Mijn oorspronkelijke plan was om een paastak in klei in een stolp te maken. Een beetje zoals al die mooie droogbloemcreaties die je de laatste tijd veel ziet. Maar na een beetje friemelen met de tak in mijn grootste stolp, besloot ik dat dat geen mooi resultaat zou geven. Nieuw plan: ik zou de paastak in klei zetten. En warempel, het is super leuk geworden!
Wat heb je nodig?
Haal in huis:
- Witte, zelfdrogende boetseerklei
- Een mooie tak Krulhazelaar (of een andere paastak)
- Water
- Bakpapier + bord of plaat
- Lichte versieringen voor je paastak
Ik heb gekozen voor een tak van de echte Krulhazelaar, omdat die zo prachtig krult! Maar natuurlijk kun je ook een ander soort tak kiezen. Zorg wel dat-ie niet te zwaar is, want dan blijft ie niet staan in de klei.
Paastak in klei maken
Stap 1. Open de verpakking met klei. Ik heb ongeveer 3/4 van een pakje van 500 gram klei gebruikt voor het ei, maar groter (of kleiner) kan natuurlijk ook. Hangt denk ik ook een beetje af van hoe groot je tak is en wat je zelf leuk vindt!
Stap 2. Maak je handen nat en vorm een 3D-ei van de klei. Heb je de vorm ongeveer goed? Leg je ei dan op een vel bakpapier en druk hem voorzichtig aan met een bolle hand, zodat de onderzijde plat wordt. De bovenkant moet natuurlijk wel bol blijven.
Stap 3. Met natte vingers maak je de vorm nu helemaal naar wens. Water helpt om het oppervlak zacht en ‘smooth’ te krijgen. Ik vind het wel leuk als het ei niet helemaal perfect is, dan zie je ook dat je het zelf gemaakt hebt.
Stap 4. Tevreden met de vorm? Steek dan je tak in het midden van je ei en druk de klei een beetje aan rondom de tak. Als het goed is, blijft de tak nu uit zichzelf staan. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is wachten!
Stap 5. Ik heb mijn tak-in-klei-ei op een bakplaat gezet, tegen de verwarming. Volgens de verpakking moest ik de klei 24 uur laten drogen per centimeter (hoogte). Mijn ei is circa 3cm hoog, dus dat betekent dat ik hem drie dagen heb laten drogen aan de lucht. Daarna was-ie helemaal hard.
Paastak in klei versieren
Ik heb mijn ei neutraal gelaten, gewoon wit. Zoals de klei is als-ie opdroogt. Maar je kunt hem natuurlijk ook versieren. Beschilderen bijvoorbeeld, als de klei eenmaal droog is. Je kunt je ei ook een marmereffect geven. In dit artikel staat uitgelegd hoe je dat doet. Je gebruikt dan de idea-mix van Das door de klei heen.
De tak ziet er neutraal – zonder versiering – heel minimalistisch en strak uit. Iets wat eigenlijk het hele voorjaar wel kan. Maar voor wat meer kleur heb ik er eitjes met bloemetjes aan gehangen. Deze kocht ik een paar jaar terug bij de bloemist. Ik denk dat je ze ook wel bij het tuincentrum kunt vinden.
In de eierhangers zitten wat narcisjes, geknipt van mijn balkonbollen. Maar andere bloemetjes (zoals wax) zouden ook super mooi zijn. Of veertjes, wat tuinkers of mos bijvoorbeeld. Maak er wat leuks van!
Het ziet er zo simpel, maar sfeervol uit. Uiteraard kun je er allerlei soorten versiering aan de paastak hangen, zo lang het maar niet te zwaar is. Lichte versieringen van papier, kunststof of hout werken allemaal ongetwijfeld prima.
paastak in klei: Wat vind jij?
Dat was mijn spreekbeurt voor vandaag, LOL! Ik heb me onwijs vermaakt met deze DIY. Het is toch leuker als je iets echt helemaal zelf bedenkt, in plaats van maakt op basis van een voorbeeld of iets wat je ergens gezien hebt.
Alleen heb ik niet zo heel vaak inspiratie om echt helemaal from scratch te beginnen. Dus als het gebeurt, is het des te leuk! Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze paastak in klei vinden! Laat je het me even weten? Vul je comments hieronder in met behulp van het reactieformulier! En hier vind je al mijn blogs rondom Pasen.
Geef een reactie