Ik at dit traditionele Hawaiiaanse voorgerecht voor het eerst in California, in het geweldige restaurant ‘Sam’s Chowder House’. Ik heb het toen ik weer thuis was gelijk proberen na te maken (met wat hulp van het internet). Daaruit is dit heerlijke recept gekomen!
Voorgerecht voor sushilovers
Hawaiiaanse Tuna Poke combineert het heerlijke van sushi (goddelijke rauwe tonijn!) met de culinaire geheimen van de Aziatische keuken. Gember, pittige chili, limoen, bosui en nog veel meer lekkers. Tuna poke (spreek uit po-keh) smaakt niet alleen goddelijk, het ziet er ook nog eens heerlijk uit. En het is een perfect begin van een Aziatisch of Hawaiiaans etentje! Goede roodkleurige tonijn vind je trouwens niet bij de Appie Happie, maar op de markt, bij de visboer of de groothandel (Sligro, Makro).
- 500 g tonijnfilet (geelvin bijvoorbeeld)
- 4 lente-uitjes, in ringetjes
- 2 el sesamzaadjes
- 2 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- 2 el vissaus (Thais)
- 2 el geraspte verse gember
- 1 chilipeper in kleine stukjes
- 1 limoen, geperst
- vier glazen
- Doe de gesneden lenteuitjes met de sesamzaadjes, sesamolie, sojasaus, vissaus, geperste limoensap, gember en chili in een kommetje en roer door elkaar. Proef even of de smaken goed in balans zijn. Voeg voor wat meer zout extra sojasaus toe en voor wat meer zuur extra limoensap.
- Snijd de tonijnfilets in kleine stukjes en meng ze goed door de dressing. Verdeel de tonijn met dressing over de vier glazen, garneer met wat extra sesamzaadjes en eventueel nog wat stukjes chili en serveer direct (met stokjes of een vorkje).
- Smakelijk!
Voorbereidingstip
Nog een tip: Je kunt dit gerecht niet helemaal van tevoren maken want zodra de tonijn bij het mengsel gaat, zorgt het limoensap voor een stukje garing. Je kunt wel vantevoren de dressing maken (zonder de sesamzaadjes) en de tonijn in stukjes snijden en deze apart in de koelkast bewaren. Vlak voor je gaat serveren kun je dan de sesamzaadjes door de dressing doen, de tonijn en dressing mengen en het mengsel in de glaasjes doen!
Kies duurzaam gevangen tonijn
Er is de laatste jaren veel te doen over de herkomst van tonijn, overbevissing is een grote bedreiging. Er is dan ook weinig duurzaam gevangen tonijn beschikbaar. Je kunt tegenwoordig het beste kiezen voor Yellowfin Tuna (geelvin) die met de hand gevangen is (weinig bijvangst). Dat betekent wel dat de vis nog wat duurder is dan gebruikelijk, maar je weet in elk geval dat er goed mee omgegaan is en dat je niet bijdraagt aan het uitsterven van een ras. Wil je er zeker van zijn: vraag aan je visboer waar de vis vandaan komt en hoe hij gevangen is. In deze PDF van goedevis.nl lees je precies welke tonijn eerste en tweede keus is en welke je liever niet koopt.
[…] zou ook bijvoorbeeld deze heerlijke Hawaiiaanse tuna poke als voorgerecht kunnen serveren. Het is duidelijk […]