Heb je – net als ik – een of meerdere rode peper-planten in je moestuin staan? Dan weet je dat ze vruchten geven en blíjven geven zolang je maar blijft plukken. Je komt al gauw met een peperoverschot te zitten. Natuurlijk kun je pepers drogen, of invriezen (worden ze wel wat slap van). Of je maakt er een lekkere sambal van, of hot sauce. Ik ging aan de slag met een pittige chili jam! Lekker bij een toastje brie bijvoorbeeld.
Chili jam met spaanse peper & rode paprika
Een tijdje geleden ontdekten wij hier thuis de chili jam van Tracklements. Ik vind het zó lekker! Ik heb er al vaker iets over gedeeld op Instagram en je vindt ‘m ook terug in deze blog met vaderdag cadeau ideetjes. Maar aangezien ik maar liefst 3 chiliplanten in huis heb, wist ik gewoon dat ik ook een keertje zelf aan de slag wilde gaan met het maken van jam.
Het recept hieronder is gebaseerd op de ingrediëntenlijst van mijn favo chili jam en een stuk of drie verschillende recepten voor chili jam die ik online vond, haha. Uiteindelijk heb ik er mijn eigen versie van gemaakt. De potjes waar mijn jam in zit, kocht ik trouwens bij de Dille & Kamille. Daar kocht ik ook de leuke rood-witte bijpassende dekseltjes.
Pittige chili jam maken
Wat heb je nodig voor deze pittige chili jam? Haal in huis:
- 150 gram in stukken gesneden rode paprika (rood)
- 1 sjalotje
- 70 gram in stukjes gesneden rode peper
- 3 tenen knoflook
- 500 gram geleisuiker
- 200 gram rietsuiker
- 400 ml appelazijn
- 4 jampotjes
Hoe maak je de chili jam?
1. Zet de afzuigkap aan en draag bij voorkeur handschoenen als je de pepers gaat snijden. Halveer de rode peper, verwijder het gros van de zaadjes + zaadlijsten en snijd in grove stukken. Je moet ongeveer 70 gram overhouden (of minder, als je de jam niet zo pittig wilt, dan voeg je gewoon meer paprika toe). Voor extra pit kun je eventueel ook wat zaadjes laten zitten, maar dat hoeft niet.
2. Verwijder de zaadlijsten + zaadjes van de rode paprika en snijd in grove stukken. Je hebt ongeveer 150 gram gesneden paprika nodig. Snijd het sjalotje en de teentjes knoflook in grove stukken. Mik alles in een food processor (keukenmachine). Pulseer een aantal keer tot het mengsel mooi gemengd en fijngehakt is.
3. Doe de azijn in een grote, hoge pan en voeg de twee soorten suiker toe. Zet de pan op medium vuur en laat de suiker oplossen zónder te roeren. Voeg daarna het peper-paprikamengsel toe (wederom: zonder te roeren). Breng de jam aan de kook en laat 12 minuten flink hard koken. Je mengsel gaat behoorlijk schuimen (daarom heb je een hoge pan nodig). Blijf erbij, zodat je kunt ingrijpen als het dreigt over te koken.
4. Neem de pan van het vuur en laat 45 minuutjes afkoelen (zonder te roeren). Je zult zien dat het mengsel steeds dikker wordt naarmate het afkoelt. In het begin liggen de zaadjes en stukjes paprika & peper bovenop het mengsel, langzaamaan zakken ze naar beneden.
5. Als het goed verdeeld lijkt, kun je de jam over de jampotjes verdelen. Lichtjes roeren kan nu geen kwaad meer. Giet de chili jam in de schone (eventueel gesteriliseerde) jampotjes en schroef de dop er stevig op. Na een dag of twee is het perfect op smaak!
De chili jam bewaren
Als je potjes gesteriliseerd zijn, kun je de jam tot een jaar bewaren in de voorraadkast. Doe je dit niet, zet de jam dan in de koelkast en gebruik het binnen een maand. Na openen bewaar je de jam sowieso in de koelkast. Eet ‘m dan binnen vier weken op. Heel lekker op een toastje met brie, als dip bij blokjes kaas of als sausje bij gefrituurde snacks zoals loempia’s!
Hoe smaakt de chili jam?
Heel eerlijk? Ik vond hem zelf een tikkie te pittig, haha! Wel erg lekker met een blokje jonge kaas of een toastje brie. Maar voor mijn smaakpapillen toch iets te heet. Natuurlijk is het ook heel lastig inschatten vooraf, je weet nooit hoe pittig je pepers zijn (dat is echt per peper verschillend). En ik heb er – achteraf gezien – toch wat te veel zaadjes in gedaan.
Het komt denk ik ook doordat ik de jam van Tracklements gewend ben. Die is zo zoet dat je hem bijna op een boterham kunt smeren (hoezo bijna trouwens, dat doe ik regelmatig haha). Dit spul is dus wel effe een tikkie heter. De volgende keer ga ik een mix proberen met iets minder chili en iets meer paprika. En ook: bijna geen zaadjes haha. Ik denk dat dat veel uitmaakt.
cadeau voor liefhebbers van pittig eten
Ik denk dat het ook echt een kwestie van proberen is wat jouw ideale combinatie is. Misschien doe jij er liever iets meer suiker of iets meer peper in. Dat vind ik trouwens ook het leuke van recepten: iedereen geeft er zijn of haar eigen draai aan! Maar één geluk: Robert vindt de jam heerlijk zo! Dus als je een liefhebber van pittig eten in de familie hebt, dan is dit recept perféct als cadeautje bijvoorbeeld. Ik heb mijn potjes inmiddels ook uitgedeeld aan liefhebbers in mijn omgeving.
Rianne van der Rijt says
Ja chili jam is zo lekker! Een fijn lunchplekje in Dordrecht (coffeelicious) verkoopt een tosti met brie, bacon en chili jam, dat is al jaren mijn favoriete broodje daar. De chili jam die ik gewend ben is ook wat zoeter, die kun je inderdaad ook prima op brood smeren. Vooral lekker op een boterham met oude kaas ook denk ik. Ik ga dit recept zeker uitproberen en dan voor een wat zoetere versie inderdaad zonder de zaadjes en wat meer paprika misschien.
Tessa♡ says
Deze ga ik zeker uitproberen ik zelf ben niet erg dol op pittig maar mijn partner wel die smeert altijd zelfgemaakte sambal op bijna alles. Leuk om te maken en zeker leuk om te geven in een gezellig potje!
Clasien Kaethoven says
Die ga ik ook uitproberen, maar dan idd met heel weinig zaadjes. Die potjes lijken op de potjes van bonne maman jam, die bewaar ik altijd om zelf jam te maken, ik vind dat zo gezellig staan.
Jo says
Beste, als je de jam 45 minuten moet laten staan voordat je deze in de bokalen doet, is deze toch al afgekoeld, gaan de bokalen dan nog vacuum trekken?
Groetjes
Saskia de Laat says
Hij is nog steeds warm hoor Jo 🙂 alleen niet meer gloeiend heet.
Adrianne says
Goede dag,
Een vraagje,
Waarom mag je niet roeren?
Met vriendelijke groet,
Adrianne