Mijn vader zei het onlangs al: ik weet van geen ophouden. Er komen alsmaar potten en bakken bij. Ik heb niet langer alleen boven op mijn dakterras groente, fruit en bloemen staan. Inmiddels komt ook het kleine stukje van onze tuin waar wel genoeg zon schijnt steeds voller te staan. In dit moestuindagboek lees je wat meer over de moestuinuitbreiding, mijn oogst en wat er verder nog voor bijzonderheden te noemen zijn over de afgelopen kweekweken (dat woord heb ik net verzonnen en ik vind het echt hilarisch, haha). Het is een extra lange blog dit keer!
Is it an obsession? Yes, It’s an obsession!
Zoals je waarschijnlijk weet, bevindt mijn moestuin zich (tot voorkort volledig) op mijn dakterras. Belangrijkste reden om hier een moestuin aan te leggen, was dat het grootste gedeelte van onze kleine stadstuin niet genoeg zon krijgt om iets te kweken. Een klein stukje van de tuin, langs het pad dat naar de tuinpoort leidt, krijgt wel veel zon. En ehh ja, ik kan alleen maar zeggen: het loopt een tikkie uit de hand. Want dat staat inmiddels alsmaar voller met potten.
Dahlia’s en groente in de tuin
Ik heb er half mei Dahlia’s neergezet en andere eenjarige bloemen die ik had voorgezaaid en voorgetrokken, en waar ik boven geen plek voor had. Onder onze overkapping staat een experimentele tomatenplant die daar hopelijk net genoeg zon krijgt. Er zitten inmiddels heel wat bloemetjes in en ook al wat eerste vruchten, dus het lijkt te gaan lukken! En in een hoekje dat slechts een paar uur zon per dag krijgt, staat een verticale kweekbak met allerlei kruiden. Die zijn daar helemaal content! Een weekje of twee geleden werd mijn tuinmoestuin uitgebreid met twee Elho kweektafels op pootjes. It’s an obsession, I know.
Wacht niet tot ‘later’, begin NU
Ik had namelijk nog twee pompoenplantjes (baby pompoen) die in mijn kweekkast stonden te wachten op een plekje. En een tomatenplant. Ik ken niet echt mensen die ik daar blij mee zou maken. En het zou toch eeuwig zonde zijn om die in de GFT-bak te pleuren? Bovendien: er was nog plek in mijn tuin! Ik had alleen geen aarde om ze in te planten… Dus dat hebben we maar even opgelost.
Ooit wil ik een mooie muurkas op deze plek zetten, dat is echter een prijzige investering. En wachten tot dat moment er is en tot die tijd niets doen, dat past niet bij mij. Daarom hebben we in the meantime twee kweektafels op poten van Elho tegen de muur achter het bankje gezet, dezelfde als die op mijn dakterras staan. Van bamboestokken die ik in de wijk langs de kant van de weg vond en op mijn fiets mee naar huis heb gesleept, heb ik een soort trellis gemaakt waar de pompoenen en de tomaat aan kunnen groeien.
Een gezellig herfsthoekje
De bamboestokken zijn in de poten van de kweektafels gestoken, waardoor de constructie hopelijk stevig genoeg is om te blijven staan bij een storm. We shall see ;-). Het bankje dat er al stond, heb ik voor de kweektafels terug gezet. Mijn idee is om er een gezellig herfstig hoekje van te maken voor dit najaar. Als de pompoenen een beetje willen meewerken, zorgt dat meteen voor een herfstige backdrop. Misschien dat ik er nog wel wat kerstlampjes aan hang.
Links van het bankje staat de Rudbeckia (vaste plant) die hopelijk weer uitbundig gaat bloeien met hoge gele bloemen in de nazomer, dat past er perfect bij. En rechts naast het bankje wil ik paarse boerenkool en misschien nog wat andere herfstige groentes of bloemen met herfstige kleuren in potten zetten. Ik heb twee maanden geleden een warm oranje tuin-vloerkleed besteld voor deze plek, omdat ik de boel wat wilde aankleden. Het was enorm vertraagd, maar is inmiddels geleverd en het staat nu al zo gezellig! Het kleed kan in de was, dus dat is perfect.
Afharden: ik heb er geen geduld voor
Hard jij je zomergroente (zoals tomaten, paprika, peper, courgette en pompoen) altijd braaf een week af voor je ze buiten uitplant? Ik heb best een kleine moestuin, en er moet dus altijd iets geoogst worden voor het volgende naar buiten kan. Wanneer dat zo is, weet je eigenlijk nooit van tevoren. Zo zijn de peulen en sugarsnaps dit jaar echt een paar weken later dan normaal en heb ik mijn courgettes best lang binnen moeten houden.
