Een paar weken geleden deelde ik voor het eerst een blog over mijn nieuwe hobby: moestuinieren op mijn balkon. Ik gebruik daarvoor de Makkelijke Moestuin methode. En zoals veel mensen van de MM-community al voorspelden: het is verslavend. Twee kleine bakken zou al gauw niet meer genoeg zijn, zei men. Nou, dat klopt! In dit blogje geef ik je graag een allereerste update van mijn mini moestuin-reis.
Meteen fout begonnen
Op 1 maart 2020 startte ik met de mini moestuin. En natuurlijk maakte ik meteen een dikke fout. Op de kleine zakken MM-grond stond helaas een onduidelijke bedrukking. Er stond namelijk dat je een halve zak in elke minibak moet doen. Dus dat deed ik braaf. En ik zaaide mijn zaadjes. In de ene bak sugarsnaps en in de andere radijsjes.
Het probleem is: een kleine zak a 20 liter is in de tuinwereld een halve zak. Wist ik veel! Makkelijke Moestuin gaf via mail aan dat de bedrukking op de kleine zakken inderdaad onjuist is. Maar: ik kreeg instructies hoe het op te lossen en gratis twee nieuwe zakjes met zaadjes toegestuurd. Heel netjes!
Hoe vergaat het de radijsjes?
De radijsjes moest ik helaas opnieuw zaaien. Aarde aanvullen tot onder de rand, omscheppen, nat maken en weer zaadjes erin. Beetje water geven en de zon het werk laten doen! Inmiddels zijn er al heel wat zaailingen opgekomen.
Helaas wel kris-kras verspreid over de bak. Ik denk dat er wat weggespoeld zijn met water geven. Omdat je meerdere zaadjes in elk gaatje doet, moet ik rigoureus de minst sterke zaailingen wegknippen. Anders groeit er geen radijs. Gelukkig zijn de zaailingen heerlijk op een boterham met kaas.
Hoe gaat het met de sugarsnaps?
De sugarsnaps doen het heel goed! Toen ze al wat blaadjes hadden, mocht ik ze voorzichtig uit de bak halen, de aarde aanvullen en vervolgens weer terug planten. Helaas is één sugarsnapplantje daarbij gestorven. Niet zijn schuld, ik was gewoon niet voorzichtig genoeg. Ah well, we live and learn.
Inmiddels zitten de plantjes lekker hoog in de bak. En daar doen ze het nóg beter, zo lijkt het! De komende weken mogen ze lekker groeien. De volgende stap is het maken van een steunrekje, zodat de plantjes niet omvallen. Daarvoor moet ik aan de slag met tuingaas (hopelijk kan ik dat tzt nog ergens vinden).
Mini moestuin: nieuwe kweektafel
Ik zei het in het begin al: moestuinieren is verslavend! Ik wilde heel graag meer vakken. Nog meer mini’s was geen handige optie, dan zou ik een grotere tafel moeten aanschaffen om ze allemaal in de zon te kunnen zetten. Tuinmeubels kopen doe ik liever pas in het nieuwe huis. Dus ik ging op zoek naar iets kant-en-klaars op poten. Een kweektafel die licht genoeg is om makkelijk te kunnen verplaatsen.
De bakken op poten van Makkelijke Moestuin zelf zijn prachtig, wat te groot voor op mijn balkon. Ons appartement gaat in de verkoop en ik wil de boel ook niet volproppen. Bovendien zijn ze best wel prijzig. Nu ik bijna geen werk heb en thuis zit (net als velen van jullie), moet ik toch een beetje op de centjes letten.
Gelukkig vonden we deze Elho kweektafel XXL. Hij matcht met onze stoelen en de bak die over de reling hangt. Bovendien heeft hij een handige doorschijnende kap, waardoor het een soort kasje wordt. Hopelijk kiemen de zaadjes daardoor sneller en kan ik de plantjes beschermen tegen eventuele nachtvorst die nog komt.
nét iets meer ruimte
De bak heeft ‘open’ poten, waardoor overtallig water kan weglopen. Je wil deze natuurlijk niet vullen met grond (da’s zonde, en het valt er toch weer uit). Dus ik heb onderin wat worteldoek gelegd. Daarop ging 1,5 zak MM-grond (de bak is iets dieper dan 20cm). Ik verdeelde de bak in twee vakken van circa 32 x 35 cm.
Iets groter dan een standaard-vak van de Makkelijke Moestuin (dat is 30 x 30cm). Maar ik heb er wel evenveel zaadjes in gedaan. Zo hebben de plantjes gewoon ietsje meer ruimte, hopelijk kan dat geen kwaad en staat het straks niet vol onkruid. Met twee grote metalen spiezen en wat touw heb ik de bak in twee vakken verdeeld.
“De vakken zijn iets groter dan 30 bij 30 cm. Dus de plantjes hebben net iets meer ruimte. hopelijk kan dat geen kwaad.”
Pluksla & spinazie
In het linkervak van de kweektafel heb ik meteen pluksla gezaaid. Wat een aparte zaadjes zijn dat trouwens! Het lijken wel venkelzaadjes ofzo. In het rechtervak zaaide ik spinazie. Daarvoor moest ik de zaadjes eerst 24 uur laten weken in water, want dan kiemen ze beter. Naar het schijnt, ik doe ook maar gewoon wat de app me vertelt. Afijn, ze zitten in de grond. En ik ben vanzelfsprekend benieuwd hoe het deze nieuwe groentebaby’s de komende weken zal vergaan.
Tot over een paar weken!
Over een paar weken denk ik dat ik wel weer met een nieuwe mini moestuin update kom. Hopelijk is er dan echt wat te zien (grote plantjes). En misschien kan ik zelfs de radijzen al wel laten zien dan! Deze soort groeit razendsnel. Na circa 5 weken kun je al oogsten belooft men.
In de tussentijd is het vooral een kwestie van water geven en wachten. Ben benieuwd! Oh en eh, in de tussentijd zijn fijne tips voor mijn balkonmoestuintje natuurlijk áltijd welkom. Ik ben echt nog een absolute beginner dus ik leer heel graag van ervaren moestuinierders! Heb jij ook een moestuintje? Of is je eigen groentes verbouwen echt niets voor jou? Hoor het graag!
Anouk says
Zo leuk! Ik heb deze week worteltjes gezaaid in de moestuinbak van mijn schoonouders, ben heel benieuwd!
Saskia de Laat says
Aaah leuk! Die wil ik hierna in 1 van de bakken zaaien als dat dan nog kan ❤. Moet nu echt een planning gaan maken haha 🙈
Karin Aelmans says
Ontzettend leuk Saskia! Ziet er ook piekfijn uit 🔝Denk aan de update, ben beniewd!