Sorry, sorry, sorry! Het is hier een paar maanden erg stil geweest. Ik dacht dat ik het wel kon managen, twee blogs tegelijk. Maar dat bleek toch iets teveel van het goede. Wellicht wist je het al, naast So Celebrate heb ik ook nog een andere – zeer succesvolle – blog; Christmaholic. Daar blog ik de laatste maanden van het jaar alleen maar over Kerst. Met de receptjes in dit blogartikel hoop ik een klein beetje goed te maken dat ik zo lang niets van me heb laten horen.
Speciaal voor jou: drie heerlijke winterse koffierecepten
Hieronder vind je namelijk 3 recepten voor goddelijke winterse koffies. Bedacht door barista Milou Savelkoul van Coffeelab UC, speciaal voor mijn lezers. Leuk hè? Eigenlijk zijn het kerstkoffies, ze zijn dan ook in december op Christmaholic geplaatst, maar zelf vind ik dat je de hele winter van deze feestelijke recepten kunt genieten. Daarom verdienen ze ook een plekje hier op So Celebrate.
Peppermint mocha
Koffie nummer één is dankzij de peppermint sticks de meest kerstige van de drie. Dus als je – net als ik – verlangt naar dat kerstgevoel uit december, dan is dit the one to make.
Voor 1 glas heb je nodig:
- 25 gram pure chocolade drops (om te smelten)
- 6 a 10 gram peppermint sticks of candy canes (o.a. te koop bij Xenos)
- 175 ml melk
- 1 espresso
Maak de peppermint sticks fijn in een vijzel (of heel kort in de blender). Ze moeten fijn zijn, maar niet te fijn (geen poeder), zodat je de structuur nog herkent. Schuim 175 ml melk op met de melkopschuimer. Giet dit in een glas, doe de espresso erbij en de chocolade drops. Doe 3/4 van de peppermint sticks erin en roer het geheel goed door. Garneer met het restje candy canes of hang een candy cane aan de rand van het glas.
Tip van Milou: als je geen chocolade drops hebt, kun je natuurlijk ook gewoon chocolademelk opschuimen (dat heb ik voor de foto ook gedaan). Met de chocoladedrops krijg je een heel leuk effect in het glas, dus daarvoor is een doorzichtig glas echt perfect!
Orange Espresso
Warme, kruidige jus d’orange met een shotje espresso. Een hele aparte combinatie, maar het is echt heerlijk!
Voor 1 kopje heb je nodig:
- 60 ml espresso
- 200 a 250 ml jus d’orange
- kaneel
- voor de garnering: kaneelstokje en sinaasappelschil
Zet twee kopjes espresso (60 mililiter) en verwarm 200 a 250 militer jus d’orange in een pannetje en voeg een theelepel kaneel toe. Giet de warme jus in een groot glas (300 ml) en doe vervolgens de koffie erbij. Garneer bijvoorbeeld met een kaneelstokje en een beetje sinaasappelschil. Als je ‘m te bitter vindt, kun je er eventueel nog wat suiker bij doen.
Tip van Milou: wil je er een echte show van maken dan neem je een lange aansteker en strooi je als laatste wat losse kaneel over je drankje onder de vlam. Effect gegarandeerd!
Moccachino met anijs & marshmallows
Anijs, chocolade en koffie: het past gewoon perfect. De marshmallows on top – of in doodnormaal Nederlands ‘de spekjes er bovenop’ – geven een dit recept een feestelijke twist. Drinken en snoepen tegelijk!
Voor 1 kopje heb je nodig:
- 3 gram anijspoeder (de Ruijter)
- 1 espresso
- 175 ml chocomel
- spekjes of marshmallows
Zet een kopje espresso. Stoom ondertussen 175 ml chocolademelk op. Doe het anijspoeder in een cappuccinokopje, giet de warme chocomelk en de espresso eroverheen. Garneer met wat kleine spekjes of marshmallows (als je grote hebt, kun je ze het beste in wat kleine stukjes snijden).
Tip van Milou: Als je geen opstomer hebt, kun je de chocolademelk natuurlijk ook even opwarmen in de magnetron of in een pannetje.
Wie van de drie?
Klinkt dat lekker of klinkt dat lekker? Ik ben natuurlijk erg benieuwd welke van de drie jou het lekkerste lijkt. En als je een van deze koffies gemaakt hebt, zijn we natuurlijk erg benieuwd wat je ervan vond! Ook voor vragen kun je een reactie achterlaten. Ik hoor graag van je!
Geef een reactie