Afijn, als het dan eindelijk zover is dat ik iets nieuws uit kan planten, is dat meestal iets wat ik wekenlang met heel veel zorg binnen in mijn kweekkast heb opgekweekt en in leven heb gehouden. En ja, dan wil ik het ook METEEN uitplanten. Eigenlijk moet je groentes die binnen zijn geboren 5-7 dagen laten wennen aan de zon, wind, regen, hitte en alles wat ze verder binnen missen. Elke dag een beetje langer. En dán mag je ze pas uitplanten.
Afharden heeft toch best wel zin
Maar ehh ja, wie heeft daar nou het geduld voor? Ik eigenlijk niet. Ik push mezelf elke keer weer een paar dagen lang om ze toch steeds naar buiten en weer naar binnen te slepen. Om mezelf er van te overtuigen dat afharden écht zin heeft, heb ik een experimentje gedaan. Ik had nog twee tomatenplanten over, waar ik er eigenlijk maar eentje van kon planten.
Dus heb ik de andere gewoon buiten gezet. Volle bak in de zon, dag en nacht. Nou, het resultaat op de foto’s hieronder laat zien dat ik toch echt mezelf moet dwingen iets meer geduld te hebben. Maar vijf tot zeven dagen? Ehh, ja. Dat haal ik nooit. Sorry plantjes! Overigens heeft het tomatenplantje met verbrande blaadjes het gewoon overleefd, dus ik heb nog een pot voor hem vrijgemaakt en hij groeit nog altijd goed!
Geoogst, gezaaid, geplant
We sluiten af met wat ik geoogst en gezaaid heb de afgelopen weken! Ik heb ten eerste een HELEBOEL peultjes en sugarsnaps mogen oogsten. Voor het eerst sinds ik moestuinier had ik eigenlijk teveel peultjes en sugarsnaps gehad om tijdig op te eten. Gelukkig blijven ze best even goed in de koelkast, maar als het volgend jaar weer zo’n feest is, ga ik wat invriezen. Wat een luxe, om zoveel oogst te krijgen dat je er niet tegenaan kunt eten. Verder heb ik nog regelmatig van de pluksla geoogst, de eerste aardbeitjes en wat loof van de bietjes. En een heeeeeleboel kruiden! De eerste sperzieboontjes komen eraan, daar heb ik veel zin in!
Gezaaid & uitgeplant in juni
De pompoenen zijn uitgeplant en groeien als een malle, twee plantjes staan boven op het dakterras en twee plantjes staan beneden in de tuin. Boven zijn ze twee weken eerder uitgeplant en mijn hemel, wat gaan ze hard! Verder heb ik venkel, snijbiet, rode eikenbladsla en andijvie gezaaid. Komende week kan ik weer wat vakken en potten leegoogsten en ga ik paarse boerenkool en nog wat andere sla zaaien.
In aantocht: bloemen & fruit
En tot slot: wat is er onderweg? De bloemen! De Lathyrus bloeit, maar hij is niet blij. De steeltjes zijn kort en de planten bloeien niet uitbundig. Ik denk dat ze het gewoon te warm hebben op mijn hete dakterras. De Dahlia’s zijn echter wel heel blij met alle zon en hitte! De HS Kiss, een kleinere variant, bloeit al volop. De andere Dahlia’s zitten bijna allemaal al in de knop en kunnen binnen nu en twee weken absoluut gaan bloeien, dat is echt heel erg vroeg. In mijn volgende dagboek heb ik ongetwijfeld een boel foto’s van de bloemen in bloei!
Hoe gaat het met jouw (moes)tuin?
Je bent alweer aan het einde aangekomen van mijn moestuindagboek uit juni 2023! Dan geef ik nu met veel plezier het woord aan jou: hoe gaat het met jouw moestuin of tuin? Heb je al lekker veel kunnen oogsten? Bloeit er al wat? Gaat het een beetje goed met de droogte? Ik hoor het heel graag in de reacties hieronder! En mocht je nog vragen hebben of advies nodig hebben, laat het ook zeker even weten.
Tessa♡ says
Yess een nieuwe blog online!♡ You just made my day! Zo leuk te lezen over je herfst hoekje en ik ben echt voor kerst lampjes erin!
Is toch heerlijk om er te gaan zitten met een mok met koffie of desnoods warme chocolademelk weer of geen weer, zomer of winter!
Liefs, Tessa♡
Wilma says
In onze moestuin doen de aardbeien het dit jaar minder goed. Horen mijn man en zwager van meer tuinders. Ligt aan het natte koude voorjaar en dan ineens zomer! De peultjes zijn nog onderweg net als de bietjes, sugarsnaps, boontjes etc. De tomaten doen het redelijk goed. De sla ook, andijvie, al een aantal keren gegeten. De postelein, spinazie zit in de vriezer, als we t krijgen en ik wil t wokken kan het geen dag goed blijven, dus dan maar koken en invriezen.
