Voor deze lactosevrije én glutenvrije sinaasappelcake gebruik je de héle sinaasappel. Ja, alles! De schil, het witte spul, het vruchtvlees, alles. Oké, de pitjes halen we eruit. Maar verder gaat de hele sinaasappel erin. Wordt dat niet ontzettend bitter? Nee! Door de methode van koken gaat het gros van de bitterheid eraf. Er blijft wel een subtiel natuurlijk bittertje achter – moet je van houden. Maar het is vooral een sappige lichtzoete cake met van die heerlijke gekonfijte sinaasappelschilletjes erop!
Ingrediënten & benodigdheden
Ik maakte deze cake omdat ik wilde experimenteren met de whole oranje method. En omdat ik eindelijk eens gekonfijte sinaasappelschilletjes wilde maken. Dat is denk ik ook het leuke aan bloggen: je kunt nieuwe dingen uitproberen, leren & groeien terwijl je werkt :). Wat heb je nodig voor deze kleine cake (voor circa 4 a 6 personen)? Zorg dat je klaar hebt liggen:
- 1 a 2 sinaasappels (in totaal 300 gram), heel
- 125 gram amandelmeel
- 125 gram kristalsuiker
- 3 gram (glutenvrij) bakpoeder
- 3 eieren
Materialen die je nodig hebt: food processor, springvorm van circa 18 a 20 cm, bakpapier.
Sinaasappelcake van hele sinaasappels maken
1. Was de sinaasappels. Zet een pannetje met koud water op en leg de sinaasappels er (heel) in. Breng aan de kook. Laat 10 minuten koken. Giet de sinaasappels af en herhaal dit drie keer met vers water. In totaal kook je de sinaasappels dus 4 x 10 minuten, steeds in nieuw koud water. Deze methode zorgt ervoor dat de bitterheid veel minder wordt.
2. Spoel de sinaasappels af en laat afkoelen totdat je ze kunt verwerken. Snijd in plakjes van circa 1 cm en verwijder alle pitten. Snijd vervolgens in kleine blokjes. Laat volledig afkoelen (eventueel in de koelkast).
3. Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed je springvorm met bakpapier.
4. Doe de sinaasappelblokjes in een foodprocessor en blend 3 tot 5x op hoge snelheid. Schraap tussentijds het mengsel van de zijkanten. Ga door totdat je een grove puree hebt en niet teveel grote stukken schil meer ziet. Het hoeft dus niet helemaal glad te zijn. Voeg de eieren, het amandelmeel, bakpoeder en de suiker toe aan de blender en mix tot het een egaal geheel is.
5. Giet het mengsel in je springvorm en zet 60 minuten in de oven, tot een satéprikker er droog uit komt. Laat je cake afkoelen in de vorm. Hij is zonder enige decoratie en garnering al super lekker en moist. Maar je kunt hem natuurlijk ook decoreren met gekonfijte sinaasappelschilletjes en extra lekker maken met sinaasappelsiroop. Hoe je dat maakt, lees je hieronder.
Gesuikerde sinaasappelschilletjes & siroop maken
Dit recept is twee-in-één. Je maakt zowel een lekkere siroop die je over je cake kunt gieten (voor extra zoetheid). En heerlijke gekonfijte sinaasappelschilletjes ter decoratie. Het is wel een werkje hoor, om de sinaasappelschilletjes te maken. Maar ik vind ze echt heel lekker! Ook los als snoepje. Het is eigenlijk het handigste als je de sinaasappelschilletjes als eerst maakt, dan zijn je cake en je schilletjes tegelijk klaar!
Voor de gekonfijte sinaasappelschilletjes heb je nodig:
- 1 sinaasappel
- 200 gram kristalsuiker + extra om in te rollen
- 300 ml water
- scherp mes
- Was de sinaasappel en wrijf hem droog. Snijd nu in partjes.
- Verwijder het vruchtvlees met een scherp mes.
