Hello, and welcome to Flip Flop Gardening! Ik krijg op Instagram áltijd opmerkingen over mijn slippers als ik fotootjes of filmpjes deel in tuin of de moestuin. Want ja, die draag ik vrijwel altijd. Daarom heb ik er maar een hashtag bij verzonnen: #flipflopgardening. En misschien moet ik daar het Nederlandse #tuinierenopslippers aan toevoegen? Afijn, daarover zometeen meer. Ook heb ik vandaag in de aanbieding: fun facts over courgettes. Waaronder de ins & outs van courgetteseks: het handmatig bestuiven van de vrouwelijke courgettebloem. Let’s go!
Eerst even iets over die slippers
Ik ga even iets opbiechten: ik hou niet van sokken. En eigenlijk ook niet van schoenen. Mijn voeten zijn het meest happy als ze bloot zijn of in fijne slippertjes / sandaaltjes zitten. Het hele jaar door, ook in de winter. En dat is dan ook mijn favoriete manier van tuinieren. Op mijn slippers. Zelfs als het licht vriest, haha. Dus misschien moet ik deze rubriek die nu ‘moestuindagboek’ heet een nieuwe naam geven? The Flip Flop Gardening Diaries ofzo. Als er nog een leuk schoenenmerk of slipperbedrijf is dat me wil sponsoren lijkt me dat echt geweldig, lol!
Taakjes in de moestuin afvinken
Oké, over naar serieuzere moestuinzaken. De afgelopen weken heb ik heel wat taakjes gedaan in de moes. De periode ervoor kon ik nog niet zoveel omdat ik aan het herstellen was van een operatie, zoals je in mijn vorige moestuindagboek kon lezen. Maar sinds een paar dagen gaat het gelukkig weer wat beter en kan ik weer wat dingetjes doen. Ik mag nog niet zwaar tillen en moet echt nog rustig aan doen, maar heb wel wat grote en kleinere moestuinklussen gedaan.
Kleine taakjes, grote taakjes
Ik heb ten eerste mijn besproeiingsysteem uitgebreid en de potten onder de moestuinbakken op poten er op aangesloten. Ook heb ik een bodemvochtigheidssensor gekocht en die aan de computer gekoppeld. Nu wordt het besproeiingsschema onderbroken als de grond te nat is (omdat het voldoende geregend heeft bijvoorbeeld). Zo bespaar ik water en zorg ik dat mijn plantjes niet verdrinken. Ideaal! En verder heb ik de volgende taakjes kunnen afvinken:
- Het verwijderen van de peultjesplanten tegen de trellis. Wat hebben we dit jaar onwijs veel oogst gehad, echt ongelofelijk. We konden zeker drie keer per week peultjes eten. Ik heb de witte stikstofbolletjes van de wortels in de mix gewreven. Dit is namelijk uitstekende voeding voor de volgende planten in de bak.
- Het geven van voeding aan de gulzige groentes en ook de de bloemen (Dahlia’s), zodat ze volop bloemen (en vruchten) kunnen aanmaken
- Mijn citroenstekje een nieuw huisje gegeven in een pot met potgrond, zand, steentjes en vermiculiet erdoor voor optimale drainage. Hopelijk krijg ie nu weer een groeispurt!
- De aardbeien in mijn bakken een vers laagje stro gegeven, dit helpt tegen het rotten van het fruit voordat het plukrijp is,wat we niet willen.
- En natuurlijk kleine dingen als onkruid weghalen, hier en daar vakken met zaailingen uitdunnen, zodat de overgebleven zaailingen alle ruimte krijgen. En nieuwe groentjes zaaien in de leeggeoogste vakken.
courgettebloemen & courgetteseks
It’s that time of year again! Courgettebloemen bloeien, en dus zet ik Barry White weer op – of Marvin Gaye – en is het tijd om de natuur een handje te helpen! Als je genoeg bijen en andere bestuivers in je tuin hebt en genoeg courgetteplanten, dan is dit meestal niet nodig. Sommige mensen krijgen zoveel courgettes dat ze niet meer weten wat ermee te doen. Maar is dat niet het geval, dan kan het geen kwaad om de natuur een beetje te helpen.
