Jaaa, het is zover: mijn eerste oogst uit eigen moestuintje!! En natuuuurlijk zijn het radijsjes. Die groeien gewoon super rap. In deze derde moestuin-op-het-balkon-update vertel ik je wat ik de afgelopen weken allemaal heb gedaan en heb (voor)gezaaid. Ook laat ik je mijn moestuinkalender zien die ik in een spreadsheet gemaakt heb. En… ik deel alvast een beetje over mijn plannen voor de moestuin op het dakterras van ons nieuwe huis!
Eerste oogst: radijsjes!
Mijn eerste oogst is er!! Ik heb ze een week langer in de grond laten zitten (en er zitten er nog een paar in) dan de app aangaf. Ze hadden nog wel wat groter kunnen groeien, maar ik besloot het merendeel van mijn radijzen er gisteren toch uit te halen. En boy wat zijn ze lekker :). Groot, rond, pittig, knapperig. Veel smaakvoller dan die uit de supermarkt. Gewoon, specialer.
Of is dat misschien de trots die ik proef? De liefde? Het elke dag tegen ze praten en ze aanmoedigen om groot en sterk te groeien? Misschien speelt dat ook een beetje mee. Ook mijn spinazie is trouwens ready for harvest. Kijk nou hoe goed-ie het doet!
Een moestuinkalender maken
Ik zei het net al: ik heb een moestuinkalendertje gemaakt! Je zou misschien denken: met maar vier bakken hou je toch wel overzicht? Maar dat vond ik nog best lastig. Waarom? Omdat je op een gegeven moment de groente gaat oogsten en daarna wil je weer iets nieuws zaaien. En daar moet je wel even over nadenken.
Elke groente heeft immers een andere ideale zaaiperiode. En bovendien wil je nooit twee keer een groente van dezelfde ‘familie’ achter elkaar in één vak zetten (dat is namelijk niet zo goed voor de grond). Plus: sommige groentes moet je voorzaaien, en daar moet je op tijd mee beginnen!
Dus: ik moest iets van een overzichtje hebben. Daarom maakte ik voor het eerst in mijn leven een soort zaai- of moestuinkalender in Google Spreadsheets. Je ziet ‘m hierboven. Ik hoop dat het een beetje leesbaar is. Ik heb uiteraard geeen idee of dit de meest logische manier is om een planning te maken. Het kan vast veel handiger, lol!
Ik heb gegokt (op basis van de informatie in de MM-app) wanneer de vakken leeggeoogst zullen zijn. Of het ook echt zo zal lopen als ik gepland heb? Geen flauw idee! Ik heb hier nog geen enkele ervaring mee. En het weer heeft natuurlijk behoorlijke invloed. We gaan het zien en ik zal ongetwijfeld volgend jaar verbeterpunten hebben.
Tomaatjes voorzaaien
Zoals je kunt zien in mijn plan hierboven, wil ik straks gele struiktomaatjes gaan zaaien in een leeggeoogste minibak. Tomaatjes kunnen pas half mei naar buiten en moet je dus ruim van tevoren binnen voorzaaien. Makkelijke Moestuin adviseert om te beginnen in airpotjes. Die geven een sneller en beter resultaat.
Maar die had ik niet. En aangezien ze niet op voorraad waren op de webshop toen ik wilde starten, heb ik zelf maar ‘airpotjes’ gemaakt. Met behulp van wat dunne kunststof potjes die ik nog had liggen en een schroevendraaier. Gewoon wat gaatjes erin geprikt en gaan met die banaan! Je vult de potjes met een mix van vermiculiet en MM-grond. Daarna zet je de potjes op een zonnige plek, bij het raam bijvoorbeeld.
Tomaatjes blijken best veel werk te zijn (als je ze tenminste vergelijkt met de andere plantjes die ik heb gezaaid). Na een dag of 7 kwamen er zaailingen naar boven. Vervolgens moest ik ze elke dag een kwartslag draaien, zodat de zaailingen niet scheef zouden groeien. Na een tijdje moet je ze verpotten naar een grotere pot (van circa 20cm hoog, best flink dus).
Schijnbaar is dat nodig, omdat je de stengel dan weer diep in de mix kunt zetten, zodat de plant weer veel nieuwe wortels kan aanmaken. Dat gaan we dus binnenkort doen! En dan moet ik uiteraard een tijd lang elke dag een kwartslag blijven draaien. Ach, het houdt me van de straat, zullen we maar zeggen ;-).
Een groeirekje maken
De afgelopen weken is het echt heerlijk weer geweest. De sugarsnaps doen het ontzéttend goed. Ik heb een paar weken geleden een groeirekje voor ze gemaakt. Sugarsnap-plantjes hebben van die grijpertjes die zich vasthouden aan elkaar en aan het rekje. Die steun hebben ze nodig om groot en sterk te groeien!
Het rekje maakte ik trouwens van tuingaas op rol. Het was niet de goede maat, maar het enige dat we konden vinden. Met een tangetje heb ik het op maat geknipt. Eén zijkant heb ik open gelaten, zodat ik nog goed water kan geven. Op de derde en vierde foto hieronder zie je goed hoe groot ze inmiddels zijn geworden! Ik moest er gewoon nog een treetje bovenop maken (en ik gok dat we binnenkort nog wat hoger moeten)!
