Een aantal jaar geleden kocht ik in de winkel een potje citroen-tijm-zout. Zó lekker! Ik gebruikte het regelmatig om kip mee te marineren, over gebakken vis te strooien of als topping over een sausje of salade. Maar zoiets kun je natuurlijk ook zelf maken! Hieronder vind je het super makkelijke recept voor citroenzout met tijm.
Citroenzout voor de citroen-themaweek
Aangezien we midden in een citroen-themaweek (of ja.. eigenlijk zijn het themaweken geworden) zitten hier op So Celebrate, leek het me leuk om zelf eens aan de slag te gaan met het maken van een flavoured salt. Je kunt dit op verschillende manieren maken, ik heb voor de simpele manier gekozen: laten drogen aan de lucht. Maar in de oven of in een voedseldroger gaat het natuurlijk sneller.
Ingrediënten voor citroenzout
Gebruik (een veelvoud van) de volgende ingrediënten:
- 50 gram zeezout (uit een molentje of bijvoorbeeld zeezout-vlokken)
- rasp van een halve citroen
- halve theelepel fijngehakte verse of gedroogde tijm
- sap van een halve citroen
Doe het zout in een vijzel, rasp de citroen erboven. Meng door elkaar met de stamper, terwijl je het zout licht aandrukt. Roer de tijm er met een lepel doorheen. Spreid het zout uit op een bordje met bakpapier en sprenkel het citroensap erover. Laat 24 uur drogen aan de lucht. Daarna kun je het zout in een potje doen en gebruiken als garnering op je gerechtjes!
Wat voor zout gebruik je?
Ik gebruikte een mix van zeezout uit een molentje en salt flakes van Dille & Kamille. Twee verschillende texturen voor extra plezier op de tong! 🙂 Hou je niet van tijm of heb je dat niet in huis? Rozemarijn werkt uiteraard ook. Wil je het zout nog extra pit geven? Roer er dan bijvoorbeeld wat chili flakes doorheen. Of maak een zout met limoen en chili flakes als een soort Mexicaanse topping voor taco’s en guacamole bijvoorbeeld. Variatiemogelijkheden genoeg!
Hoe lang kun je het citroenzout bewaren?
Hoe lang blijft dit citroenzout goed? Je kunt het zout in een afgesloten, luchtdicht potje tot zeker een jaar bewaren. Een super simpel recept met citroen dus, maar wel een échte smaakmaker waar je lang plezier van kunt hebben! Mocht je nog vragen hebben over dit recept voor citroenzout, stel ze dan gerust in de reacties hieronder.
Tessa♡ says
Komt goed van pas voor de bbq van morgen super weer!