Ik wist om eerlijk te zijn niet hoe ik dit projectje moest noemen. Het is nog niet echt voorjaar, maar ook niet full on winter. Net zoals buiten dus! Het kan misschien nog wel sneeuwen, maar ondertussen zien we de eerste tekenen van de lente alweer: voorjaarsbollen! Dat sfeertje wilde ik vertalen naar een centerpiece voor in huis. We gaan binnen versieren met voorjaarsbollen!
Pril groen: Tussen winter & voorjaar
In februari snakken we naar voorjaar. Naar langere dagen, meer zon. Maar tegelijkertijd is het toch echt nog winter. Het is zo’n tussenfase in de natuur. Met vroegbloeiers zoals sneeuwklokjes, krokussen en Helleborus. Maar ook de sneeuw en het ijs (nachtvorst) die we in februari en maart zeker nog zien!
Met deze DIY heb ik geprobeerd dit tussenseizoen te vangen en naar binnen te halen. Ik moet zeggen dat het heel lastig was om dit tafereeltje met voorjaarsbollen goed op de foto te zetten. Het oogt al gauw rommelig op beeld haha. Maar in het echt is het super gezellig en sfeervol, al zeg ik het zelf ;-).
Benodigdheden
Wat heb je nodig voor deze deze diy met voorjaarsbollen voor binnen?
- Een doorzichtige glazen schaal voor het mooiste effect
- Cellofaan
- Nepsneeuw
- Diverse voorjaarsbollen
- Evt: witte Helleborus
Voor deze DIY heb ik voornamelijk bollen en bloemen uit de tuin gebruikt. Ik heb wat bloeiende sneeuwklokjes en blauwe druifjes opgegraven (de bollen plaats ik na de bloei gewoon weer terug in de tuin, no worries). Ook heb ik wat witte Helleborus uit de tuin gesnoeid. Verder heb ik narcisjes en kievitsbloemen uit het tuincentrum gebruikt.
tuintje met voorjaarsbollen maken
Stap 1. Allright, we gaan aan de slag met binnen versieren met bloembollen! Begin met het schoonpoetsen van de bollen. Tik buiten de grootste hoeveelheid aarde er vanaf (boven een bloembak of border). Binnen spoel je met handwarm water (niet te warm!) zachtjes de bollen en de worteltjes schoon. Het is even een werkje, maar anders krijg je geen helder water.
Stap 2. Vul je schaal met een laagje kraanwater en verkreukel een lap cellofaan. Leg het cellofaan in de schaal. De folie fungeert enerzijds als steun voor de bollen, zodat ze niet omvallen. Daarnaast lijkt het ook een beetje op bevroren water. Dus het zorgt meteen voor een frosty, winters effect.
Stap 3. De volgende stap is het plaatsen van je voorjaarsbollen in de schaal. Wil je snijbloemen gebruiken (zoals ik ook gedaan heb) dan kun je met een klein schaaltje of met een Kenzan werken. Plaats de bollen tegen elkaar aan, zodat ze goed blijven staan. Vul eventueel aan met wat extra cellofaan als ze niet rechtop blijven staan.
Stap 4. Vul je schaal aan met nog wat extra water en voeg tot slot de kunstsneeuw toe. Strooi de sneeuw over de bollen in je schaaltje heen en duw het hier en daar tussen het cellofaan. Als je meer sneeuweffect wil, kun je de sneeuw ook al in een eerder stadium toevoegen en tot slot nog een extra laag toevoegen. De kunstsneeuw blijft gewoon op het water en de cellofaan liggen.
Hoe lang blijft het mooi?
Geef je winterse voorjaarstuintje regelmatig vers water om zo lang mogelijk te genieten van het tafereeltje. Het tafereeltje met voorjaarsbollen voor binnen blijft zeker een weekje mooi op tafel, afhankelijk van hoe vaak je water ververst, welke bollen je gebruikt en hoe ver de bloemen zijn als je ze erin doet.
Na de bloei kun je de bollen met loof en al (terug) planten in de tuin, zodat je er volgend jaar wederom plezier van hebt. Heb je nog vragen, wil je iets leuks vertellen of delen hoe jij binnen versieren met bloembollen aanpakt? Dat mag altijd in de reacties hieronder!
Trees says
Wat een leuke voorjaars ideeën , ga zeker ook proberen diversen te maken bv met cellofaan , ben benieuwd !!!
Saskia de Laat says
Veel plezier met maken!!
Heidi says
Wat leuk en mooi om te zien.