Hoe? Door de vrouwelijke bloemen handmatig te bestuiven. Sexy time! Het eerste wat je moet weten, is hoe de mannelijke en vrouwelijke bloemen van de courgetteplant eruit zien. Gelukkig kun je ze al heel vroeg onderscheiden. Onder de vrouwelijke bloem zit een vruchtbeginsel (een mini-courgette). De mannelijke zit op een steeltje. Op de foto’s hieronder zie je opkomende mannelijke en vrouwelijke courgettebloemen. Deze zijn nog gesloten en nog te jong voor seks ;-).
Hoe bestuif je courgettebloemen?
Op de foto’s hieronder zie je hoe de bloemen eruit zien als ze open zijn. Het bevruchten van de vrouwelijke bloem doe je door de bloemblaadjes van een mannelijke bloem te verwijderen en de stamper van de mannelijke bloem over de – ehh – vruchtbare delen van de vrouwelijke bloem te wrijven. Nu snap je waarom ik dat courgetteseks noem 🤣. Sommige mensen gebruiken trouwens liever een wattenstaafje of kwastje om de vrouwelijke bloem te bestuiven, maar meestal is dat niet nodig.
Courgettes houden van Ochtendseks
Doe het bestuiven bij voorkeur in de vroege ochtend. Waarom? Dan zijn de bloemen doorgaans het vaakst geopend (ze zijn maar kort open) en heb je dus meer kans op succes. De vrouwelijke bloem moet echt open zijn voor courgetteseks (makes sense, no?). Het kan wel werken om de stamper van een mannelijke bloem die al weer wat gesloten is te gebruiken.
Check vooral of er nog genoeg stuifmeel te zien is. Een kwastje gebruiken kan dan wel helpen. Mocht het bestuiven mislukken, dan laat de courgetteplant de bloem met vruchtbeginsel vanzelf vallen. Zo niet: dan heb je straks een lekkere courgette! Nou, dat was het. Tot zover de biologieles van juffrouw Saskia ;-).
10 fun facts over courgettes
Nu we toch over courgettes bezig zijn, hier zijn nog tien vrolijke weetjes over deze heerlijke zomergroente. Eens kijken of jij dit allemaal al wist!
- Courgettes zijn super gezond! Ze bevatten niet alleen vitamine C, maar ook kalium (zelfs meer dan bananen). En verder vitamine A, B1, B2, B16, B11 en antioxidanten.
- Courgettes zijn zomerpompoenen. De planten zijn van dezelfde familie als de pompoen, alleen eet je ze als de schil nog zacht is. De bladeren (en bloemen) lijken erg op elkaar.
- De courgette is eigenlijk een vrucht, geen groente. Botanisch gezien dan.
- Naast de bekende groene courgette zijn er ook gele, gestreepte, bolle courgettes en zelfs witte/hele lichte soortjes. Allemaal smaken ze weer ietsje anders.
- Als je twee (of meer) courgetteplanten plant in je moestuin, krijg je veel meer courgettes. Why? Omdat dan de kans groter is dat er mannelijke en vrouwelijke bloemen tegelijk open zijn en de bijtjes de vrouwelijke bloemen kunnen bestuiven.
- Normaal gesproken plant je ongeveer één courgetteplant per vierkante meter, omdat ze veel grondgebied in beslag nemen. Ik heb klimcourgettes van Makkelijke Moestuin. Die kun je omhoog leiden langs een klimrek en nemen dus minder plek op de grond in. Ideaal!
- Zucchini zijn gulzige planten, geef ze tijdens regelmatig wat voeding voor meer courgettes!
- Groter = niet beter. Oogst courgettes als ze nog relatief klein zijn, dan hebben ze veel meer smaak! Hoe donkerder de schil, hoe meer vitamines en mineralen de vrucht bevat.
- De bloemen zijn ook eetbaar. Je kunt ze vullen en zelfs in beslag frituren.
- Je kunt (jonge) courgettes ook rauw eten, in dunne linten door de salade bijvoorbeeld
Meer moestuin-updates, leuk?