Verslavende hobby
“Denk je dat ik hier ook in zou kunnen zaaien?” Ik heb de vraag al een aantal keer gesteld aan mijn man Robert. Moestuinieren is echt zó verslavend. Van de paar bakken die ik heb, krijg ik natuurlijk geen enorme opbrengst. Maakt het niet minder leuk hoor, maar stiekem wil ik elke keer weer meer. Ik zou eigenlijk wachten tot we verhuisd zijn, maar … het is gewoon té leuk.
En ik heb een hele hoop zaadjes. Zaadjes hebben een bepaalde houdbaarheidsdatum, dus het is zonde als ik er niks mee doe. Toch? Ja je hoort het al, ik praat het allemaal goed voor mezelf. Dus ik heb in een diepe ronde mand een paar bietjes gezaaid. Eén van mijn slaplantjes is door de harde wind van de afgelopen week kapotgewaaid, op die plek heb ik vier worteltjes geplant. Freestylen noemt Jelle van de Makkelijke Moestuin dat.
Plannen voor de nieuwe moestuin
Tot slot deel ik graag alvast mijn eerste ideeën en plannen voor de moestuin op het dakterras van ons nieuwe huis. Het dakterras is 3.60 x 5.40 m groot, bijna 20m2 dus. Er liggen nu kiezeltjes en tegels op. Het is er super zonnig, hebben we al gemerkt. Dus dat betekent dat we ook wat schaduw moeten creëren voor groentes die niet van al te veel zon houden.
Langs de rand / reling wil ik waarschijnlijk een bamboematje vastmaken voor wat privacy. Dat zorgt ook voor wat schaduw laag bij de grond. Ik zou het liefst alleen maar moestuintafels neerzetten, op poten, want dat werkt natuurlijk het fijnste. Maar ik denk dat het voor sommige groentes fijn is om laag bij de grond te zijn. Vangen ze minder wind en het is makkelijker om ze in de schaduw te zetten. Dus ik denk dat het een combinatie wordt van lage en hoge bakken.
Klimrek / trellis
Voor groente die klimmen zoals tomaat, pompoen, komkommer en courgettes, overweeg ik een klimrek (trellis) vast te maken aan de muur. Maar niet zo’n rek met buizen van Makkelijke Moestuin, die vind ik niet mooi. Ik ben aan het kijken naar houten rekken of het zelf maken van een constructie met bamboe en wilgentakken ofzo. Ik heb ook houten rekken gezien met draad erin. Die vind ik ook wel mooi!
De volgende moestuin update
De volgende keer hoop ik echt een schets / plan te hebben voor de moestuin op het dak. Naast de moestuin hebben we bij het nieuwe huis ook een kleine tuin van circa 3 meter breed die als een L-vorm om het huis ligt. Natuurlijk moeten we daar ook plannen voor gaan maken. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte van alles rondom het nieuwe huis en de grotere moestuin! Mocht je nog tips voor mijn nieuwe moestuin hebben, laat het me dan zeker even weten in de reacties hieronder. Kan ik áltijd gebruiken!
Anouk says
Ik vind het zo leuk om je moestuin avontuur te volgen, het heeft iets heel gezelligs 🙂
Saskia de Laat says
Wat leuk om te horen!! 😃
Nelly says
Gezellig zo’n dakterrasmoestuin straks! Let je wel op de belastbaarheid van het terras? Al die aarde en zo is zwaarder dan je denkt. Maar als het dak stevig genoeg is, is een dakterras ideaal, je hebt daar vast minder slakken dan op de begane grond!
Saskia de Laat says
Ik mag hopen dat een brand new dakterras goed belastbaar is haha 😂. Het is nieuwbouw. En we gaan het gewicht uiteraard verdelen. Geen al te grote bakken maar meerdere kleine. Dat valt wel mee qua gewicht. En idd minder slakken, maar wel meer vogels en wind 🙈. Ben benieuwd welke uitdagingen er allemaal zullen komen!
Bianca says
Wat heerlijk om je te volgen , ik had ook altijd een groente/fruit tuintje. Nu alleen een klein balkonnetje…
Zet je tomaten nu niet te licht dan schieten ze heel hoog uit en dan hebbje een minder sterke plant. Ik zaaide ze altijd in febr./mrt.
Je zou ook op je nieuwe dakterras een pergola kunnen maken tegen het huis dan kun je schaduw creëren en je kan de staanders in de breedte dichtmaken met gaas en er tomaten, komkommers, boontjes e.d. tegebaan laten groeien heb je gelijk een leuk plekje voor een zitje..
En de laatste tip zet de komkommer en tomaat niet naast elkaar.. daar hebben ze een hekel aan.
Ik kijk weer uit naar je volgende blog!
Saskia de Laat says
Oehh dat is een leuk idee, een pergola! Wel grappig van je tip over tomaatjes, ik hoor juist dat ze gaan schieten en slap worden als ze te weinig licht krijgen. Ik volg trouwens de app van Makkelijke Moestuin en heb ook hun zaadjes. Ben gaan voorzaaien toen de app het aangaf, maar volgend jaar begin ik denk ik ook eerder!
Saskia says
Super leuk om te lezen! Ik wilde ook gaan bestellen bij de makkelijke moestuin maar veel wat ik wilde is uitverkocht. Hopelijk komt het snel weer binnen! Lijkt me ook echt super leuk om te doen en met die app is het volgens mij voor iedereen te doen
Saskia de Laat says
Ja het is echt briljant! Zojuist is er weer heel veel aangevuld 😃