Zooo, het is wel weer eens tijd voor een moestuindagboekje. Vind je ook niet!? De laatste was begin mei. Woops, dat is alweer bijna 2 maanden geleden. Deze keer deel ik graag de lessen die ik de afgelopen tijd geleerd heb in de moestuin, lees je welke groente & kruiden je nu nog (eind juli / begin juli) kunt zaaien en planten. En ik vertel je welke taakjes in de moestuin deze maand belangrijk zijn!
Een jaar moestuinieren op het dakterras
We wonen nu iets langer dan een jaar in dit huis. Vorig jaar had ik al een paar kleinere bakken en manden met moestuinplantjes. Inmiddels is het al wel een tikkie uit de hand gelopen haha. Er staan en hangen inmiddels zo’n 40 potten en vakken vol met met groente, fruit en kruiden. En dan heb ik ook nog 9 Dahlia-planten staan die ik – eigenwijs als ik ben – net iets te dicht op elkaar heb geplant.
Ik ben nog altijd een groentje (pun intended) als het om moestuinieren gaat. Maar inmiddels ben ik bezig met mijn tweede volle jaar. Je groeit (haha) echt zó snel als moestuinierder. Je leert super veel als je blogs leest, video’s kijkt, moestuin-accounts volgt, trouw elke week Gardener’s World kijkt.. Maar het meeste als je heel veel doet!!
Wat heb ik geleerd dit afgelopen jaar?
Ik heb o.a. geleerd welke groente ik wel en niet lekker vind. Groente die ik heerlijk vind, zaai ik vaak en ook opeenvolgend zodat ik altijd kan oogsten. Groente die ik niet lekker vind, zaai ik niet meer. En ik vind het leuk om ook buiten het Makkelijke Moestuin-systeem om met allerlei groentes te experimenteren.
Ik doe regelmatig aan courgettesex
Ik raak steeds meer bedreven in courgetteseks, zoals ik het noem. Oftewel: de vrouwelijke courgettebloemen (waar al een mini courgette aan hangt) in de ochtend – als de bloemen open zijn – handmatig bevruchten met behulp van een mannelijke bloem. Als je weinig planten hebt en/of te weinig bijtjes in de buurt, dan werkt dit perfect. Zo heb ik veel meer courgettes!! Dit principe kun je trouwens ook toepassen bij pompoenen.
Aardbeien zijn GEWELDIG (en ik wil meer fruit)
Ik ben zooo blij met al mijn aardbeienplantjes. Aardbeien zijn geweldig en geven nu elke dag plezier. Het heeft ook écht zin gehad om van de doordragende aardbeienrassen (met name de Fragaria Annassa) alle vroege bloemen (tot eind mei) te verwijderen. Ik heb het bij twee plantjes niet gedaan en bij de rest wel. De planten waar de vroege bloemen verwijderd zijn, geven veel meer en grotere aardbeien.
Volgend jaar wil ik sowieso meer fruitplanten. Het is even zoeken welke het goed doen in een pot op het dakterras, maar daar wil ik echt mee gaan experimenteren. Nu eerst nog mijn man zover krijgen dat ik nog meer plantjes neer mag zetten daar boven ;-).
En dan nog dit…
Ik vind groente die er lang over doet (zoals knoflook) echt fantastisch. Ik had verwacht dat ik ongeduldig zou worden en snel resultaat zou willen zien. Maar het feit dat die teentjes nu al 8 maanden in de grond zitten en ik ze pas eind deze maand kan oogsten om te zien of ze gelukt zijn, vind ik geweldig!!
Ook vaste planten in de moestuin hebben mijn hart gestolen. Aardbeien, rabarber, bieslook, winterharde kruiden als tijm en rozemarijn. Love it! En verder: bloemkool is écht heel moeilijk haha. Ik snap nu waarom mensen het afraden. Ik heb wel met succes een paar kleien bloemkooltjes gekweekt, maar ze schieten super snel door.
Welke groente kun je zaaien in juli?
Tot zover mijn lesjes van de afgelopen tijd. Dan nu een paar tips van mij. Heb je zin om deze zomer nog met een klein moestuintje te beginnen? Dat kan hoor! Er is genoeg dat je nu kunt zaaien en juist in het najaar valt er vanalles te oogsten. Het fijne van het Makkelijke Moestuin-systeem dat ik volg, is dat ze precies aangeven welke groentes je in juli kunt zaaien uit hun eigen assortiment.