Erwten/capucijners/schokkers komen nu volop, ik houd er niet van, dus bonen doppen haha, en in de vriezer. Manlief vind t wel lekker.
Rabarber wilde ook niet zo dit jaar. Er is goed gemest, de tuin wordt vertroeteld maar het is altijd spannend of t lukt of niet. 😄
Ingrid says
Hallo Saskia,
We hebben geen moestuin maar wel een bloemen tuin. Nieuwe Dahlia wortelstokken hadden we ook voorgetrokken. Heel brutaal hadden we de Dahlia’s van vorig jaar in de grond laten zitten en die zijn ook allemaal terug opgekomen. Die zijn nog niet zo groot maar 1 heeft ook al een aantal knoppen.
Jouw nieuwe hoekje is wel super gezellig met de bank, het kleed en de potten.
Geniet er van.
Saskia de Laat says
Als we geen al te strenge winter hebben kan dat goed gaan he? Ik heb er ook eentje laten zitten en die komt ook weer op! Alleen krijgt te weinig zon helaas waar hij geplant is, dus geen bloemen vrees ik.
Marjolijn says
Wat een leuke blog! Ik had niet verwacht dat het zoveel verschil zou uitmaken als je de planten eerst laat afharden. Ik heb daar ook niet zoveel geduld voor. Maar dat ga ik volgende keer toch wel doen.
Geen moestuin hier, maar tussen de bloemen en planten heb ik wel een courgetteplant gezet. Daar beginnen de eerste courgettes al te groeien. Nu al zin in courgettesoep!
Ik heb ook nog wat kikkererwtenplantjes staan in potten, als experiment. Ben benieuwd of dat gaat lukken. Verder nog wel een amandelboompje met veel amandelen. Maar het duurt nog even voordat we die kunnen oogsten.
Misschien dat ik volgend jaar ook eens een pompoen probeer te laten klimmen. Ik denk dat ik voor dit jaar te laat ben, toch?
Saskia de Laat says
Je bent te laat om ze zelf te zaaien, maar je kunt misschien nog wel ergens in de winkel kleine pompoenplantjes vinden (bij tuincentrum of kweker). Grotere pompoenen kun je ook laten klimmen, maar dan heb je wel een behoorlijk stevig klimrek nodig!
Bianca G says
Ik vind het heerlijk om jouw blogs te lezen, je schrijft op een manier waardoor ik alles meteen voor me zie!
Je herfst hoekje met het bankje kijkt me dan ook geweldig, zou er zeker lampjes bij doen.
Nu het hier zo benauwd is en ik wat onweer hoor, heb ik helemaal zin in de herfstdeco en daarna de kerst (gisteren een kerstroman gelezen heerlijk🤣)
Maargoed over mijn tuin! De salvia en lavendel en nog wat planten bloeien volop.
Heb 4 soorten tomaten en de eerste bloemen en bij sommige een mini tomaatje zit er nu in. De eerste minikomkommers kan ik morgen oogsten, en de eerste gele courgette dit weekend.. moet nog ff uitzoeken wat een goede oogstmaat is voor een gele courgette of weet jij dat?
De sla staat op schieten dus die kan ook de grond uit.
Geniet er wel erg van.
Saskia de Laat says
Oh dat klinkt heerlijk! Een goede oogstmaat is denk ik wat je zelf wil. Ik vind courgettes meestal het lekkerst als ze nog wat kleiner zijn, dan hebben ze de meeste smaak. Dus 15 a 20cm ofzo?
Laurien says
Zelf heb ik eens een moestuinbak in mijn tuin gehad. Aardappels deden het. Tomaten niet. De koolrabi heb ik nog nooit zo heerlijk gegeten, als toen.
Als ik het zo bekijk, dan zou een volkstuintje weleens jouw ding kunnen zijn, Saskia. Met een leuke schuur erop. Lekker veel ruimte voor groente, fruit en bloemen. Want zo te zien heb je echt groene vingers. Leuk!
Saskia de Laat says
Weet je wat het is, ik vind het zo leuk om juist bij mijn huis te rommelen. Een volkstuintje is juist helemaal niets voor mij omdat ik dan meerdere keren per week op en neer moet fietsen en er aan moet denken wat ik allemaal mee moet nemen etc. Dat trekt me helemaal niet. Maar ooit een huis met een grotere tuin wel hoor! 🙂
Nans says
Het is net alsof ik dit zelf had kunnen schrijven. Dit jaar voor het eerst een moestuin, maar ik breid steeds verder een beetje uit 😂
Saskia de Laat says
Haha ja het is verslavend hè? Wel een goede verslaving denk ik dan maar.