Tijdens een zomer themaweek mag een recept niet ontbreken! En aangezien we volop in de schelpen zitten, heb ik een heerlijk zeevruchtengerechtje voor je. Dit recept maken wij thuis al jaren in allerlei variaties en ik vind het nog altijd heerlijk. Het is een zomers voorgerecht met coquilles en een couscoussalade met verse dragon, citroen en bosui.
Gek op verse dragon!
Ik ben gek op dragon, vooral verse Franse dragon. Het smaakt anijsachtig en is heerlijk bij vis en schaaldieren. Dragon koop je bij de groenteboer, de groothandel (Sligro bijvoorbeeld) of op de markt. Je kunt ook een plantje Franse dragon kopen in het tuincentrum of bij een kweker en in een pot of in de tuin zetten. Dat heb ik twee jaar geleden gedaan en het is zo’n fijne vaste plant: hij komt elk jaar terug en je kunt hem elk voorjaar splitsen voor gratis extra planten!
Dit zomerse receptje met coquilles en couscous is super veelzijdig. Je kunt een kleine portie maken en met een enkele coquille serveren op een klein bordje (of in de schelp van de coquille zelf, als je die hebt). Maar je kunt er ook een groter gerechtje van maken. Zie de foto hieronder!
Wat heb je nodig?
Lijkt dat je lekker: coquilles met couscoussalade en verse kruiden? Pak de boodschappenlijst er dan maar bij. Voor vier personen heb je namelijk de volgende ingrediënten nodig:
- 4 (of meer) coquilles, uit de diepvries
- 100 gram volkoren couscous
- 3 a 4 eetlepels mayonaise
- rasp van 1 citroen
- sap van een halve citroen
- 1 bosuitje
- 10 gram verse dragon
- 8 oesterblaadjes
- klontje roomboter
- 1/4 groentebouillonblokje
- peper & zout
Coquilles vind je o.a. bij de visboer in de vriezer. Grotere Albert Heijn vestigingen verkopen ze ook. Als je een klein gerechtje maakt is één coquille per persoon voldoende. Wil je ruimere porties serveren of heb je kleine zeevruchtjes? Dan is 2 of 3 per persoon natuurlijk ook prima.
Zo maak je dit zomerse voorgerecht
Let op! Zorg dat de coquilles ontdooid en helemaal droog zijn voor je ze gaat bakken.
- Doe de couscous in een kom. Maak 150ml bouillon van 1/4 groentebouillonblokje en 150 ml kokend water en giet over de couscous. Laat 5 minuten staan.
- Ris de dragonblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Doe de mayonaise in een kommetje. Voeg de fijngehakte dragonblaadjes en de geraspte citroen toe. Voeg het sap van een halve citroen toe en breng op smaak met vers gemalen peper. Roer goed door.
- Maak de couscous los met een vork. Roer de saus door de couscous. De couscous moet nu plakkerig genoeg zijn om er bolletjes van te maken. Was het bosuitje en snipper in hele dunne ringetjes. Meng door de couscous. Proef de couscous en breng eventueel nog extra op smaak met peper & zout.
- Zet een koekenpan met anti-aanbaklaag op het fornuis en laat heet worden. Zorg dat de coquilles helemaal droog zijn, anders bruinen ze niet goed in de pan. Strooi een klein beetje zout over de coquilles. Doe een klontje boter in de pan en bak de coquilles 1 a 2 minuten per kant (in totaal dus 2 a 4 minuten). Coquilles mogen nog een beetje rauw zijn van binnen. Bak ze vooral niet te lang, want dan worden ze taai.
- Doe op elk bordje wat van de couscoussalade, maak er bijvoorbeeld met twee grote eetlepels quenelles van of gebruik een ijsschep en maak een half bolletje. Of schep het gewoon op het bord, net wat je wil. Leg er een coquille op of tegenaan. Garneer met oesterblaadjes en/of nog wat extra dragon. Maak af met vers gemalen peper en serveer!
Coquilles met couscous
Ik heb er verder nog een klein schijfje citroen bij gelegd. In plaats van oesterblaadjes zou je trouwens ook een klein beetje pittige wakame bij dit gerechtje kunnen serveren, of je legt het hele gerechtje op een fris blaadje sla. Mijn schelpvormige bordjes kocht ik bij de Sligro voor €1,50 per stuk (dacht ik). Maar google vooral als je zoiets leuk vindt, er zijn online ook mooie exemplaren te koop. Mocht je nog vragen hebben over dit recept, stel ze dan gerust hieronder. En ga je de coquilles met couscoussalade maken? Dan wens ik je smakelijk eten!
Tessa♡ says
Ziet er heerlijk uit ik ben benieuwd ik ga het zeker maken!!!! Ben atijd in voor een nieuw gerechtje/baksel/drankje!
♡
Sylvia Vandeven says
Ik weet niet hoe couscous smaakt maar het ziet er wel lekker uit zo op dat schelpenbordje.😋
Kristel Dols says
Vandaag naar de markt geweest om alle ingrediënten te kopen. Wat is dit weer een GE-WEL-DIG recept zeg! Wij hebben een grote portie als hoofdmenu gemaakt. Restaurant waardig!