Jongens, wie heeft die verwarming buiten zo hoog gezet? Kan het effe een paar tikkies terug? Ik ben écht niet gemaakt voor dit weer. 30+ graden, het is voor mij echt een kwestie van elke dag met veel pijn en moeite doorkomen. En veel drinken, dat ook. Want anders is het helemaal niet te harden. Daarover gesproken: deze heerlijke citroen-limoen limonade is een frisse, zoete en licht zure dorstlesser voor de zomer!
Verfrissend drankje voor een warme dag
Ik ben geen kei in water drinken, en met een lekker smaakje gaat het al een stuk makkelijker. Deze citroenlimonade met limoen en een takje verse munt is super verfrissend! Een tikkie zoet en met een fris zuurtje. De citroenlimonade is natuurlijk het lekkerst als je vers geperste citroen en limoen gebruikt, maar sap uit een flesje kan natuurlijk ook ;-). Ik gebruik trouwens een handige citrusknijper om citrusvruchten te persen. Zo makkelijk gaat het daarmee!
Wat heb je nodig?
- 170 ml citroensap (circa 4 citroenen)
- 30 ml limoensap (ongeveer 1 limoen)
- 200 ml water
- 200 ml kristalsuiker (let op: doe de suiker in dezelfde maatbeker!)
- takjes verse munt
- een schone glazen fles van 1 liter met dop
De citroenlimonade maken
Tijd om de citroenlimonade te maken. We beginnen met het maken van een simpele suikersiroop. Vul de maatbeker met kristalsuiker tot je bij het 200 ml streepje bent. Doe de suiker in een steelpannetje. Vul de maatbeker nu met 200 ml water. Voeg het water toe aan de suiker in je pan. Zet het pannetje op laag vuur en laat de suiker volledig oplossen in het water, terwijl je af en toe roert.
Pers ondertussen de citroenen en de limoen uit. Je hebt in totaal 200 ml sap nodig. De verhouding tussen citroen- en limoensap kun je uiteraard aanpassen naar jouw smaak! Zeef het sap, zodat je geen pulp en pitjes hebt. Neem de siroop van het vuur en roer het sap er goed doorheen. Giet de citroen-limoensiroop in een 1-liter fles met dop. Schroef de dop erop en zet minimaal een half uurtje in de koelkast.
Is je siroop lekker koel? Dan gaan we er limonade van maken! Hou je van een zoete citroenlimonade? Dan kun je de fles gewoon aanvullen met water of bruisend water en eventueel wat ijsklontjes tot hij vol is. Zet terug in de koelkast tot gebruik en schenk direct in de glazen!
Hou je van een licht-zoet en fris drankje of wil je iets met wat minder calorieën drinken? Giet dan gewoon een bodempje siroop in je glas en vul het naar smaak aan met (bruisend) water. Garneer elk glas met een takje munt voor extra frisheid en een schijfje citroen of limoen. Echt heerlijk!
Zelf citroenlimonade maken
Natuurlijk kun je lekker variëren met smaken. Mix bijvoorbeeld wat sinaasappelsap door de siroop. Of laat een takje munt of rozemarijn meeborrelen in de siroop. Sommige mensen gebruiken gember voor wat kruidigheid (hou ik zelf niet van). De limonade is vers het lekkerst, maar blijft zeker een paar dagen goed in de koelkast (als je ‘m goed afsluit).
Proost!! En goed blijven drinken hè? 😉
Mariet says
Wat n simpel lekker recpet! Ga ik n keer maken ipv citroen ranja die ik nu gebruik
Linda says
Klinkt heerlijk. Ik ga het maken. Dankjewel voor het recept.
Tessa♡ says
Klinkt super lekker! Ik herken heel erg wat je zegt dat niet gemaakt zijn voor dit weer. Ik ben zelf echt een herfst en winter mens ookal kan ik ook vreselijk genieten van het voorjaar (pasen, alles weer groen). Maar toch ben ik dol op de gezelligheid van vroeg donker, kaarsjes en alle anderen lichtjes die er vooral in december bij komen kijken.
Maar de limonade ga ik zeker uitproberen!!
Anouk says
Klinkt heerlijk! Ik heb deze week al een paar keer een karaf water gemaakt met een ingevroren blokje citroensap en een paar takjes munt dat was ook al heel lekker 🙂