Je organiseert een etentje of een feestje, of wil gewoon eens wat feestelijkers drinken dan een simpel glaasje water. Niks zo dorstlessend en smaakvol als heerlijk koel ‘infused water’; heerlijk water waar je zelf een smaakje aan geeft met fruit en ander lekkers.
Water met fruit, groente en kruiden
Het principe is simpel. Vul een kan met water en verse kruiden, fruit of groente en laat de smaken er een aantal uur intrekken terwijl de kan in de koelkast smaakt. Het resultaat is guilt free, healthy home made limonade. Perfect voor als je een tuinfeest of etentje geeft, voor als je wil afvallen of als je moeite hebt met genoeg drinken. Oh, en wil je er een ‘frisdranktwist’ aan geven? Gebruik dan bruisend water in plaats van kraanwater. Erg lekker!
Vijf heerlijke smaakjes infused water
De varianten hieronder zijn mijn persoonlijke favorieten!
Komkommer
Deze variant is het meest verfrissend! Snijd met een dunschiller lange schillen van de komkommer en doe ze in een kan. Water erop gieten en een uurtje of twee laten trekken. Hoe meer komkommer, hoe meer smaak.
Aardbei en munt
Water met aardbei en munt zet ik regelmatig op tafel. Het lekkerste is het wanneer je de aardbeien in stukjes snijdt (dan komt er lekker veel smaak vanaf) en wanneer je er niet teveel munt in doet. De aardbeien geven je water echt een soort limonadesmaakje, maar dan zonder het water. Ook hier: minimaal een uurtje laten trekken, nacht in de koelkast voor het sterkste smaakeffect!
Sinaasappel en koriander
Ik ben een enorme korianderfan, dus deze combinatie móest ik natuurlijk proberen. Het resultaat is verrassend, en hartstikke lekker! Perfect om op tafel te zetten als je een Aziatisch dinertje geeft.
Munt en watermeloen
Super fris en echt megalekker is deze combinatie. Perfect voor hete zomerdagen (het is wachten op de volgende hittegolf). Er hoeft maar een beetje munt in en flink wat stukjes watermeloen (mag met schil en al). De rest van de watermeloen smikkel je gewoon lekker op.
Bosbessen en sinaasappel
De sinaasappel snijd je natuurlijk weer in partjes, de bosbessen hebben wel even nodig om smaak af te geven. Zet deze variant dus een nachtje in de koelkast als je echt bosbessen wil proeven. Zorg ook dat er niet teveel sinaasappel in zit in verhouding, anders gaat die smaak overheersen.
Bevroren fruit in een glas voor instant ijskoud smaakjeswater
Wat ik ook wel eens doe is wat bevroren fruit uit zo’n doosje in een glaasje doen en er dan water op schenken. Voor hele warme dagen is dat perfect! De bosvruchtjes geven smaak af en ze werken ook nog eens als ijsklontjes. Als het glas leeg is peuzel ik het fruit lekker op. Aanrader!
Hoe maak jij het liefst infused water?
Nina says
Sinds kort bezig met smaakwater. Helemaal top. Heb de zes! frambozen drie keer in een halve liter water gebruikt en zelfs de laatste keer met een goede frambozensmaak. Kruizemunt is heel zacht.
Nu staan blauwe bessen in de koelkast hun best te doen.
Je moet best even wennen om de smaak te waarderen; je merkt nu pas hoe zoet de meeste sapjes zijn door de toegevoegde suikers.