- Het witte spul is bitter, dat gaan we zoveel mogelijk verwijderen. Leg de schil met de oranje kant plat neer, hou hem vast met je duim en wijsvinger en snijd met een scherp mes dat je plat houdt het witte spul eraf. Het meeste is er nu af, de rest heb ik er met de punt van mijn mes vanaf gekrabt/geschaafd.
- Breng een pan met een laagje water aan de kook, voeg de schilletjes toe en blancheer ze gedurende 2 minuten. Herhaal dit 2x. In totaal blancheer je je schilletjes dus 3×2 minuten, steeds in vers water.
- Laat je schilletjes even afkoelen en snijd in dunne reepjes (werkt het beste als je ze met de oranje kant naar beneden plat neerlegt en met de punt van een scherp mes snijdt).
- Breng 300 ml water aan de kook en voeg dan 200 gram suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg je schilletjes toe en laat ze 1,5 uur in de siroop koken op laag vuur tot ze doorzichtig zijn. Hou de siroop in de gaten, het moet indikken maar als er te weinig vocht in de pan zit, voeg dan nog wat water toe.
- Haal de schilletjes uit de siroop en laat de reepjes een half uur tot een uur afkoelen op een vel bakpapier. Zorg dat de schilletjes elkaar niet raken, anders plakken ze aan elkaar vast.
- Rol de schilletjes door wat suiker. Zodra je dit gedaan hebt, worden de schilletjes hard. Als je ze wil buigen, moet je dat dus nu meteen doen! Je kunt de gekonfijte sinaasappelschilletjes meteen eten of eventueel tot 24 uur aan de lucht laten drogen, dan worden ze steeds harder en steviger.
- Gooi de siroop in het pannetje niet weg! Giet het door een zeef heen en bewaar de sinaasappelsiroop in een kannetje. Het smaakt een beetje naar honing, maar dan sinaasapelachtig. Lekker over je cake heen bijvoorbeeld!
Je sinaasappelcake decoreren
De laatste stap is het decoreren van je glutenvrije sinaasappelcake van hele sinaasappels. Prik wat gaatjes in je nog lauwwarme cake met een cocktailprikker en giet er wat (lauwwarme) siroop overheen. Niet teveel hoor, want het wordt al gauw te zoet (tenzij je daar van houdt natuurlijk). De gaatjes zorgen ervoor dat de siroop nog beter in de cake trekt.
Garneer je cake tot slot met stukjes heerlijke gekonfijte sinaasappel en eventueel wat eetbare bloemen. Tijdens het decoreren van de cake kwamen er wat korrels suiker op de cake terecht en dat was eigenlijk wel prima!
Sinaasappelcake: oeps, vergeten!
Het resultaat is een kleine, licht bittere en zoete, sappige sinaasappelcake. Volledig lactose- en glutenvrij. Serveer au naturel of eventueel met wat Griekse yoghurt of crème fraîche erbij. Of slagroom, als je dat lekker vindt.
Oké, full disclosure, ik had niet mijn beste dag toen ik deze cake maakte. Misschien was het niet echt een goed idee om met een half werkend brein en knallende koppijn te gaan bakken. Ik was dus compleet vergeten het bakpoeder in het beslag te doen. De ervaren cakebakker ziet het misschien aan de foto. Daardoor is de cake niet echt goed gerezen haha.
Maar ach, desondanks was ie super lekker zoet, smeuiig en sappig. Denk wel dat het met het bakpoeder nóg lekkerder was geweest haha.
Tessa♡ says
Ziet er erg goed uit! Ga ik volgende week zeker uitproberen ben heel erg benieuwd. (Ik ben sinds corona aan het bakken geslagen) En ach wat maakt het uit dat je de bakpoeder vergeten bent het ziet er geweldig lekker uit!!
Anouk says
Wat tof zeg, misschien ga ik dit weleens maken! Zou het ook met gewoon meel kunnen of werkt het recept dan niet meer (ik snap dat het dan niet meer glutenvrij is, maar amandelmeel is zo duur)
Sophie says
Is er nog verschil als ik lichte basterdsuiker zou gebruiken in plaats van kristalsuiker? S