Robert en ik halen wel eens lekker eten bij de Thai hier vlakbij. Zijn groene curry en mijn Pad Thai zitten altijd in zwarte plastic bakjes met doorzichtig deksel. Perfect voor het kweken van micro- en kiemgroentes! Dacht ik. Vermoedde ik. Want ik had het uiteraard nooit gedaan. Dus was het tijd voor een experiment. En warempel, het lukte! Kiemgroente kweken in plastic bakjes op de vensterbank blijkt dus echt super simpel…
Kiemgroente in plastic bakjes
Ik gebruikte zakjes kiemgroente en microgroente van Dille & Kamille. Die kun je gewoon online bestellen, handig! Al wisselt het assortiment wel. Ik heb voor dit experiment mosterdzaad en radijszaad gebruikt. Hieronder vind je alle stappen zoals ik ze gevolgd heb. Daaronder vind je nog wat mogelijke alternatieven.
- Maak met een schaar of schroevendraaier een gaatje in de bodem van je bakje, zodat eventueel overtollig vocht weg kan lopen.
- Doe in je bakjes een mix van Makkelijke Moestuin-grond (of een andere moestuingrond) en vermiculiet. Zorg dat de mix goed vochtig is en druk zachtjes aan met een ander bakje zodat de grondlaag ‘plat’ is.
- Verdeel de zaadjes rijkelijk over de mix en doe er nog een dun laagje grond overheen. Spuit de grond nat met je plantenspuit en druk weer zachtjes aan. Maak een luchtgaatje in het deksel. Schrijf erop wat erin zit en zet de bakjes (donker) weg totdat de zaadjes ontkiemen (duurde bij mij 3 dagen).
- Als je de eerste zaailingen ziet, kun je het dekseltje eraf halen. Zet de kiemgroentes liever niet op een plek waar ze veel direct zonlicht krijgen, maar ze willen wel wat licht! Geef elke dag ruimschoots water met de plantenspuit. Na een dag of 6 a 7 zijn je kiemgroentjes klaar om te oogsten!
- Oogsten doe je simpelweg met een schaar. Knip de gewenste hoeveelheid van je microgroentes of kiemgroente af. Meteen opeten is het allerlekkerst natuurlijk. Maar als je liever even wacht, stop de afgeknipte microgroentjes dan in een afgesloten zakje in de koelkast. Daar blijft het een paar dagen goed.
Oude zaadjes opmaken
Heb je nog oude zaadjes over die je niet meer in de moestuin buiten gaat zetten en waarvan je twijfelt of ze volgend jaar nog wel ‘goed’ zijn? Die zijn ideaal om te gebruiken als kiemgroente! Super gezond, decoratief en nog lekker ook.
Groentes waarvan je de kiemen kunt eten zijn o.a. radijs, alfalfa, broccoli, erwten, linzen, fenegriekzaad, mosterdzaad, prei, ui en taugé. Naast bakjes van de Thai kun je ook lege kwark- of yoghurtbekers met doorzichtig deksel gebruiken bijvoorbeeld. Dus kijk even in de kast wat je hebt liggen en leef je uit!
Alternatieve methodes
Ik heb mijn groentes laten kiemen in plastic bakjes met moestuingrond, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt veel kiemen ook kweken zonder grond! Bijvoorbeeld in een speciaal kiemschaaltje met water. Of op een paar vellen nat keukenrol of watten. En het kan zelfs in glazen potten met kaasdoek of neteldoek eroverheen gespannen, las ik.
Mijn kiemgroentes zijn vrij lang en slungelig geworden. Misschien heb ik te lang gewacht met oogsten of ik heb ze gewoon te licht gezet. Ze smaakten er niet minder om hoor! Ik ga lekker door met experimenteren. Hierna is alfalfa aan de beurt en ik ga een tweede reeks radijskers zaaien. Mmmm, lekker!
Kiemgroentes in plastic bakjes kweken
Heb jij ervaringen met het kweken van microgroentes of kiemgroentes in plastic bakjes of gebruik je zelf een andere methode? Ik leer graag van jouw ervaringen! En mocht je door deze blog geïnspireerd zijn geraakt om zelf aan de slag te gaan, laat het me zeker even weten in de reacties hieronder. Vind het áltijd leuk om van jullie te horen.
Anouk says
Wat een leuk idee zeg!