Maar er kan nog veel meer. Groentes en kruiden die je prima kunt zaaien in juli zijn o.a. rucola, tuinkers, zomerpostelein, snijbiet, veldsla, chinese kool, spekbonen, slaboontjes, snijbonen, rode biet, radijsjes, worteltjes, zuring, andijvie, koolrabi, venkel, kervel, munt en peterselie.
Groente- en kruidenplantjes
Verder kun je natuurlijk naar het tuincentrum gaan en kleine plantjes halen. Kleine plantjes van courgettes, pompoenen, komkommers, tomaten, paprika’s, rode pepers kun je nog prima planten. En kruidenplantjes zoals basilicum, bieslook, dragon, salie, rozemarijn, oregano en tijm ook!
Koop je een plantje bij de supermarkt? Dan is het slim om ‘m eerst even te splitsen. Die plantjes zijn zo opgekweekt dat er meteen veel te oogsten is. Maar de zaailingen zijn zo dicht op elkaar gezet dat ze geen ruimte hebben om verder te groeien. Dus: in twee of drieën splitsen en los planten, dat helpt!!
Welke taken zijn er nu in de moestuin?
Ik sluit deze moestuindagboek-blog graag af met wat ‘jobs for july’. Welke kleinere en grotere taken kun je nu allemaal doen in de moestuin? Eigenlijk is het vooral smooth sailing eind juni en begin juli. De planten groeien als kool ;-). Wat ik met name doe:
- Water geven als het warm is. Zeker groentes en fruit in kleinere potten hebben veel water nodig op warme dagen, soms zelfs twee keer. De groente in grotere bakken redden zich vaak wel met 1x per twee dagen als het niet regent.
- Op tijd oogsten. Is iets rijp/klaar? Oogst het dan! Laat je het te lang zitten, dan wordt het er bijna nooit lekkerder op. Blijf peultjes & boontjes plukken. Zo lang als de plant nieuwe bloemetjes blijft maken, komen er nieuwe! Wortels en bieten kun je trouwens prima in de grond laten zitten tot je ze gaat eten en vlak daarvoor oogsten.
- Voeding geven. Met name groente als tomaatjes, courgettes, pepers, paprika’s en pompoenen zijn gulzig en willen graag wat extra voeding op dit moment. Ook mijn Dahlia’s krijgen wat extra voeding.
- Tomaten dieven. Alle blaadjes die in de oksels van de plant groeien weghalen, zodat er genoeg energie gaat naar het maken van tomaatjes.
- Lelijke bladeren weghalen, zodat de planten gezond blijven en alle energie gaat naar het voortplantingsproces.
- Stro aanvullen. Heb je stro onder je courgettes / pompoenen / aardbeien gelegd? Dan is het slim om dit te vervangen of aan te vullen. Het slinkt door de regen/water geven. Stro zorgt ervoor dat de vruchten minder snel rotten als ze liggen te rijpen.
- Op slakkenjacht. Wat ik niet hoef, maar jij misschien wel: elke avond – na zonsondergang – op slakkenjacht gaan. Op mijn dakterras heb ik nog geen slak gespot, dus alles gaat voorspoedig!
Volop genieten
En het allerbelangrijkste: genieten. Gewoon even gaan zitten met een kopje koffie, thee of een glaasje wijn erbij en genieten van al dat groen om je heen. Dat is denk ik wel de belangrijkste taak in de moestuin in juli (en in augustus, september, oktober… je snapt ‘m wel ;-)).
Volgende keer: Bloeiende Dahlia’s?
Dat was ‘m weer, mijn moestuindagboekje. Ik hoop dat ik je de volgende keer prachtige foto’s kan laten zien van mijn Dahlia’s in bloei! Ze starten denk ik in eind deze maand met hun eerste bloemetjes (dat hoop ik althans). En als ik maar blijf plukken, dan zouden ze tot ver in september/oktober bloemen moeten geven. Ik kan niet wáchten!!!
Heb je vragen over dit moestuindagboekje of wil je graag een eigen ervaring delen uit jouw moestuin, doe dat dan zeker hieronder! Ik vind het altijd geweldig om reacties te krijgen van jullie en te lezen of ik je heb mogen inspireren of hoe jij zelf het moestuinieren ervaart!!
Tessa♡ says
Weer een genot om te lezen wat leuk allemaal vergeleken bij jouw moestuin is die van mij nogal klein en veel ongezelliger. Ben zelf ook erg benieuwd of je knoflook is gelukt!
Anouk says
Wat heerlijk om te lezen, en ook zulke mooie foto’s. In mijn bak moet ik eigenlijk op slakkenjacht, maar ik vind slakke zulke vieze beesten dus het komt er niet zo vaak van haha.