Het is herfst, de blaadjes verkleuren en vallen van de bomen en ook Halloween staat alweer voor de deur. En als er één item is dat in deze tijd van het jaar niet mag ontbreken, dan is het wel de pompoen! In dit blogje deel ik graag een goddelijk recept voor pompoensoep met je.
Recept voor heerlijk kruidige pompoensoep
Ik at deze ‘indian inspired’ pompoensoep bij een vriendin, Marieke, die haar eigen bloemenzaak Bloemmarie heeft. Toffe pompoenen zijn namelijk niet alleen leuk om je huis mee te stylen, je kunt ze ook opeten! Tip van Marieke: als je een goede biologische pompoen koopt, kun je ‘m eerst een tijdje in je huis leggen – op tafel als decoratie bijvoorbeeld – om er later deze heerlijke soep mee te maken!
- 1 flinke pompoen
- 4 tomaten
- 1 ui
- 2 tenen verse knoflook
- 8 takjes koriander
- theelepel komijn
- 2/3 theelepels kerriepoeder
- 1 groen of rood chilipepertje (heel klein gesneden)
- zout en peper
- olijfolie of zonnebloemolie
- koffiekopje linzen
- groentebouillonblokje
- magere yoghurt
- snufje kaneel (heel weinig)
- 500 ml. water
- Snijd de pompoen in de helft en verwijder de zaadlijst en pitten. Snijd vervolgens de pompoen in stukjes, maximaal 3 x 3 cm groot. Wanneer de pompoen nog heel hard is en je hem niet gemakkelijk in stukjes kunt snijden, kun je hem eerst een paar minuten koken (in z’n geheel of als twee helften) dan wordt hij vast een beetje zacht. Je kunt van de pompoen ook gewoon de schil gebruiken, dat is hartstikke gezond, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je de schil niet wilt eten, moet je de pompoen natuurlijk ook even schillen voor je ‘m in stukjes snijdt.
- Snijd ook de tomaten in stukjes, snipper de ui en de tenen knoflook. Fruit vervolgens de ui met de knoflook in een beetje olijfolie of zonnebloemolie. Voeg het kerriepoeder toe en vervolgens de pompoen. Bak deze 5 minuten mee. Voeg vervolgens de tomaten toe. Ook het snufje kaneel, het pepertje en de komijn gaat er nu bij. Na een minuut of drie voeg je de linzen toe. Laat het geheel 3 minuten sudderen en roer goed door. Voeg nu 500 ml. water en het bouillonblokje toe, plus bijna alle koriander en breng de soep aan de kook. Zodra de soep kookt, haal je hem van het vuur.
- Gebruik nu je staafmixer om een geheel van de soep te maken. Het resultaat is een dikke kruidige soep! Voeg naar smaak nog wat zout & peper toe, verdeel in de kommetjes, doe er een klein scheutje magere yoghurt in en garneer met een paar blaadjes koriander. Heerlijk met wat naanbrood of turks brood met hummus. Smakelijk eten!
Geef een reactie