In 2020 en 2021 heb ik tijdens de drukste periode in de moestuin – de zomer – amper blogs over de moestuin geplaatst. Eigenlijk best wel suf haha. Daarom had ik me dit jaar voorgenomen om wat vaker – misschien wel meer dan 1x per maand – wat updates te delen. Ik hoop dat jullie dat leuk vinden. Ik ben nogal een perfectionist (guilty!) en denk vaak dat ik echt iets super boeiends te melden moet hebben om een blog te plaatsen. En dat er ook altijd perfecte met mijn spiegelreflexcamera geschoten plaatjes bij moeten.
Maar als ik dan kijk naar wat andere mensen delen op Instagram en in hun blogposts, ben ik denk ik te kritisch. Er gaat een liedje rond onder reels op Insta waarin iemand zingt: ‘Everything is content, everything is content’. En dat gaat vanaf nu dan ook maar mijn nieuwe motto zijn. Minder kritisch denken, meer spontaan delen. Ook al heb ik geen make-up op en krijg ik ongetwijfeld opmerkingen over mijn te witte benen (een belachelijk schoonheidsideaal trouwens, maar dat terzijde). I don’t care anymore. Ik hoop dat jullie het kunnen waarderen!
Over een paar weken ben ik dus weer terug met een nieuwe update. Mocht je nog specifieke moestuinvragen hebben, iets willen weten over een bepaalde groente (hoeft natuurlijk niet persé courgette te zijn), stel ze gerust hieronder. Ook als je gewoon iets leuks wil delen over jouw moestuinervaringen, het reactieformulier hieronder is speciaal voor jou geopend!!
See you next time!
Bianca G says
Hey saskia, ik vind het heerlijk om over je belevenissen te lezen, en zeker ook over de tuin! Sinds 3 maanden heb ik dus een nieuwbouwtuintje en daar ben ik dus nu druk bezig om het leuk te maken voor mens en plant hahaha.. heb tussen de gewone planten nu tomaten, paprika, komkommer en 1 courgetteplant staan. Ook ik doe aan zelfbestuiving bij de courgette. Zie dat er inmiddels 3 courgettes blijven zitten en gaan groeien dus blijkbaar werkt het.
Hij staat alleen smorgens in de zon dus ben benieuwd of hij wel groot wordt.
Heb dit jaar voor het eerst den zwarte en bruine tomaat! Ken jij het? Ik dus niet.. wordt helemaal blij als ik ergens een bloemetje zie komen en geniet met volle teugen van de tuin.
Blijft dus vooral veel berichtje en verhaaltjes maken ik geniet ervan..
Esther says
Hartstikke leerzaam deze blog! Leuk al die courgette weetjes. Ik ben dol op courgettes en ik snap nu waarom ik vorig jaar geen courgettes had haha. Blijf lekker jezelf, witte of bruine benen, lekker belangrijk. Je bent altijd zo leuk jezelf en dat is veel fijner!
Yvette says
Hai Saskia,
Leuk dat je de laatste tijd weer veel blogs schrijft. Ik heb ze echt gemist toen je ziek was. En ik vind het juist leuk als je lekker jezelf bent in je blogs en vlogs.
Hilarisch, die courgette ochtendseks. Ik zie het levendig voor me. Blijf vooral lekker veel schrijven over en foto’s neerploffen van jou in je moestuin. Ik kijk er altijd naar uit. Je schrijfstijl is zo leuk, ik geniet ervan.
Tessa♡ says
Lieve Saskia,
Ik heb je blog met een hele grote glimlach gelezen. Ik dacht dat ik de enige was die het liefst het hele jaar door op slippers loopt (sokken en schoenen voelen al snel te warm) die van jou zijn alleen een stuk hipper! Ik loop altijd en eeuwig op mijn Havaianas die ik inmiddels in alle kleuren van de regenboog in mijn bezit heb HEERLIJK! En oja de witte benen.. hoe vaak ik niet te horen heb gekregen en nog krijg dat ik net een melkfles ben… Ik ben zelf schoonheidsspecialiste en kan je echt zeggen dat bruin een ongezond schoonheids ideaal is! Juist omdat je zo vreselijk jezelf bent en zo spontaan schrijft en plaatst maakt het dat je blog voor echt iedereen is. Ik kijk uit naar de volgende!
Liefs, Tessa