Het is bijna Valentijnsdag! En je wordt doodgegooid met zoete Valentijnsrecepten. Ik ben zelf niet zo’n enorme zoetekauw. Ik hou van hartige hapjes. Wel zo toepasselijk ook, ‘hart’-ig eten met Valentijn (get it, haha?). En blini’s zijn hier thuis echt favoriet! Speciaal voor Valentijnsdag heb ik hartvormige blini’s gemaakt met gerookte zalm.
Hartjes maken met een uitsteekvormpje
Ik heb een aantal technieken getest voor het maken van deze hartvormige blini’s voor Valentijnsdag. Onder andere het beslag direct in de uitsteekvorm in de pan gieten. Maar daar bleef het beslag de hele tijd aan plakken (ondanks insprayen met bakspray). De hartjes uitsteken uit de gebakken blini’s werkte voor mij het beste!
Wat heb je nodig?
Voor 8-12 blini’s heb je nodig:
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- halve eetlepel fijne suiker
- 1 ei
- 190 ml melk
- flinke snuf zout
- 125 gram gerookte zalm
- 125 gram zure room
- half bosje bieslook
- verse dille
- halve appel (Granny Smith)
Materialen
Qua materialen heb je een hartvormig uitstekertje nodig. Ik heb er eentje van circa 6 a 7cm gebruikt. Kies je een kleinere, dan kun je natuurlijk meer hartvormige blini’s maken. Verder heb je een koekenpan met anti-aanbaklaag nodig en is een beslag- of garneerflesje wel handig.
hartvormige blini’s bereiden
Hoe maak je de hartvormige blini’ s met gerookte zalm? Ik neem je graag stap voor stap mee in het proces.
1. Klop het ei met de melk los in één kom. Meng in een andere kom het zout, de suiker en het zelfrijzend bakmeel. Voeg nu het eimengsel in delen toe aan de droge mix en meng tot een glad beslag. Het is het makkelijkste als je het beslag in een plastic knijpflesje met mondje doet (met behulp van een trechtertje). Daarin kun je het beslag ook in de koelkast wegzetten tot gebruik. Heb je geen flesje, gebruik dan een maatbeker met een schenktuitje of een diepe lepel.
2. Zet een pan met antiaanbaklaag op middelhoog tot laag vuur en laat de pan warm worden. Giet rondjes van het beslag in de droge, warme pan, net iets groter dan je hartvormige uitstekertje. Je ziet al snel luchtbelletjes verschijnen. Wanneer de bovenzijde niet meer glanst (duurt circa 30 – 60 seconden), laten de blini’s ‘los’ van de bodem en kun je ze heel makkelijk omdraaien met een spatel. Laat ze nog een minuutje op de andere zijde liggen en ze zijn klaar!
3. Haal de rondjes uit de pan, laat heel kort afkoelen en steek er – als ze nog warm zijn – met je uitstekertje hartjes uit. De snijrandjes kun je lekker opsnoepen tijdens het koken.
4. Hak de bieslook heel fijn en meng door de zure room. Breng de room op smaak met zout en peper. Schil de appel en snijd in mini-blokjes (maximaal een halve centimeter groot).
5. Doe een beetje zure room op elk hartje. Snijd de gerookte zalm in dunne lange reepjes en rol op. Zet de rolletjes op de zure room. Garneer met stukjes appel, verse dille en een beetje peper.
Hartig valentijnsrecept: hartvormige blini’s
En dat was het! Ik hoop dat je dit hartige valentijnsrecept leuk vond en dat je het zelf gaat proberen! De blini’s kun je een dag van tevoren maken en in een gesloten bakje bewaren (buiten de koelkast). En met de topping kun je uiteraard volop variëren.
Heerlijk erbij is kaviaar. Of een zwart olijfje! Wil je een vega variant? Vervang de zalm dan voor lange slierten wortel! Of ga aan de slag met bietjes. Als je googlet op blini toppings vind je uiteraard nog véél meer ideetjes.
Tessa♡ says
Dat ziet er heerlijk uit en laten wij nou net dol zijn op zalm! Ga ik zeker maken bedankt!!
Heidi says
Ziet er echt heerlijk uit.