Denk je aan voorjaar, dan denk je aan het witte goud! Toch? Ik wel hoor. En zodra de eerste asperges weer in de winkels liggen, koop ik ze! Dit aspergegerecht is lekker traditioneel, super simpel en gauw klaar. Kook je mee?
- 500 gram witte asperges, ongeschild
- pakje ongezouten roomboter
- handje verse platte peterselie
- 2 eieren (of meer ;-))
- 300 gram krieltjes
- Pakje gekookte ham – bij voorkeur grillham
- Gerookte zalmsnippers
- Peper
- Zout
- Heb je een aspergepan? Vul deze dan met water en flink wat zout en zet hem dan meteen op het vuur. Mijn ervaring is dat het water – door de vorm van de pan – er veel langer dan gebruikelijk over doet voordat het kookt. Zet ook een pan water met wat zout op voor de krieltjes.
- Snijd een centimeter of twee van de onderkant van de asperges af en schil ze goed. Beter iets teveel dan iets te weinig. De schillen en onderkantjes kun je weggooien of bewaren voor een heerlijke aspergesoep.
- Als het water kookt, doe je de asperges in de aspergepan. Hoe lang je ze moet koken, hangt af van de dikte en de versheid, maar het is tenminste 10 minuten. Meestal zijn witte asperges na een kwartiertje ongeveer gaar. Als je een asperge test, probeer dan de onderkant van de asperge, die doet er het langst over om gaar te worden!
- Doe tegelijk ook de krieltjes in de pan, en volg de aanwijzing op de verpakking. Meestal zijn ze met tien minuutjes koken gaar.
- Zet ook de eieren op, ik gebruik meestal een eierkoker en kook ze halfzacht tot hard.
- Hak ondertussen een handje platte peterselie in stukjes en doe het in een schaaltje waar je straks de krieltjes in wil serveren.
- Hak de grillham in stukjes en doe het in een bakje, doe ook de zalmsnippers in een bakje.
- Laat de gekookte eitjes even schrikken, pel ze en halveer ze. Ook die mogen weer in een bakje.
- Smelt ondertussen een flinke klont boter in een pannetje.
- Giet de aardappeltjes af en meng ze met een klein klontje boter in de pan. Doe ze vervolgens in het schaaltje met de peterselie.
- Haal tot slot de asperges uit het water en leg ze op de borden. Giet er wat van de gesmolten boter over en smullen maar!
Welke wijn past bij asperges?
En tadaaa, dan staat er dus zoiets lekkers op tafel! Serveer het met een lekkere frisse witte aspergewijn, zoals Pinot Gris, Sauvignon Blanc of Riesling. Hier vind je een aantal goede wijnsuggesties om te drinken bij dit gerechtje. Laat het je smaken!
Geef een reactie