genoten van je blog en wat een geweldige foto’s erbij zo leuk!! Ik ga zeker voor de uien en de knoflook. Dankzij jou heb ik toch echt een nieuwe hobby ontdekt 2 jaar geleden al moeten mensen om me heen nog steeds lachen als ik ze vertel dat ik heerlijke paprika’s en tomaatjes uit eigen tuin heb niemand dacht namelijk dat ik het echt zou laten slagen (ook een reden waarom ik extra mijn best deed) aangezien ik een cactus nog dood liet gaan en een kunst plant 2x water heb gegeven voordat ik doorhad dat hij nep was.
Liefs, Tessa