Op zoek naar een heerlijk zoet herfstdessert dat smaakt als een pumpkin spice latte, minus de koffie? Dan is dit misschien wel een receptje voor jou! Er zit pompoenpuree in, kaneel, slagroom en heerlijke pumpkin spice kruiden. Hieronder vind je het recept voor een ultiem herfstig dessert!
Pompoenpuree & pumpkin spice kruiden
Het fijne aan dit herfstdessert is dat je het makkelijk van tevoren klaar kunt maken, tot wel twee dagen vooraf als je wil. Voor de pompoenmousse heb je pompoenpuree en pumpkin spice kruiden nodig. Kant-en-klare pompoenpuree in blik koop je bijvoorbeeld bij Koro. Pumpkin spice kruiden vind je tegenwoordig in de betere supermarkten, maar kun je ook online kopen.
Als je er niet aan kunt komen, kun je uiteraard ook zelf een pumpkin spice kruidenmix maken door bijvoorbeeld 7 eetlepels kaneel, 1 eetlepel gemalen nootmuskaat, 3 eetlepels gemberpoeder, 5 theelepels gemalen kruidnagel en 4 theelepels piment met elkaar te mengen. Doe dit in een potje met deksel, dan blijft het jaren goed.
Wat heb je nodig?
Allright, wat heb je nodig voor dit dessert? De ingrediënten voor vier herfsttoetjes met pompoenmousse zijn:
- 375 gram pompoenpuree uit een blikje
- 500ml verse slagroom
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 0,5 theelepel kaneel
- 2 theelepels pumpkin spice kruiden
- 1,5 theelepel vanille-extract
- evt; extra slagroom (in spuitbus) / chocolaatjes voor garnering
Hoe maak je dit herfst dessert?
- Doe de pompoenpuree, 200ml slagroom (zet de rest apart in de koelkast), de suiker, kaneel en pumpkin spice kruiden in een steelpannetje en roer door elkaar.
- Breng tot het kookpunt en laat op laag vuur rustig pruttelen gedurende 5 minuutjes. Roer regelmatig door. Haal van het vuur en roer het vanille-extract erdoorheen.
- Zet het pompoenmengsel minimaal een uur in de koelkast tot het helemaal is afgekoeld.
- Klop met een handmixer de rest van de slagroom op in een aparte kom tot je stijve pieken hebt. Vouw het afgekoelde pompoenmengsel er in 3 delen voorzichtig doorheen, zonder de luchtigheid te verliezen. Verdeel de pompoenroom over vier kleine glaasjes.
- Zet de glaasjes nog minimaal een uur (een nacht mag ook) in de koelkast om op te stijven. Klaar om te serveren? Garneer met bijvoorbeeld een toefje slagroom en een chocolaatje.
Hou jij van pumpkin spice desserts?
Het is een behoorlijk machtig dessert, dus een kleinere portie per persoon kan prima. Je kunt bijvoorbeeld ook laagjes maken van in stukjes gebroken koekjes, (ongezoete) slagroom, pompoenroom en bijvoorbeeld stukjes vers seizoensfruit. Ook lekker: bak wat brownies en snij die in dunne langwerpige stukken, de brownies dip je vervolgens in de pompoenroom voor extra indulgence. Hou jij van pumpkin spice gerechten? Of ben je niet zo’n liefhebber van deze smaak? Ik ben benieuwd! En als je nog vragen hebt over dit recept, of leuke varatie-ideetjes: deel het vooral in de reacties hieronder.
Linda says
Mennn wat hou ik van deze tijd en die tips van jou maken mij zo blij! Als ik terug ben ga ik gelijk aan de slag. Vorig jaar de appelgebakjes in de vorm van een pompoen uit de oven waren super!
Die inspiratie is echt top, ga zo door
Tessa♡ says
Jaaaaa ziet er weer vreselijk lekker uit!
Gaan we vanavond gewoon “even” maken nu al zin in!!!
Judith says
Ik heb de pumpkin spice kruiden al gekocht bij AH, dus ik ga dit dessert zeker een keer proberen. Ziet er heerlijk uit.